Grootschalige ontbossing dreigt in Nickerie

Article – Grootschalige ontbossing dreigt in Nickerie

PARAMARIBO, 28 december 2023 – Bewoners van het dorp Post Utrecht in het westelijke district Nickerie hebben zich eerder deze week gebundeld tegen de aangekondigde occupatie van hun grond door buitenstaanders, waaronder wellicht de Mennonieten.

Buitenstaanders

Ze laten aan pers weten zich sterk te zullen verzetten tegen vergevorderde plannen om hun eigen grondgebied, dat ongeveer 400 hectare beslaat, grotendeels te ontbossen.

Een groot deel van de dorpsgrond zou verwoest worden

De beslissing om zich te bundelen kwam nadat het dorpsbestuur een officiële kaart onder ogen kreeg waarop vier enorme percelen (die vallen binnen hun leefgebied – redactie) zijn afgebakend "ten gunste van ontbossing door derden".

Het dorpshoofd van Post Utrecht, Rachel de Vair-Marius, heeft krachtig uitgesproken dat ze geen enkele verwoesting en ontbossing zullen toelaten op hun geboortegronden.

Het gebied, dat volgens de kaart vernietigd moet worden, bevindt zich voor een groot deel binnen de dorpsgrond.

Rachel de Vair-Marius
dorpshoofd Post Utrecht

Tegelijkertijd is het volledig onduidelijk of de percelen officieel door de regering zijn uitgegeven of via een ondernemer zijn toegewezen aan derden.

Grootschalige ontbossing dreigt in Nickerie

Ontbossing
– Langeman Produkties –

Het dorpshoofd benadrukt dat het dorpsbestuur de zaak tot de bodem gaat onderzoeken en contact zal opnemen met het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer voor meer duidelijkheid.

Krutu Oso

Het is niet de eerste keer dat de bewoners van Post Utrecht te maken krijgen met grondproblemen.

Buitenstaanders azen op honderden hectare bos in Nickerie

In oktober 2021 was er een vergelijkbaar incident, waarbij iemand een stuk land wilde claimen waarop notabene de gemeenschapsvergaderzaal (krutu oso – redactie) staat.

Dit kon toen nog net op tijd voorkomen worden dankzij snel handelen van het voormalige dorpshoofd, Dorothy Marius-Lambert.

Regering slaapt

Volgens Vair-Marius is er een totaal gebrek aan transparantie en communicatie vanuit de regering.

De regering negeert de inheemsen, het bos en het milieu

Ook weigert Suriname de grondrechten van haar inheemsen te erkennen en zich hard te maken voor de bescherming van bewoners, bos en milieu.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet de regering opener zijn wat ontbossing betreft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!