✉️ (ingezonden) Surinaamse ziekenzorg veel beter dan in Nederland

Article – ✉️ (ingezonden) Surinaamse ziekenzorg veel beter dan in Nederland

PARAMARIBO, 20 juni 2023 – Het lijkt tegenwoordig een algemeen geaccepteerd gegeven dat personen in Nederland – na doorverwijzing van hun huisarts – maanden moeten wachten voordat zij een afspraak kunnen krijgen bij een specialist in het ziekenhuis (opmerking van de redactie : dit geldt in Nederland enkel wanneer de medische situatie dat toelaat, bij urgente gevallen is de wachttijd minder dan een uur).

Suriname veel sneller

En dat terwijl men in een ontwikkelingsland als Suriname, je vaak dezelfde of de volgende dag nog langs het hospitaal kan komen om uitgebreid, vakkundig en professiooneel gecontroleerd te worden door een gespecialiseerd, goed opgeleid en vriendelijk medicus.

In Suriname word je professioneel en vriendelijk geholpen

Een treffend voorbeeld betreft een Surinaamse vrouw uit mijn sociale kring (opmerking van de redactie : de briefzender is een Nederlander met een Surinaamse vrouw).

Onlangs kwam zij na het uitvoeren van een bloedonderzoek tot de ontdekking dat zij lijdt aan een traag werkende schildklier.

Slechte gezondheid

De resultaten van haar bloedonderzoek waren verontrustend en wezen op verslechterende gezondheidsparameters.

In een welvarend land als Nederland zou men verwachten dat een patiënt met dergelijke symptomen – die kunnen wijzen op een ernstige aandoening – onmiddellijk zou worden geholpen door een gespecialiseerde arts.

Helaas bleek dit verre van de realiteit.

Maanden wachten

Deze vrouw kreeg namelijk pas een afspraak bij een specialist in het ziekenhuis voor drie maanden later.

Ook in medische faciliteiten verder weg in Nederland bleek een snellere afspraak met haar medische situatie niet mogelijk.

Teleurgesteld en bezorgd over haar gezondheidstoestand, besloot ze naar haar geboorteland Suriname te reizen.

Na het betalen van een pak euro's werd ze direct geholpen!

Daar had ze de mogelijkheid om – na betaling van een flink cash bedrag in euro's – nog dezelfde dag een afspraak te maken met een internist!

Deze ervaring zet ons aan tot nadenken over de efficiëntie en bereikbaarheid van de gezondheidszorg zelfs in een welvarend land als Nederland.

Opmerking van de redactie : het is niet bekend wat de medische visie en behandeling van de Surinaamse arts vervolgens was en of deze behandeling vervolgens ook in Suriname zelf geboden kon worden.

Ook de gezondheid van de dame in kwestie blijft onderbelicht.

Of het bedrag dat betaald werd "conform" de vergoedingen is of een tyuku / nyang was, kon de schrijver niet duidelijk verwoorden.

Vaak geldt helaas "Efu yu wani fu den yepi yu es'esi dan yu mu pai den wan tyuku (als je snel geholpen wil worden moet je steekpenning betalen".

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : J. Huizinga / via GFC nieuws


— UW MENING —

Is onze zorg inderdaad beter dan de Nederlandse?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!