'Logo Suriname Major League is gestolen'

Article – 'Logo Suriname Major League is gestolen'

PARAMARIBO, 26 december 2023 – De nieuw opgerichte Suriname Major League (SML) heeft onlangs een landelijke wedstrijd georganiseerd voor het ontwerpen van een nieuw logo.

Fraude

Jadson Pansa ontwierp het winnende logo, maar het bleek al snel dat dit ontwerp wel heel erg sterke gelijkenissen (zie opmerkingen helemaal onderaan het bericht – redactie) vertoonde met een reeds bestaand logo in de voetbalwereld.

'Logo Suriname Major League is gestolen'

Winnend logo, links
– Bestaand logo, rechts –

Er zou zelfs sprake zijn van grafische fraude, plagiaat of het simpelweg 'stelen' van een eerder ontworpen en reeds bestaand beeldmerk (logo).

Na de bekendmaking van het winnende ontwerp ontving de 'Nationale Surinaamse Sturingscommissie' – die verantwoordelijk is voor de herstructurering van voetbal in ons land – bezorgde reacties.

Er werd gesuggereerd dat het winnende logo een exacte kopie zou zijn van het reeds bestaand voetbal-logo, dat elders overal in de wereld wordt gebruikt.

Suriname Major League
Professionele voetbalcompetitie

De sturingscommissie reageerde (naar eigen zeggen) "zeer professioneel en proactief" op deze beschuldigingen en schakelde zowel juridische specialisten als experts in voor een grondige verificatie van het ontwerpproces.

'Niets aan de hand'

Uit de conclusie van deze experts bleek dat, "hoewel er enige overeenkomsten waren met een bestaand logo" het risico op schending van auteursrechten toch wel minimaal was.

'Het Surinaamse logo lijkt er slechts een beetje op'

Desalniettemin besloot de organisatie om grafische zeer kleine aanpassingen door te voeren om eventuele merkinbreuk toch te voorkomen.

Aanvulling

Opmerking vanuit de app; na een online zoektocht van 5 seconden blijkt de waarheid nog iets verrassender te zijn.

Het nieuwe logo is namelijk niet "puur toevallig gelijkend op een ander", maar wellicht gewoon online gekocht voor nog geen 2,75 USD en daarna als winnend logo uitgekozen.

'Logo Suriname Major League is gestolen'

Bron van het winnende logo
– gratis voor € 0,00 –

De bron (het ontwerp) van het logo wordt namelijk aangeboden op diverse websites waar mensen het volledig gratis kunnen downloaden om zelf te gebruiken.

De prijzen van deze kant en klare logo's variëren van € 0,– tot nog geen € 3,– in totaal.

'Logo Suriname Major League is gestolen'

Basis van het winnende logo
– te koop voor € 2,99 –

Het zou zelfs kunnen dat het helemaal niet is gekocht, maar gewoon nagemaakt (overgetrokken) en daarna als "uniek ontwerp" ingediend bij de commissie.

'Logo Suriname Major League is gestolen'

Ontwerp van het winnende logo
– te koop voor € 2,99 –

Wie zoekt op het winnende logo krijgt daarbij nog veel meer versies van dit exacte logo te zien.

Sommigen hiervan zelfs dusdanig dat je enkel de tekst nog maar hoeft toe te voegen, om zo een kant en klaar "eigen" logo te hebben.


De nieuwe, professionele Suriname Major Soccer League heeft dus een eventueel gestolen, of in ieder geval zeer goedkoop en bestaand logo weten uit te kiezen tot haar nieuwe boegbeeld.

Bron : Key News SR / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van het logo?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!