Surinaamse Hindostanen in Utrecht

Article – Surinaamse Hindostanen in Utrecht

UTRECHT / PARAMARIBO, 25 juni 2023 – Vandaag vinden er verschillende activiteiten plaats in Utrecht ter gelegenheid van Keti Koti, het feest ter herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Surinaamse Utrechters

Een van deze evenementen vindt plaats in de bibliotheek aan de Neude, waar 250 Hindostaans-Surinaamse Utrechters samenkomen.

Ze herdenken de aankomst van Indiase contractarbeiders in Suriname, exact 150 jaar geleden deze maand.

Hokjes bestaan niet en anders breek je ze open

Radj Ramcharan overhandigt me twee visitekaartjes: één voor zijn reguliere werk bij Stichting Lezen en Schrijven, en één voor zijn rol als secretaris bij stichting Asha, een vrijwilligersorganisatie van Surinaamse Hindostanen in de gemeente Utrecht.

"Zo weet je zeker hoe je mijn naam correct spelt," zegt hij.

Ramcharan heeft weinig behoefte aan vragen of aanmoediging; hij vertelt graag en uitgebreid uit eigen beweging.

Al veertig jaar lang heeft stichting Asha een vaste plek in buurtcentrum De Oase aan de Cartesiusweg in Zuilen.

In het hoofdkantoor zijn ingelijste krantenartikelen en vrijwilligersprijzen aan de muur te vinden, evenals een grote verkiezingsposter van het CDA.

"Ik ben inderdaad lid van het CDA, een christelijke partij", zegt Ramcharan. Voor hem bestaan er geen hokjes. "Je mag dan wellicht in een hokje beginnen, maar daarna breek je die open."

Een cadeau

Ramcharan reikt me een dik boek genaamd "Geschiedenis van Hindostanen, 1873 – 2015" aan en zegt;

"Hier is een cadeau. Boeken zijn van onschatbare waarde. Kijk eens hoe prachtig."

Terwijl hij door een kinderboek over de slavernij bladert, benadrukt hij dat deze boeken essentieel zijn om de geschiedenis levend te houden.

Boeken zijn essentieel om de geschiedenis levend te houden

Het is geen toeval dat stichting Asha ervoor heeft gekozen om in de bibliotheek de geschiedenis van Hindostaanse-Surinamers in Utrecht te belichten.

Lange reis

"Tijdens de reis over drie continenten hebben we een schat aan kunst, cultuur en literatuur met ons meegenomen. Deze boeken schenken we aan de directeur van de bibliotheek", vertelt Ramcharan.

In de bibliotheek aan de Neude is een speciale ruimte ingericht met boeken over de geschiedenis van Hindostaans-Surinamers.

Van India naar Suriname is een reis over drie continenten

Het is deze maand precies 150 jaar geleden dat Indiase contractarbeiders vanuit India naar Suriname werden gebracht om na de afschaffing van de slavernij op de plantages te werken.

Na de onafhankelijkheid

Vóór en na de onafhankelijkheid van Suriname zijn veel nazaten naar Nederland geëmigreerd. Hoewel de meeste Hindostaans-Surinamers zich in Den Haag hebben gevestigd, hebben velen ook hun weg gevonden naar Utrecht.

Net als Ramcharan werden ook zijn ouders hem naar Nederland gestuurd om te studeren. Op 17-jarige leeftijd kwam hij samen met zijn broer terecht in een flat aan de Marshalllaan in Kanaleneiland. "Plotseling bevond ik me op de derde verdieping. We zeiden altijd: we gaan terug. Maar Utrecht is onze stad geworden. Ik ben dankbaar voor alles wat we hier hebben."

Activiteiten

Terwijl hij praat, haalt hij folders en flyers tevoorschijn. "Bij Asha organiseren we allerlei activiteiten, van huiswerkbegeleiding tot bingo-avonden, en van sollicitatielessen tot gespreksavonden over orgaandonatie. Geen onderwerp blijft onbesproken."

Volgens Ramcharan is het voeren van gesprekken de enige remedie tegen polarisatie, en dit is een overtuiging die hij koestert.

"Ik wil mensen laten zien dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen. En als er wel verschillen zijn, laten we daar dan over praten."

Hij noemt Zwarte Piet en de excuses van de regering met betrekking tot het slavernijverleden als voorbeelden.

"Fantastisch dat premier Rutte excuses heeft aangeboden"

"Sommige mensen vragen zich af waarom excuses nodig zijn. Maar kijk eens naar de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt. Ik waardeer het enorm dat onze minister-president het lef heeft gehad om excuses aan te bieden.

En dat hij van mening is veranderd over Zwarte Piet.

Begrijp me niet verkeerd, je mag het oneens zijn over bepaalde zaken. Maar je kunt ook naar elkaar luisteren en erkennen dat je fout zat. Er is altijd ruimte om van mening te veranderen."

Nieuwe generaties

Volgens Ramcharan is dit de belangrijkste les voor de volgende generatie.

"We leren onze kinderen: als je iets verkeerd hebt gedaan, zeg dan sorry. En kijk vervolgens hoe je het de volgende keer beter kunt doen."

Bron : RTV Utrecht / NL


— UW MENING —

Wat vindt u van de zienswijze van deze SuriNed?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!