Scholen bezuinigen : geen jonge kinderen

Article – Scholen bezuinigen : geen jonge kinderen

PARAMARIBO, 22 juni 2023 – Ondanks de belofte van president Santokhi dat het steeds beter gaat met Suriname en de laatste problemen niet op toekomstige generaties afschoven mogen worden, worden scholen toch gedwongen verder te bezuinigen.

Geen onderwijs

Sterker nog, door de meest recent aangekondigde beslissing zullen toekomstige generaties nog jarenlang getroffen worden.

Jonge generaties zijn tot zeker 2025 niet welkom in de 1e klas

Kinderen die op 1 januari 2025 de leeftijd hebben van vier jaar (of jonger) zullen ook de komende jaren niet worden toegelaten tot het eerste leerjaar (kleuter A) van het basisonderwijs.

Dit is een regel die momenteel overigens al actief is, maar dan voor alle generaties tot 2023.

Een ieder jonger dan vier jaar is dus voorlopig niet welkom op school.

De departementsleiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft namelijk besloten dat alleen kinderen die op 1 januari 2024 nog geen vier jaar oud zijn (vanaf dat moment) toegelaten mogen worden tot het basisonderwijs.

Het gevolg is simpelweg dat alle jonge generaties tot zeker 2025 de eerste schooljaren moeten afwachten.

Geen oplossing

Een woordvoerder van de regering zegt zich te zullen blijven inzetten voor een verantwoorde en structurele oplossing voor het dringende vraagstuk van het toelaten van driejarigen tot het basisonderwijs.

Er is tekort aan geld, een plan, goede organisatie en beleid

Vanwege gebrek aan geld, planning, kennis en organisatie is dat echter moeilijk, aldus het verantwoordelijke ministerie.

Bron : Suriname Nieuws (via Communicatiedienst Suriname)


— UW MENING —

Wat is uw mening over het onderwijs in Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!