Koloniale pijn

Koloniale pijn

PARAMARIBO, 4 juni 2023 – De toonaangevende Nederlandse krant het NRC heeft eerder deze week in een artikel voor ons bepaald dat alle Surinamers lijden aan zogenaamde koloniale pijn.

Hoor en wederhoor

Met het begrip "koloniale pijn" wordt bedoeld dat wij met regelmaat de pijn en het onrecht ervaren welke Nederland ons – ten tijde van de koloniale periode – zou hebben aangedaan.

NRC : "alle Surinamers lijden onder hun verleden"

De krant heeft het hier nadrukkelijk niet over zaken als de Afrikaans / Hollandse slavernij of het hedendaags racisme dat in Nederland zou bestaan.

Het medium bedoelt hiermee namelijk expliciet het grote onrecht dat Nederland ons in het verleden allemaal – Hindostaan, creool, Afrikaan, inheems, Javaan, Chinees – zou hebben aangedaan en dat wij heden ten dage massaal zouden ervaren als zijnde zeer pijnlijk.

Om deze boude stelling op journalistieke waarheid te controleren, is om die reden in de app gevraagd "of u ook koloniale pijn voelt".

De NRC beweert immers dat 100% van alle Surinamers de pijn van het koloniale onrecht voelen.

Maar is dat ook zo of verzint de krant zijn eigen headlines?

NRC
Nederlandse krant

De uitslag van deze app geeft een totaal ander beeld dan wat de Nederlandse krant zelfstandig beweerde.

Koloniale pijn
– (c) NRC / Suriname Nieuws –

Waar Nederland meldt dat wij allemaal massaal lijden onder de "koloniale pijn", geeft een overgrote meerderheid in de app aan hier helemaal geen last van te hebben.

Surinamers : "koloniale pijn bestaat helemaal niet"

Sterker nog; uit de reacties onder de poll bleek dat de meeste onder ons met gemengde weemoed terugkijken naar het "oude Suriname" en juist de huidige regeringen als een echte pijn ervaren.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u er van dat de NRC ons massaal als slachtoffer wegzet?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!