Illegaal slavenmonument Vlissingen moet weg

Article – Illegaal slavenmonument Vlissingen moet weg

PARAMARIBO, 4 juli 2023 – Na een gesprek tussen de burgemeester en de initiatiefnemers is besloten dat het illegale slavernijmonument (dat zonder vergunning in Vlissingen is geplaatst – redactie) niet mag blijven staan.

Vriendelijk verzoek

Binnenkort zal de gemeente de wetovertredende initiatiefnemers een brief sturen waarin staat dat het monument binnen een week verwijderd moet zijn.

Als ze dat niet doen, zullen ze een dwangsom moeten betalen.

Het illegale monument is bedacht door Angélique Duijndam, zij is voorzitter van Keti Koti Zeeland, in samenwerking met de lokale kunstenaar Zeus Hoenderop.

Ze hebben het monument in de nacht van donderdag op vrijdag illegaal geplaatst in aanloop naar KetiKoti.

Daarbij hebben zij ook een oude muur en bestrating moedwillig vernield waar nog onderzoek naar loopt.

De burgemeester heeft de initiatiefnemers verteld dat ze een officieel verzoek moeten indienen voor de plaatsing van het monument. Ook werd hen geadviseerd contact op te nemen met gemeenteraadsleden.

Negeren wetgeving

Dit ontevreden burgers hebben daarop inderdaad een motie ingediend om te vragen of het beeld met vergunning geplaatst mocht worden.

Hierop heeft de gemeenteraad bepaald dat dit niet is toegestaan, vanwege ruimtegebrek en de "doorloop" op de boulevard voor onder meer fietsers en rolstoelgebruikers.

Ondanks "nee" van de gemeente, zette zij haar zin door

Ook is er al een groot en officieel monument van dezelfde strekking in Middelburg, een stad iets verderop.

Ophef en opstoot

Ondanks de democratische besluitvorming dat het beeld er dus niet kwam, heeft de SuriNed in het holst van de nacht toch haar zin doorgedrukt en de bestrating hierbij vernield.

Een dag later heeft iemand weer met een stift op de muur geschreven dat "de media liegt" en volgens de SuriNed is dat racistisch en tegen de wet; ze heeft hierop een politieonderzoek aangevraagd om de dader op te sporen.

Aangezien ze zelf ook ilegaal bezig is en gemeente-eigendommen heeft vernield, is ze overigens zelf ook onderwerp van een komend onderzoek.

Begripvolle burgemeester

Tijdens het gesprek heeft de burgemeester ook gesproken over de bekladding van het monument.

De burgemeester heeft deze acties veroordeeld en gaf aan te begrijpen dat de SuriNed zich bedreigd voelde vanwege de tekst op de muur.

De SuriNed meldde zelf te bepalen wat binnen de wet mag

In Nederland is overwegend positief gereageerd op het nieuws dat het monument weg moet.

De meeste mensen vinden dat de wet voor iedereen geldt, dus ook voor mensen die zeggen dat ze gediscrimineerd worden vanwege hun huidskleur.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Angélique Duijndam en afkomstig van haar persoonlijke Facebookpagina.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe vindt u dat deze zaak is opgelost?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!