De vroege jaren van Santokhi – deel 2

Article – De vroege jaren van Santokhi – deel 2

PARAMARIBO, 24 december 2023 – In reacties op de veroordeling van ex-president Bouterse werd huidig president Santokhi er vaak van beticht "ook met minder gure mensen om te gaan".

Ongure praktijken?

Er werd daarbij door meerdere lezers gevraagd ook eens een keer aandacht te besteden aan "de vroege jaren" van Chandrikapersad (de jaren '80 en begin '90 – redactie).

Volgens lezers zou Chan (ook) niet zuiver op de graad zijn

Om de discussie over de actuele ontwikkelingen rondom 8 december overzichtelijk te houden, is in de reacties aangegeven dat hier later op teruggekomen wordt.

Gisteren (zaterdag) werd het eerste artikel "uit de oude doos" hier gepubliceerd, vandaag volgt het tweede deel.


Het artikel stamt uit de jaren '00 en waar nodig zijn er kleine opmerkingen toegevoegd of zaken aangepast om duidelijk te maken dat dit een verhaal is van jaren terug.

De vroege jaren van Santokhi – deel 2

Amsterdam, jaren '90
– Langeman Produkties –

De zaak August Adjoeba


PARAMARIBO, 21 maart 2009 – De Amsterdams-Surinaamse drugscrimineel August Adjoeba – alias Segebai / Grote Brute Baas – werd op 11 augustus 2008 te Buitenveldert (Nederland – redactie) geliquideerd.

Segebai was kortstondig een zakenpartner van Santokhi

Hij was niet alleen de zwager van ex-terrorist Ronnie Brunswijk en een jeugdvriend van de grote onderwereldbaas Gwenette Martha, maar een tijdlang ook een van de zakenpartners van huidig president Santokhi (toen minister van JusPol – redactie).

Segebai had echter zóveel vijanden dat nooit duidelijk is geworden uit welke hoek de afrekening kwam.


Segebai

"Alle spullen heeft mijn vrouw gekocht met geld dat niet behoort tot ons huwelijkse vermogen, ik weet van niets," zo meldt minister Santokhi met zichtbare tegenzin richting de massaal opgekomen pers (let op, dit artikel stamt uit 2009 – redactie).

"Het is een puur zelfstandige aangelegenheid van mijn vrouw, jullie moeten je niet met mij bemoeien. Als zij percelen en wagens wil kopen, moet ze dat zelf weten. Ik bemoei niet."

Chan reageert geïrriteerd en wil de pers niet te woord staan

Chandrikapersad, zoals gezegd ten tijde van dit artikel minister van Justitie & Politie, reageert ogenschijnlijk zeer geïrriteerd in de nasleep van aanhoudende berichten over de aankoop van een dure Toyota Stationwagon en onroerend goed door zijn echtgenote, Sharda Santokhi-Harkisoen.

De ophef gaat niet zozeer om de percelen, wagens, verrijking of uitbreiding van hun vermogen, maar vooral om het feit dat dit op persoonlijke titel gedaan is bij de beruchte en internationaal gezochte drugscrimineel August Adjoeba – beter bekend als Segebai.


A no mi

Elke betrokkenheid wordt voor het oog van de camera nogmaals categorisch ontkend,

"Ik heb geen enkele band met die verkoper, niet als persoon en nog minder als minister."

De onlangs in Nederland doodgeschoten Adjoeba heeft de deals met de wederhelft van Santokhi echter keurig per notaris geregeld.

Alles staat zwart op wit en de handtekening van (mevrouw) Santokhi prijkt onder elk contract.

Santokhi en Adjoeba
Nederland / Suriname, rond 2008

Afgesproken werd dat de volledige betaling zou geschieden nadat de woning op het betreffende perceel zou zijn afgebouwd.

Santokhi : 'een onderzoek gaat niet komen, jullie liegen'

Of Santokhi wist dat zijn vrouw zo diep in het criminele circuit was beland, is tot op heden (2009 – redactie) niet duidelijk.

De vroege jaren van Santokhi – deel 2

Suriname, jaren '90
– Langeman Produkties –

Ook of er een justitieel onderzoek komt, is onzeker al geeft Santokhi nu (2009 – redactie) direct aan dat het "leugens van de pers zijn en dat de media alles verzint om hem tegen te werken".


Tegenstrijdige verklaring

Volgens Santokhi heeft hij zijn vrouw zelfs gewezen op de extreem criminele achtergrond van Adjoeba.

Dit zou hij, naar eigen zeggen, gedaan hebben aan de hand van informatie van zijn "bevriende experts binnen de inlichtingendienst van de politie" (hij was voor de eeuwwisseling agent – redactie).

"Ik wist van niets, maar heb haar wel gewaarschuwd"

Die waarschuwing moet dus gebeurd zijn nádat de deal door zijn vrouw met Segebai reeds beklonken was.

Dit kan niet anders aangezien Santokhi naar eigen zeggen pas achteraf op de hoogte werd gesteld en dus vooraf nooit een waarschuwing kan hebben gegeven.


Politieke carrière

"Het enige dat ik wist was dat het een persoon betrof, die als ongunstig bekend stond," verklaart Chan.

"Nogmaals, de pers is er op uit om mij te besmeuren, als dat zo doorgaat overweeg ik een aanklacht in te dienen."

"Toen ik er achter kwam dat mijn vrouw zaken deed met drugscriminelen, heb ik haar direct gewezen op de toekomstige gevolgen voor mijn politieke ambt", concludeert de minister vlak voordat hij zijn enorme woning in Lelydorp weer binnenloopt.

Santokhi is vooral bevreesd voor zijn politieke ambt

Adjoeba was in Nederland voor zijn executie al veroordeeld tot ruim vijftien jaar gevangenisstraf wegens drugshandel, verboden wapenbezit en gijzeling.

De vroege jaren van Santokhi – deel 2

Suriname, jaren '90
– Langeman Produkties –

Behalve zaken met, de vrouw van, Santokhi was hij ook actief in de wapenhandel en grootschalige witwaspraktijken.

Overigens was de liquidatie van Adjoeba niet de eerste poging om hem om zeep te helpen.

Twee eerdere liquidatiepogingen mislukken, zo verklaart kroongetuige Peter La Serpe later in het omvangrijke liquidatieproces Passage.

Hij zou naar eigen zeggen samen met Jesse Remmers eind 2004 al twee keer rondom de flat van Adjoeba hebben gepost om hem te liquideren.

Santokhi en Adjoeba
Nederland / Suriname, rond 2008

Deze flatwoning ligt vlakbij het appartement waar Adjoeba’s vriendin woont, maar uiteindelijk haken ze af omdat ze bang zijn 'de verkeerde Surinamer' dood te schieten.

Saillant detail is dat de vrouw van Santokhi in die tijd regelmatig bij Segebai thuis kwam om de contracten te bespreken en af te ronden. De kans is dus groot dat zij ooit, onbewust, oog in oog heeft gestaan met verkenners en uitvoerders van de (latere) executie.

Santokhi's vrouw kocht percelen en een wagen bij Segebai

Behalve de stukken grond bleek ze ook een luxe wagen gekocht te hebben van een persoon die directe banden had met Segebai. In die wagen zijn later grote sommen geld aangetroffen, maar volgens Santokhi was de auto "toen al weer van de hand gedaan".


Media moet stoppen

De massale aandacht van de Surinaamse pers wordt door Santokhi direct afgedaan als "koude drukte".

"Het gaat jullie allemaal niets aan, verdwijn en stop. Dit is een privé aangelegenheid."

"Laat mij duidelijk zijn, ik kom niet aan het privéleven van journalisten, dus journalisten moeten mij ook met rust laten."

Chan : journalisten hebben geen recht over mij te schrijven

Onder andere de krant Times of Suriname (die rond de tijd van dit artikel in 2009 net op de markt was – redactie) mag op een aanklacht rekenen bij Justitie, door de minister van Justitie (Chandrika),

Santokhi struikelde al vaker over het vrije redactioneel van deze krant, waarin zijn ministeriële integriteit, kennis van zaken en leidinggevende capaciteiten vaker aan de kaak wordt gesteld.

Blijkbaar is de zaak voor hem nu vol en dient elke kritiek van welke krant dan ook in de kiem gesmoord te worden.


Vervolgonderzoek

Veel effect heeft de afgunst van Santokhi richting de vrije pers overigens nog niet gehad (in 2009 – redactie) gezien een aangekondigd artikel van diezelfde Times of Suriname.

Zij hebben een onderzoek ingesteld over het feit dat de minister onze landelijke inlichtingdienst heeft misbruikt voor de – zo zegt hij zelf – privé aangelegenheden en transacties van zijn eigen vrouw.

Santokhi erkent dat hij misbruik maakt van staatsmiddelen

Het oneigenlijk gebruik van staatsmiddelen en –kennis is ook in ons land bij wet verboden. Maar Santokhi zou Santokhi niet zijn als hij dat weer gaat ontkennen of er simpel van weg draait.

Bron : Times of Suriname / DWT / Panorama (NL) / aangepast door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u deze ontwikkelingen rond Santokhi toen gevolgd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!