SuriNeds plaatsen illegaal bouwwerk tegen slavernij

Article – SuriNeds plaatsen illegaal bouwwerk tegen slavernij

PARAMARIBO, 30 juni 2023 – Enkele SuriNeds in het Nederlandse dorp Vlissingen hebben illegaal een eigen "monument" tegen de slavernij geplaatst.

Opvallende actie

De actie is opvallend omdat de gemeenteraad – na een motie van diezelfde SuriNeds – tegen dat bouwwerk stemde aangezien Middelburg (een plek iets verderop – redactie) al een groot officieel en beschermd slavernijmonument heeft.

In het holst van de nacht plaatste de groep een bouwwerk

Ondanks het feit dat haar eigen gemeenteraad dus tegen was en de bevolking nu opgescheept zit met twee van dezelfde soort monumenten in de buurt heeft Keti Koti Zeeland-voorzitter Angélique Duijndam in het holst van de nacht toch haar zin doorgedrukt.

Lokale kunstenaar

Samen met de lokale kunstenaar Zeus Hoenderop is het bouwsel illegaal op de boulevard van Vlissingen geplaatst. Dit zonder rekening te houden met bijvoorbeeld verkeersdeelnemers die hinder van de plaatsing (op de openbareweg – redactie) kunnen ondervinden.

In 2021 werd op gemeentelijk niveau besloten tot een grootschalig onderzoek naar het slavernijverleden van Vlissingen, zegt Duijndam.

Ook werd in de motie gesproken over excuses en een monument.

Uit het onderzoek kwam naar boven dat enkele inwoners van Vlissingen rond 1750 inderdaad betrokken waren bij de Afrikaanse slavenhandel.

Om die reden gaat de burgemeester van Vlissingen morgen zijn "diepe en nederige" excuses aanbieden aan alle SuriNeds die vandaag de dag nog pijn ervaren van hun verleden.

In 1750 verdienden enkele bewoners geld aan de slavernij

Aangezien de politiek heeft ingestemd met een onderzoek en de geëiste excuses er nu ook komen, vindt Duijndam dat ze alle recht heeft om zelf illegaal een bouwwerk neer te zetten en daarmee de lokale wetten te overtreden.

Eigenrecht

"Hun onderzoek en excuses geven mij het recht te doen wat ik wil, ook al is de lokale bevolking via de gemeenteraad tegen," aldus Duijndam.

Wij bepalen zelf wat wel en niet mag, de slavernij is voorbij

In Nederland is massaal negatief gereageerd op het voornemen van de SuriNeds om tijdens de toespraak van de koning een luidruchtig protest te houden.

Ook het zonder vergunning plaatsen van zelfbedachte monumenten kan inmiddels rekenen op zeer negatieve reacties.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat het plaatsen van illegale monumenten u te ver?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!