Afro-Surinamers in actie tegen "extreem racistisch" Nederland

Article – Afro-Surinamers in actie tegen "extreem racistisch" Nederland

PARAMARIBO, 28 juni 2023 – Veel SuriNeds die denken af te stammen van mensen die vroeger weer slaven waren, vinden dat er in Nederland niet genoeg gebeurt om hen te helpen.

Baanbrekende excuses

Premier Rutte zei al "sorry voor de slavernij" en beloofde "dat er dingen zouden veranderen", maar dat gebeurt volgens kritische zwarte Surinamers niet snel genoeg.

We zijn al zes maanden verder en behalve tweehonderdmiljoen euro, excuses van zowel het parlement als de koning, een speciaal museum en veel toegezegde projecten en speciaal ontwikkeld educatiemateriaal is er nog niets van vergoeding in zicht.

Het moet veel sneller gaan.

Daarom gaan er straks grote groepen mensen protesteren in het Amsterdamse Oosterpark. Ze doen dat wanneer de koning daar zaterdag praat tijdens een grote herdenking over de Nederlandse rol in de Afrikaanse / trans-atlantische slavernij.

Activist Mitchell Esajas van The Black Archives merkt dat er veel dingen gebeuren rondom de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

Zwarte kinderen krijgen soms gewoon een laag studieadvies

Maar hij zegt dat het niet genoeg is als een zwart kind in de Bijlmer een lager schooladvies krijgt dan andere Nederlandse kinderen.

Daarom organiseren The Black Archives en het Zwart Manifest een protestmars naar het Amsterdamse Oosterpark.

Daar wordt zaterdag de 'echte' afschaffing van de slavernij herdacht, 150 jaar geleden.

Historische speech

De koning, Willem-Alexander, gaat op die dag ook in het park te Amsterdam praten.

"Of de koning excuses gaat aanbieden, dat is vooral symbolisch", zegt Esajas. "Het levert ons niets op, dus het belangrijkste is wat de overheid daadwerkelijk gaat doen. Tot nu toe is dat niets geweest."

Er zijn ook anderen die meer willen zien dan alleen woorden om racisme en de positie van nazaten van slavernij te verbeteren.

Ze zijn blij met de excuses voor het slavernijverleden en de gesprekken die daarop volgden, maar vinden dat er meer actie en geld nodig is.

"Herdenken is heel belangrijk", zegt Dagmar Oudshoorn, voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden.

Herdenken is leuk en aardig, maar het levert geen geld op

Ze vindt dat er meer moet gebeuren dan wat er nu gepland en aan budget uitgetrokken is.

"We moeten kijken naar hoe het slavernijverleden nog steeds invloed heeft op het heden, hoe we economische ongelijkheid kunnen verminderen en hoe we discriminatie en racisme kunnen aanpakken. Daar ben ik kritisch over."

Herstelbetalingen

Op 1 juli is er een protestmars met het motto 'Geen heling zonder herstel' (betaling – redactie).

De mensen die het organiseren willen praten over manieren waarop dingen kunnen worden rechtgezet. Bijvoorbeeld door geld te geven aan de nazaten van slavernij of door discriminatie serieuzer aan te pakken.

Elke dag weer voelen wij de pijn van onze slavernij

Mitchell Esajas zegt dat als je merkt dat het verleden nog steeds invloed heeft, je ook serieus moet kijken naar oplossingen.

Premier Mark Rutte heeft beloofd dat de excuses niet alleen maar woorden zijn, maar dat er ook echt iets gaat veranderen.

Nu op 1 juli het herdenkingsjaar van het slavernijverleden begint, wordt er gediscussieerd over hoe de overheid die belofte gaat nakomen.

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft plannen gedeeld in een brief aan de Tweede Kamer.

Er is een speciaal fonds opgezet, het bewustwordingsfonds, met ruim 200 miljoen euro. De helft van dat geld wordt gebruikt voor verschillende projecten die nog worden bepaald.

'Zwarte mensen mógen hier niet werken en studeren'

De andere 100 miljoen euro gaat onder andere naar onderzoek naar hoe het slavernijverleden nog steeds invloed heeft en het behoud van erfgoed op de Caribische eilanden.

Gratis een nieuwe naam

Ook krijgen nazaten de mogelijkheid om gratis hun naam te veranderen.

Nederland doet gigantisch veel, maar het is niet genoeg

De Afro-Surinamers zijn het er niet mee eens dat er relatief veel te veel aandacht gaat naar de Caribische eilanden en willen een eigen fonds en vergoeding zien.

Daarnaast zal de regering jaarlijks 8 miljoen euro uitgeven aan een comité dat ervoor zorgt dat we op een respectvolle manier het slavernijverleden herdenken in het hele Koninkrijk.

Ook willen ze meer doen tegen racisme, bijvoorbeeld door de antiracismebureaus sterker te maken.

In het onderwijs zal er meer aandacht komen voor het slavernijverleden.

"Ze doen hun best"

Iedereen is het erover eens dat de overheid goede bedoelingen heeft.

Ze weten nu ook beter hoe ze moeten samenwerken met de zwarte gemeenschap.

Met zwarte mensen moet je anders gaan samenwerken

Er zijn gesprekken geweest met vertegenwoordigers van de gemeenschap om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is. De overheid blijft doorlopend met mensen praten, niet alleen in Nederland, maar ook in Suriname en op de eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

Ze willen graag horen wat mensen nodig hebben en wat ze willen dat er gebeurt na de excuses.

Tijd voor actie

Veel mensen vinden het belangrijk om nu actie te ondernemen, nu er zoveel aandacht is voor Ketikoti.

Ze zeggen dat het positief is dat de regering nu veel aandacht heeft voor deze onderwerpen, maar er moeten ook echt stappen worden gezet.

Voor hen gaat het verder dan alleen een herdenkingscomité en een bewustwordingsfonds. Ze vinden dat er meer moet gebeuren.

Wij doen niets; het is nu aan Nederland om wel wat te doen

Maar sommige dingen zijn moeilijker om te veranderen dan andere.

"Nederland extreem racistisch"

Bijvoorbeeld het wegwerken van institutioneel racisme kost veel tijd.

Er zijn diepgewortelde vooroordelen die aangepakt moeten worden, zegt de zwarte Surinaamse gemeenschap.

Ook de Nederlanse overheid is zeer racistisch, soms zegt een computerprogramma zelfs dat allochtonen meer fraude zouden plegen.

Linda Nooitmeer van de organisatie Nationaal Instituut voor het Slavernijverleden waarschuwt dat het geld van het fonds niet alleen moet worden besteed aan monumenten en onderzoeken; dan verdwijnt het geld en blijft er voor anderen niets over.

Ook zwarte mensen lijden honger, Nederland moet helpen

Ze zegt dat veel mensen op de Caribische eilanden, in Suriname en in veel Nederlandse wijken denken: "waarom zitten jullie zoveel te vergaderen?"

Ze zijn al blij als ze hun kinderen 's avonds te eten kunnen geven, er zijn zwarte gezinnen die honger hebben. Het is belangrijk om niet te vergeten wat er echt nodig is voor onze mensen.

Hoop op een toekomst

Maar het goede nieuws is dat er nu veel wordt gesproken over het slavernijverleden. Dat is al een stap vooruit.

Mensen krijgen hoop.

We moeten alleen begrijpen dat niet alle problemen meteen kunnen worden opgelost.

Herstel kost tijd, inspanning en simpelweg heel veel geld.

Bron : gebaseerd op een interview uit de Volkskrant (NL)


— UW MENING —

Kunt u zich vinden in de strekking van dit verhaal?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!