Illegaal bouwwerk Vlissingen beklad : 'puur racisme'

Article – Illegaal bouwwerk Vlissingen beklad : 'puur racisme'

PARAMARIBO, 1 juli 2023 – Nog geen 24 uur nadat een SuriNed in de stad Vlissingen (Nederland) een illegaal Ketikoti bouwwerk heeft geplaatst, is deze beklad met een tekst.

Tegen de wet

Angélique Duijndam – van Keti Koti Zeeland – heeft het zelfbedachte bouwsel illegaal op de boulevard van Vlissingen geplaatst, omdat de uitkomst van een referendum haar niet zinde.

Aanvankelijk had de SuriNed bij haar gemeenteraad een motie ingediend om een bouwwerk te mogen plaatsen, ter nagedachtenis van Ketikoti.

De uitkomst van deze motie was afkeurend, omdat Middelburg (een andere stad in de buurt – redactie) ook al een groot en officieel Ketikoti monument heeft. Ook zou de boulevard van Vlissingen niet geschikt zijn om zelfstandig nog meer bouwsels te plaatsen en daarbij gaat de gemeente vandaag officieel haar excuses aanbieden.

Duijndam was het hier niet mee eens en verschafte zichzelf het recht om in het holst van de nacht toch haar zin door te drukken.

Holst van de nacht

Samen met een aantal andere activisten heeft zij daarop de boulevard van Vlissingen vernield door een oude muur en straat open te breken.

Tegen de wet in plaatste de activiste toch haar bouwwerk

Nadat het bouwwerk geplaatst was en de benodigde foto's gemaakt meldde zij aan de pers dat ze bepaalde wat wel en niet kon, "de tijd van slavernij is voorbij en dat vieren we".

Een andere bewoner van Vlissingen was het hier niet mee eens en heeft op de illegale gebouwde muur achter het bouwwerk een tekst geschreven met de strekking dat "in 2070 autochtone Nederlanders straks nog in de minderheid zijn".

Zeer bedreigend

Volgens Duijndam is dat puur racisme en voelt zij zich enorm aangevallen, gekwetst en op zeer pijnlijke wijze herinnert aan haar eigen slavernijtijd.

De activiste is bedreigd en gekwetst door de pijnlijke tekst

Inmiddels heeft ze daarom dan ook aangifte gedaan van bedreiging en racisme.

Een opvallend detail is dat ze zelf onderwerp is van een politieonderzoek aangezien ze tegen de regels van de wet in illegaal en moedwillig een straat heeft opengebroken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Staat u achter het illegale bouwwerk voor Ketikoti?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!