Santokhi : "wij behoren tot de wereldtop"

Article – Santokhi : "wij behoren tot de wereldtop"

PARAMARIBO, 27 juni 2023 – Durf te dromen, zo zou je de ambities en visie van president Chandrikapersad Santokhi in drie woorden kunnen samenvatten.

Wereldleider

De derde editie van de zogeheten Suriname Energy, Oil & Gas Summit is achter de rug. Het thema was ditmaal "Suriname is open voor business".

President Chandrikapersad Santokhi hoopt en beloofde in zijn speech dat Suriname tot de wereldtop van olieproducerende landen gaat behoren.

Dat betekent dat we groter worden dan Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Amerika en landen in zowel Afrika als Europa.

Deze landen verdienen nu al tientallen miljarden USD per jaar aan olie, maar ons land heeft daar tot nu toe nog geen cent van gezien.

Santokhi stelde ver dat buitenlandse investeringen en goed bestuur belangrijk zijn om dit doel te bereiken.

Geen ruimte voor nepotisme

"’Er is geen ruimte voor politieke kortere wegen als we willen worden wat we kunnen zijn," aldus de president die weigerde vragen te beantwoorden waarom zijn vrouw en de broer van Brunswijk dan toch hoge posities in de olie-industrie hebben gekregen.

Santokhi : onder mij is geen plek voor friends & family

Het staatshoofd benadrukte ver dat er alles aan gedaan zal worden om de olie– en gasindustrie tegemoet te komen, maar wat hij hiermee bedoelde en wat er dan gedaan wordt wist hij niet te melden.

Volgens Santokhi is het plan dat investeren belangrijk is

Verschillende sprekers, vertegenwoordigers van (internationale) organisaties en ministers van Trinidad en Tobago en de Dominicaanse Republiek benadrukten dat de bijeenkomst in Suriname een succes is.

Of er ook contracten waren getekend en waarom grote landen als India, Amerika en Europese vertegenwoordigers afwezig waren, kon de organisatie niet melden.

Tot een week voor het begin van de bijeenkomst was onduidelijk wie er zou komen opdagen, wellicht ook omdat men de uitnodigingen te laat had verstuurd.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, was verheugd over het grote aantal deelnemers en bezoekers.

Enorm succes

Volgens hem staat Suriname nu al op de wereldkaart wat olie betreft;

Dat is volgens de bejubelde minister meer dan indrukwekkend.

Er werden meer dan 6.000 bezoekers verwacht en dat is veel voor een land met 600.000 inwoners.

Ramdin : tientallen vliegtuigen met gasten zijn hier geland

Wat de correlatie tussen het inwoneraantal en het verwachte aantal bezoekers is, wist de topper niet te beantwoorden. Wellicht ook omdat hij geen directe vragen vanuit het publiek accepteerde.

"Er zijn deelnemers uit 40 landen, in mijn ogen is dat een succes," aldus het antwoord van de VHP-minister die daarna snel rechtsomkeer maakte.

Grote investeringen

Verschillende sprekers gaven aan dat er behoefte is aan investeringen in energie, kunstmatige intelligentie en infrastructuur, waaronder wegen, luchthavens en havens.

"Suriname gaat voor een miljard USD investeren"

Minister Jozef Riad Nurmohammed maakte onlangs dan ook bekend dat hij maar liefst USD 95.000,– heeft uitgetrokken om de gaten in ons wegendek aan te pakken.

Opmerking vanuit de app : de foto bij dit artikel toont Dubai.

Zowel de vorige als huidige regering gaan er vanuit dat ons land snel groter wordt dan dit voorbeeld.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : CDS / SEOGS / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u ook dat wij tot de wereldtop gaan behoren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!