Volkstribunaal roept Santokhi tot de orde

Volkstribunaal roept Santokhi tot de orde

PARAMARIBO, 2 juni 2023 – Granman Aboikoni – het grootopperhoofd van de stam der Saramaccaners – wil zo spoedig mogelijk naar Paramaribo afreizen.

SuriNed opgesloten

De Saramaccaanse gemeenschap maakt zich grote zorgen over het roekeloze optreden van Santokhi en wil weten waar Asawini is; de Nederlandse mensenrechtenactiviste met Saramaccaanse roots uit Botopasi.

De Saramaccaanse gemeenschap wil met de reis naar de hoofdstad zien te achterhalen waar Asawini is.

President Santokhi laat mensen nu willekeurig oppakken

Ondanks dat ze niets gedaan had, werd ze in opdracht van president Santokhi eerst opgesloten en later ons land uitgezet.

Dit bleek tegen de regels te zijn geweest én het juiste protocol was niet gevolgd, waardoor de vrouw nu in Frans-Guyana het vervolg van deze klucht (in gevangenschap) afwacht.

Nederlandse hulp

Momenteel heeft Regita Asawini Edenburg – die woensdag het land werd uitgezet en tevens de Nederlandse nationaliteit bezit – ook consulaire bijstand van Nederland aangevraagd.

Chandrika heeft zonder weten een Nederlander uitgezet

Ze is een Nederlands staatsburger en de mensen om haar heen proberen president Santokhi daarmee nu onder druk te zetten om haar uit de gevangenis te halen.

De Saramaccaanse gemeenschap en het Volkstribunaal (waar Asawini deel van uitmaakt) eisen vanwege de hele gang van zaken nu het vertrek van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie.

Volkstribunaal

Het Volkstribunaal – die sterke banden met Nederland heeft en de weg naar de internationale, juridische tribunalen goed kent – heeft geprobeerd contact op te nemen met de regering, maar deze gaf op geen enkele manier thuis.

Hieronder de brief die vervolgens door hun jurist Mr. Frank King naar buiten is gebracht.

Beste allen,

Ik heb vandaag opnieuw gebeld met het ministerie van Justitie en Politie en werd doorverbonden met de secretaresse van de minister.

Ik stelde de secretaresse de vraag of ze kan bevestigen, dat Asawini op de dag van haar uitzetting, daaraan voorafgaand, een gesprek heeft gehad met de minister en of ze mij kan vertellen waar Asawini is.

De secretaresse stelde zich voor als mevrouw Huur. Ze verzocht mij tot twee maal toe om haar te ontslaan van de verplichting om mijn vragen te beantwoorden, omdat zij die vragen niet kan beantwoorden. Zij zal mijn vragen voorleggen aan de minister, zodat ik teruggebeld wordt.

Daarna belde ik met de vreemdelingdienst Suriname, omdat deze organisatie met de uitzetting van Asawini was belast. Ik werd doorverbonden met inspecteur van politie de heer Elder. Ik vertelde hem dat ik de openbare aanklager ben bij het Volkstribunaal Suriname.

Hij vertelde mij dat hij hoofd is van de vreemdelingendienst en direct betrokken was bij de uitzetting van Asawini naar Frans-Guyana. Hij heeft in opdracht van de minister van justitie en politie de uitzetting van Asawini naar Frans-Guyana uitgevoerd.

Asawini heeft een uitzettingsbeschikking in persoon uitgereikt gekregen, volgens deze inspecteur. Volgens inspecteur Elder heeft de minister persoonlijk opdracht gegeven tot uitzetting van Asawini. Hij heeft de opdracht van de minister uitgevoerd.

Hij zegt dat Asawini niet meer in Suriname is en dat zij ten tijde van de uitzetting in leven was. Hij herhaalde desgevraagd dat zij in leven is.

Ik deelde hem mede dat ik een verslag zou maken van dit gesprek. Hij verzocht mij om het verslag ook te sturen naar de minister van Justitie en Politie, in wiens opdracht hij heeft gehandeld.

Voorts deelde hij mij mede, dat hij bereid is om onder ede te komen verklaren als getuige bij het volkstribunaal, als hij daartoe zou worden opgeroepen.

Mr. Frank King
Volkstribunaal

Duidelijk wordt dat het een grote chaos is op het Kabinet van de President, de Vice-President en de Communicatiedienst Suriname.

Langzaam maar zeker wordt Suriname tot een grote chaos

Niemand lijkt te weten wat er speelt, durft verantwoording te nemen of heeft een duidelijke verklaring waarom er nu te pas en te onpas critici worden opgesloten en / of het land uitgezet.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is – na drie jaren – uw mening over Santokhi?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!