Humberto Tan promoot onze natuur

Article – Humberto Tan promoot onze natuur

PARAMARIBO, 25 juni 2023 – Vanaf vandaag kunnen kijkers genieten van de boeiende documentaire "De jacht op de jaguar" op de Nederlandse streamingdienst Videoland.

Humberto Tan

In deze aangrijpende film gaat Humberto Tan gewapend met zijn camera op een avontuurlijke reis door de Surinaamse jungle om zijn langgekoesterde droom waar te maken: het vastleggen van het perfecte beeld van de majestueuze jaguar, een dier dat zelden zijn verschijning maakt.

Humberto deelt zijn gedachten: "Het idee om jaguars te fotograferen en op te zoeken speelt al zo lang in mijn hoofd en ik heb er zolang van gedroomd dat het bijna onwerkelijk voelde toen ik eindelijk de kans kreeg om het daadwerkelijk te doen."

Tijdens zijn reis ontdekt Humberto echter ook een duistere zijde: een toenemende wildlifecriminaliteit die de koning van het bos steeds meer bedreigt in zijn voortbestaan.

Zonder jaguars verdwijnt de balans en dit heeft een enorme impact op het bos.

Met de hulp van lokale experts, waaronder reisgids Fred Pansa, jaguarspecialiste Vanessa Kadosie en Roy Ho Tsoi, chef conservation management van de Surinaamse overheid, gaat hij op zoek naar antwoorden.

Suriname laat haar oerwoud vernielen, Tan promoot het

Daarnaast ontmoet hij Rikkert Reijnen, een internationaal expert op het gebied van wildlifecriminaliteit en natuurbescherming bij IFAW.

Rijk bos

Rikkert benadrukt: "Het Surinaamse bos is buitengewoon mooi en rijk.

Maar liefst 93% van het land is bedekt met bos! Dit is werkelijk fantastisch! We moeten deze kostbare schat op aarde beschermen.

De claim dat 93% bedekt is met bos, is allang achterhaald

Niet alleen de jaguar, maar ook alle andere diersoorten zijn van belang, niet alleen voor Suriname, maar voor de hele wereld. Het is een ware rijkdom."

Jaguar

De jaguar wordt al eeuwenlang vereerd als een symbool van kracht door inheemse volkeren en lokale gemeenschappen.

Als roofdier aan de top van de voedselketen speelt de jaguar een cruciale rol in het bredere ecosysteem.

Suriname loopt voorop wat vernietiging van oerwoud betreft

Ze reguleren de populaties van andere soorten en handhaven zo het ecologische evenwicht.

Helaas neemt de jaguarpopulatie in Zuid– en Midden-Amerika af.

Wetenschappers schatten dat er nog slechts 130.000 tot 208.000 jaguars in het wild zijn.

Hun leefgebied wordt steeds kleiner door voortdurende ontbossing, en ze worden gestroopt voor de illegale handel.

Om deze reden hebben het IFAW, IUCN NL en Earth League International van 2019 tot 2022 samengewerkt aan Operation Jaguar.

Dit project, gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij, had als doel de illegale handel in jaguars en hun lichaamsdelen, zoals tanden, huid en botten, in onder andere Suriname te bestrijden.

Bron : IFAW.org


— UW MENING —

Moeten we stoppen te doen alsof ons oerwoud ongerept is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!