Frans-Guyana : "Surinaams voedsel is puur gif"

Article – Frans-Guyana : "Surinaams voedsel is puur gif"

PARAMARIBO, 18 juni 2023 – Eerder dit weekend werd Suriname weer eens opgeschikt door een nieuw schandaal.

Nieuw giftig schandaal

Ditmaal omdat de buren in Frans-Guyana een enorme lading aan zeer giftig groenten en fruit hebben onderschept.

De internationale pers is er direct opgedoken en ook de Surinaamse media heeft er inmiddels uitvoerig over bericht.

De Europese Unie is allesbehalve happig op onze groenten

De belangrijkste vraag die bij een ieder zal spelen is "hoe is de regulering van dit zeer schadelijke gif in ons land geregeld en hoe giftig zijn de producten die bij ons wél op de markt komen"?

De regering onder leiding van president Santokhi houdt echter de kaken echter stijf op elkaar en weigert te reageren bovengestelde vragen die sinds 16 juni meermaals zijn gesteld.

De regering weigert te antwoorden op de gestelde vragen

Hieronder volgt het originele, Franstalige artikel dat ons land wakker schudde wat betreft het overmatig gebruik van landbouwgif.

Frans-Guyana : "Surinaams voedsel is puur gif"

16 juni 2023
– (c) MO News Guyane –

Frankrijk : "Surinaams voedsel zeer giftig"


Cayenne, 16 juni 2023 – Het Openbaar Ministerie van Cayenne roept consumenten op om geïmporteerde producten (groenten en fruit – redactie) te mijden en waakzaam te zijn op tekenen van vergiftiging.

Frans-Guyana : stop met kopen van goederen uit Suriname

Er zijn onlangs monsters genomen van groenten en fruit uit Suriname en daaruit bleek direct de aanwezigheid van het verboden en giftige ethephon – een product dat "direct zeer giftig" (acuut toxisch – redactie) is, aldus het juridisch parket van Cayenne.

Er is een grootschalig onderzoek ingesteld naar de import van groenten uit Suriname en ook zijn er vijf mensen opgepakt die voor de rechter zullen worden gedagvaard.

Verboden import Suriname

In een uitgebreid persbericht kondigt het parket van Cayenne aan dat er van 13 tot 16 juni een omvangrijke controle aan de grens met Suriname heeft plaatsgevonden.

Deze controle maakte het mogelijk om vast te stellen dat ethefon bewust werd gebruikt en illegaal werd geïmporteerd in Frans-Guyana.

Het is aangetroffen op alle gecontroleerde producten uit Suriname.

Yves Le Clair
officier van justitie (Cayenne)

Er zijn in totaal 1.150 kilo aan fruit en groenten in beslag genomen waarvan vermoed werd dat ze besmet waren. De uitslag van het laboratorium bevestigde deze vermoedens.

Al het fruit bleek het erg giftige ethefon te bevatten

Ook de mogelijke opbrengst van de illegale doorverkoop – een bedrag van € 100.487,– in contanten – werd door de Franse douane in beslag genomen.

Men wantrouwt Suriname

Het dagenlange onderzoek aan de grens is uitgevoerd op basis van wantrouwen en een rapport van het directoraat-generaal Cohesie en Bevolking (DGCOPOP) in het Europese land.

De controles zijn onder gereguleerde omstandigheden gehouden en in direct overleg met het Centraal Bureau Bestrijding Schade aan het Milieu en de Volksgezondheid (OCLAESP).

Het Franse leger is betrokken geweest bij de grote controle

Ook het Franse leger (Gendarmerie Cayenne – redactie) en het juridische Legal Financial Investigation Service (SEJF) hebben de toevoer van illegale en giftige goederen uit Suriname grondig gecontroleerd.

Foodservice (SALIM), het Regionale Douanekantoor en tot slot de Nationale Brigade voor Veterinair en Fytosanitair Onderzoek (BNEVP) zijn ook geraadpleegd.

Ethefon, wapens en witwassen

"Behalve onderzoek naar de zeer giftige goederen zijn er ook aanvullende onderzoeken naar witwassen, illegaal wapenbezit en overige verboden werkzaamheden vanuit Suriname ingesteld", vervolgt Yves Le Clair.

Ethefon is een "plantengroei-regulator" die wordt gebruikt om de rijping van bepaalde soorten fruit – zoals tomaten of bieten – tijdelijk te bevorderen.

In Frans-Guyana is het uitsluitend toegestaan onder strenge controle en enkel om de bloei van ananassen te versnellen.

Elk ander gebruik, bijvoorbeeld het rijpen fruit of groente zelf, is absoluut verboden vanwege de zeer serieuze schade aan mens en dier.

De dosis op het Surinaamse groente en fruit was vele malen hoger dan internationaal toegestaan,

Wanneer ethefon in deze hoeveelheden wordt gebruikt, is het zeer gevaarlijk voor de gezondheid.

Zeer gevaarlijk

Ethefon is geclassificeerd als zeer giftig voor alle het water levende organismen en is direct schadelijk bij zowel inslikken als inademen.

Het gif uit Suriname is ontoelaatbaar en zeer schadelijk

Het is tevens gevaarlijk bij contact met de huid, aangezien ethefon ernstige brandwonden veroorzaakt en serieus oogletsel als gevolg kan hebben.

Bron : MO News Guyane / Frans-Guyana


— UW MENING —

Moet de regering dit gif verbieden of reguleren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!