'Bouterse weigert gratie'

Article – 'Bouterse weigert gratie'

PARAMARIBO, 28 december 2023 – Het Decembermoorden-proces lijkt verre van afgesloten en nog veel verder verwijderd van een "definitieve straf" voor de onbetwiste hoofdrolspeler, Bouterse.

Geen gratie

In de meest recente wending heeft Marcel Oostburg, een woordvoerder van Bouterse zijn Nationale Democratische Partij (NDP), meegedeeld dat de voormalige president Desi Bouterse heeft besloten om geen gratie te vragen.

De uitspraak werd gedaan tijdens een live uitzending op Facebook en later nogmaals herhaald op de radio (Limbo FM).

Deze beslissing is naar verluid genomen omdat Bouterse in april 2012 reeds amnestie had gekregen van De Nationale Assemblee.

Deze amnestie zou vervolgens weer genoeg kansen geven op "juridisch verzachtende omstandigheden" die binnenkort geopenbaard worden.

Het nieuws komt op een vrij kritiek moment naar buiten, gezien de juridische situatie waarin het proces rondom Bouterse zich momenteel bevindt.

Bouterse lijkt de regie over zijn lot in eigen handen te nemen

Wat timing betreft (de gratie had uiterlijk vandaag ingediend moeten worden – redactie), lijkt het vanuit het "kamp Bouterse" te gaan om een goed getimede en nauwkeurig geregisseerde keuze.

De regering heeft de laatste dagen ogenschijnlijk zitten slapen en lijkt met deze plotselinge wending voor een voldongen feit komen te staan.

Amnestie

De advocaat van Bouterse heeft echter nog geen officiële bevestiging (of ontkenning) gegeven op het besluit van Bouterse om af te zien van een gratieverzoek.

De ex-legerleider neemt het voortouw en kiest 'de aanval'

Wel werd het niet vragen om gratie tot tweemaal toe bevestigd door NDP-woordvoerder Oostburg.

In 2012 nam het Surinaamse parlement met een grote meerderheid de amnestiewet aan die betrekking heeft op de Decembermoorden van 1982.

Bouterse, destijds president, werd verdacht van betrokkenheid bij deze moorden en met deze wet integraal "vrij verklaard".

Oostburg suggereert nu dat Bouterse "volledig vertrouwt op de bescherming die deze eerder verkregen amnestie hem biedt tegen het recente vonnis" (van 20 december – redactie).

De regering lijkt achter de (juridische) feiten aan te lopen

Wel is belangrijk nogmaals te benadrukken dat er tot op heden nog geen officiële verklaring van Bouterse zijn advocaat is gekomen.

Zolang deze verklaring uitblijft, is de exacte juridische strategie van Bouterse onzeker, al staat hij er om bekend als (ex-)legerleider wel vaker het heft in eigen handen te nemen.

Buitenland kijkt toe

De vrij onverwachte keuze van Bouterse (als de uitspraak van de NDP klopt – redactie) voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan de voortdurende sage en voortslepende "soap" rondom de nasleep van de lugubere Decembermoorden.

Het gebrek aan daadkracht van de regering, de afwachtende houding van de president en het zwijgen van de andere (juridisch) betrokkenen is dan ook ook onderdeel van gesprek in het buitenland.

Men begrijpt niet hoe een internationaal veroordeeld drugscrimineel en tot driemaal toe nationaal veroordeeld moordenaar nog steeds op vrije voeten kan lopen.

Ook het feit dat er tot op heden geen enkel aanhoudingsbevel is uitgegeven – en de president "bereid" lijkt te zijn om te onderhandelen met Bouterse – kan niet rekenen op veel steun en begrip in de rest van de wereld.

Bron : Facebook / Limbo FM / GFC / SR Herald / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had Bouterse "gewoon" op 20 december opgepakt moeten worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!