Ook Nederlandse koning zegt "sorry" voor slavernij

Article – Ook Nederlandse koning zegt "sorry" voor slavernij

PARAMARIBO, 1 juli 2023 – Waar de president van Ghana – Akufo-Addo – het op het laatste moment liet afweten, heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander zojuist wel zijn "nederige excuses" aangeboden voor de rol van zijn voorouders in de Afrikaanse / trans-Atlantische slavernij.

Excuus en vergiffenis

Willem-Alexander heeft tijdens de Nationale herdenking van het slavernijverleden in Amsterdam zijn diepe excuses aangeboden voor de rol van Nederland in de Afrikaanse / trans-Atlantische slavernij.

Hij sprak zijn woorden uit in een toespraak en vroeg vergiffenis voor deze "misdaad tegen de menselijkheid".

Zijn excuses werden met enthousiast applaus ontvangen.

Aan het einde van zijn toespraak gebruikte de koning het Surinaams om te zeggen: "De ketenen zijn verbroken, broeders en zusters."

De koning verwees naar gesprekken die hij het afgelopen jaar met Nederlanders had gevoerd en benadrukte dat het belangrijk is om open te staan voor fouten en ongemak te omarmen.

Sommige SuriNeds eisen excuses en geld van de koning

Hoewel premier Rutte al eerder namens de Nederlandse Staat excuses had aangeboden, wilden veel mensen graag dat de koning zelf zijn excuses zou uitspreken.

Nazaten

Dit gold met name voor nazaten van tot slaaf gemaakte mensen en inwoners van voormalige Nederlandse koloniën, die de koning zien als het symbool van de Nederlandse Staat.

In het Surinaams vroeg de koning om vergiffenis

Op zaterdag sprak de koning dus inderdaad zijn excuses uit bij het Nationaal monument slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is het nu tijd om de slavernij achter ons te laten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!