De mennonieten zijn er

Article – De mennonieten zijn er

PARAMARIBO, 24 december 2023 – In Klaaskreek, 80 kilometer ten zuiden van Paramaribo, hangt sinds een paar dagen een duidelijk gespannen sfeer.

Extremisten

Bewoners uit het dorp houden sinds een paar maanden wekelijkse bijeenkomsten om informatie te delen over drie grote groepen bewoners die als absoluut ongewenst worden beschouwd; extremistische Mennonitische boeren.

Klaaskreek, gelegen in ons heuvelachtige district Brokopondo, staat bekend om haar toeristische attracties, waaronder de dorpen, het stuwmeer en de waterkrachtcentrale uit de jaren '60.

Een extreem religieuze sekte valt ons land nu snel binnen

Met de komst van de Mennonieten dreigt de schaarse bron van inkomsten uit het toerisme snel vernietigd te worden; toeristen zijn immers niet welkom in de nabijheid van deze extreem religieuze geloofsfanaten.

Armoede

Wat rest in het door armoede en stagnatie geplaagde district zijn de houtconcessies vol roofbouw, illegale goudmijnen en (nu nog) vruchtbare grond.

De Mennonieten zullen toeristen in hoog tempo wegjagen

Het is deze laatste bron die de Mennonieten aantrekt en die zij zo snel mogelijk willen toe-eigenen, zonder overleg met de bewoners, regering of andere belanghebbenden.

De Mennonieten zijn een christelijke sekte die in de 16e eeuw ontstond in Nederland, Zwitserland en Duitsland.

Ze volgen de leer van de "anabaptistische" prediker en religieuze hervormer Menno Simons.

Op zoek naar afzondering, religieuze vrijheid en landbouwgrond voor hun enorm grote families, begonnen Mennonitische groepen meer dan 100 jaar geleden te migreren van West-Europa naar Rusland en van daaruit weer naar Amerika.

In ons land baart het totale gebrek aan transparantie, eerlijkheid, kennis en gedetailleerde informatie van de regering over de nieuwe nederzettingen grote zorgen – ook in Klaaskreek.

De president zwijgt, draait en weigert te antwoorden

President Chandrikapersad Santokhi heeft, na aanvankelijk liegen en onder grote druk, enkel bekendgemaakt dat "toestemming is verleend aan 50 Mennonitische families".

Wat ze hier komen doen, hoe alles wordt gecontroleerd en welke duizenden hectaren land zij mogen vernietigen, wilde hij niet melden.

Invasie

Dankzij buitenlandse journalisten is nu wel duidelijk dat de groep extremisten uit Bolivia zal komen en "drie jaar de vrije hand krijgt om te doen wat ze willen" als onderdeel van een meerjarig "proefproject".

De mennonieten zijn er

Ontbossing voor landbouw
– Langeman Produkties N.V. –

Volgens Santokhi zal de staat geen land aan de groep verstrekken, en komen ze ook niet in aanmerking voor land dat toebehoort aan tribale gemeenschappen.

Terra Invest, eigendom van de Nederlandse zakenman Ruud Souverein en zijn Argentijnse zakenpartner Adrián Barbero, zijn de verborgen krachten achter de komst van de Mennonitische kolonisten.

Souverein bevestigt desgevraagd dat 50 Mennonitische families uit Bolivia, Belize en Mexico van plan zijn zich in Suriname te vestigen.

Ze beperken zich daarbij niet alleen tot Klaaskreek, maar hebben duizenden hectaren aan grond gekregen om hun geïsoleerde bestaan te vullen met de grootschalige vernietiging van ons tropisch regenwoud.

Terra Invest zoekt voor hen in totaal "om te beginnen minimaal 50.000 hectare land" in de buurt van Klaaskreek, te verdelen onder de drie gemeenschappen.

Massaverkrachtingen

Deze plannen roepen lokaal grote bezorgdheid op, aangezien Mennonitische gemeenschappen in veel landen verantwoordelijk worden gehouden voor uitgebreide milieuvernietiging, criminele activiteiten, massaverkrachting en zelfs ontvoering.

De landen waarin zij inmiddels in contact zijn gekomen met de justitiële autoriteiten zijn onder andere Mexico, Bolivia, Colombia, Belize, Peru en Brazilië,

De boeren zijn veroordeeld voor verkrachting van kinderen

De geïsoleerde, extremistische en geheimzinnige aard van Mennonitische gemeenschappen voegt toe aan de onrust in ons land.

In Peru zijn de kolonisten bijvoorbeeld beschuldigd van het ontbossen van vele duizenden hectare Amazonewoud sinds hun aankomst in 2017.

In 2009 kwam een Mennonitische nederzetting in Bolivia in het wereldnieuws toen werd onthuld dat meer dan 130 vrouwen en meisjes tussen 2005 en 2009 door mannen uit dezelfde gemeenschap waren gedrogeerd en verkracht.

De Mennonitische landbouw maakt vaak gebruik van moderne machines, agrochemicaliën en genetisch gemodificeerde zaden.

Lokale inheemse groepen en marrons in ons land vinden de verklaring van de president misleidend, omdat alle gebieden die van belang zijn voor de Mennonitische boeren bewoond worden door inheemse en tribale volkeren.

Landbouw en zaden vernietigen de bestaande flora en fauna

Sergio Jubithana (voorzitter van de Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para) zegt dat als de regering de Mennonieten op inheems gebied vestigt, dit een groot onrecht zal zijn voor de inheemsen.

Inheemsen

Ons land is het enige land ter wereld dat de landrechten van haar oorspronkelijke bewoners, de inheemsen, op geen enkele manier erkent of zelfs maar wil bespreken.

Een wetsvoorstel over de collectieve rechten van inheemse en tribale volkeren werd vele jaren terug al meerdere keren ingediend bij de Nationale Assembleé. Maar verder dan een "overweging om het te bespreken" is het nooit gekomen.

En dat na veel discussie tussen coalitiepartijen en protesten van inheemse organisaties.

Suriname weigert haar eigen inheemsen zelfs te erkennen

Milieuorganisaties, waaronder WWF Guianas, Tropenbos Suriname, Conservation International en de Suriname Conservation Foundation, maken zich ook zorgen over de komst van de Mennonieten.

De mennonieten zijn er

Ontbossing voor landbouw
– Langeman Produkties N.V. –

Ze dringen er bij de regering op aan haar beslissing tot het vestigen van honderden Mennonieten te heroverwegen. Vooral ook omdat Suriname, met nu nog ongeveer 90% bos, het meest beboste land ter wereld is.

De hele wereld waarschuwt ons land voor de Mennonieten

Van de acht Amazone-landen zijn Suriname en Guyana de enige waar grootschalige ontbossing nog niet heeft plaatsgevonden, al is ons land de laatste jaren al vele procenten aan bos kwijtgeraakt.

Koolstofkredieten

Suriname is nu ook een van de weinige landen met een "lage ontbossing status" (HFLD), waardoor we financiering proberen te krijgen door het toekomstig verkopen van zogenaamde koolstofkredieten.

De Mennonieten zullen extreem veel geld gaan kosten

David Singh, directeur van WWF Guianas, benadrukt dat de Mennonitische manier van landbouw niet overeenkomt met onze toezegging om 90% van het bos te behouden en deze kredieten te verkopen.

Als de Mennonieten eenmaal beginnen met hun grootschalige vernietiging, verdampen de kredieten zeer snel en zullen samen met het toerisme in dat gebied totaal verdwijnen.

Rudi van Kanten, directeur van Tropenbos Suriname, dringt er bij de regering op aan om eerst goed onderzoek te doen naar de enorme nadelen en gigantische kosten voor Suriname van een toestroom van deze extremistische, Mennonitische boeren.

Annelies den Boer-Aside, een socioloog, stelt dat de zorgen van de Marrons en inheemse volkeren begrijpelijk zijn gezien de negatieve berichtgeving over de Mennonieten.

Onzekere toekomst

Historisch gezien hebben de mensen in (de omgeving van) Klaaskreek ook het meest te lijden gehad onder slechte keuzes van alle regeringen.

Zoals eerdere overeenkomsten met bauxiet, hout en goudmultinationals. Volgens haar respecteert de regering de inheemse volkeren en Marrons totaal niet.

Daarbij is er weinig tot geen overleg geweest en weet niemand, de regering incluis, waar ze aan toe zijn.

Bron : Jason Pinas voor The Guardian (UK) / aangepast door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet de regering deze groep alsnog wegsturen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!