Suriname loopt enorm risico met Chinese camera's

Article – Suriname loopt enorm risico met Chinese camera's

PARAMARIBO, 6 juli 2023 – Sinds jaar en dag krijgt Suriname gratis camera's, laptop, modems en zelfs stoplichten uit China.

Onacceptabel risico

Experts waarschuwen al jaren voor de grote gevaren hiervan.

China geeft deze items namelijk niet weg uit vriendelijkheid, maar omdat ze boordevol virussen, spyware en camera's zitten die op afstand kunnen worden aangestuurd.

Zo is het voor China doodeenvoudig om al het e-mailverkeer van onze regering in te zien, gesprekken in de DNA af te luisteren en mee te kijken wat er bij ons op straat gebeurd.

Dat laatste is mogelijk dankzij het "Smart City" of "Save City" project waar de regering zelf nogal vol van is.

In een notendop houdt dit project in dat China alle camera's, technologie, infrastructuur en communicatieapparatuur levert die nodig is om in de gaten te houden wat er in onze straten speelt.

De camera's zijn slecht beveiligd en niemand heeft kennis

Dit netwerk van aaneengeschakelde camera's is zogenaamd "streng beveiligd" en alleen voor "absolute experts" zichtbaar, maar in de praktijk is dat onzin; China kijkt namelijk 24/7 mee over hun schouders.

Alarmbellen

Ook internationaal gaan er steeds meer alarmbellen af over de manier waarop onze (en andere) regeringen van ontwikkelingslanden in ruil voor "gratis" beveiliging alle kennis en principes overboord zetten.

Suriname loopt enorm risico met Chinese camera's

Honderden camera's China
– op afstand mee kijken –

Zo is ons centrum in Paramaribo nog steeds een culturele en sociaal knooppunt voor zowel de Surinamers als weinige toeristen die ons land aandoen.

Niet onze regering leidt dit land, maar die uit China

Maar daarnaast is het ook het middelpunt van een internationaal debat over de export van Chinese technologie, autoritair toezicht en cyberveiligheid.

Onze binnenstad wordt voortdurend geobserveerd door apparatuur die in China is gemaakt.

Een bewakingscamerasysteem dat is geïnstalleerd door Huawei (het Chinese technologieconcern in handen van de Chinese overheid – redactie) kan het gedrag van alle mensen in de stad volgen.

Maar ook kan zij hiermee gezichten herkennen, kentekenplaten identificeren en beoordelen of er (voor China) verdachte activiteiten plaatsvinden.

De camera's in ons centrum monitoren de hele dag ons gedrag en moeten uiteindelijk uitgroeien naar een aantal van ongeveer 1.250 stuks. Dat is tenminste het plan van deze regering als onderdeel van het uitgebreide en gratis "veilige stad partnerschap" (safe city – redactie) met Huawei.

Ongekende gevaren

Toen het project een aantal jaren geleden werd onthuld, pochte de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken dat elke straat en elk gebouw in de buurt van ons centrum met camera's zou worden "bewaakt".

"We zullen weten uit welke straat een dader kwam, uit welke auto, wie er eerder in die auto zat," zei hij.

De verantwoordelijke minister heeft geen idee of kennis

"Wij weten alles," herhaalde hij later nog eens, niet wetende dat China ook alles weet.

Maar hoewel al onze regeringen een goede relatie hebben met Peking zorgt de installatie van dergelijke bewakingssystemen voor controverse onder de echte experts.

"Er is sprake van zeer gevoelige technologie die het mogelijk maakt om de hele samenleving in de gaten te houden."

"Dit kan uitlopen tot een regelrechte ramp en nachtmerrie voor de hele bevolking, maar ook de Surinaamse regering zelf."

Dat zegt een anonieme (buitenlandse) commissaris die voor zijn eigen land toezicht houdt op alle openbare en gevoelige informatie.

Anonieme commissaris
bevriend land

"Het is gevaarlijk om al die camerasystemen in de handen te leggen van iemand die niet verantwoordelijk is en dat gemakkelijk kan misbruiken," gaat hij verder.

Hij pleit voor een onafhankelijk staatsagentschap en een open debat en transparantie over hoe (biometrische) gegevens moeten worden opgeslagen, wie er toegang toe heeft, hoe ze worden gebruikt en voor hoe lang.

Eigen beheer

Het belangrijkste daarbij is dat Suriname geen zaken doet met China, maar het beheer van haar dagelijks leven, de regering en economie in eigen beheer houdt.

Suriname loopt enorm risico met Chinese camera's

Gluren tot in huis
– China weet en ziet alles –

De controverse in Suriname herhaalt zich op verschillende manieren over de hele wereld. Voornamelijk in beginnende democratieën die geen kennis of geld hebben, waar China dankbaar misbruik van maakt.

Bewakingstechnologie installeren als onderdeel van "veilige stad" of "slimme stad", met pakketten geleverd door Chinese bedrijven is het domste dat je kan doen, besluit de commissaris.

Dan heb ik het over bedrijven waar Suriname nu ook "zaken" mee doet, zoals Huawei, ZTE Corporation, Hangzhou Hikvision Digital Technology, Zhejiang Dahua Technology, Alibaba en anderen.

Anonieme commissaris
bevriend land

Het groeiende gebruik van deze Chinese technologieën binnen Suriname is een tijdbom die op een gegeven moment hoe dan ook af moet gaan.

Suriname kan dit zelf niet oplossen en heeft hulp nodig

Als Suriname zelf geen kennis hierover heeft, moet ze zich niet schamen de hulp in te roepen van bijvoorbeeld Nederland.

Doet ze dat niet, dan is het binnenkort te laat en kan zij niet meer reageren op de dodelijke reikwijdte van China die nu al langzaam maar zeker overal in het land binnendringt.

Bron : Kees C. Donk – 3e jaars student / IT security and communications


— UW MENING —

Is de regering genoeg op de hoogte van deze gevaren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!