✉️ Ons Hof diekt, duikt en draait

Article – ✉️ Ons Hof diekt, duikt en draait

PARAMARIBO, 31 december 2023 – Het Hof van Justitie heeft recentelijk de veroordeling van Desi Bouterse bevestigd, maar weigerde tegelijkertijd het bevel tot zijn gevangenneming te honoreren.

Moedeloos

De gevangenschap was aangevraagd door het Openbaar Ministerie en het besluit van het Hof riep bij mij vragen op.

Het Hof van Justitie ontduikt haar verantwoordelijkheid

Het Hof toonde niet de moed om expliciet een bevel tot gevangenneming uit te vaardigen en leek zich te verschuilen achter het OM.

Het Hof motiveerde zijn beslissing om Bouterse niet te arresteren door te stellen dat het OM geen redenen had aangegeven die een dergelijk bevel in deze fase van de hoger beroepszaak zouden rechtvaardigen.

Het Hof onderzocht zelf of er noodzaak was voor gevangenneming, maar vond deze niet.

Het verwijt dat het OM geen gronden heeft aangevoerd voor de arrestatie, terwijl het Hof zelf ook geen reden zag voor noodzaak, is opmerkelijk.

Het besluit om geen gevangenneming te bevelen is uiterst onbegrijpelijk, vooral omdat het Hof niet gemotiveerd heeft waarom het in deze specifieke situatie anders zou moeten zijn.

In de rechtspraak is het gebruikelijk dat de rechter de belangen afweegt, zoals die van de verdachte, de nabestaanden, de rechtsstaat en de samenleving.

Belangenafweging

Het Hof had deze belangenafweging duidelijk moeten maken, bijvoorbeeld door aan te geven dat er geen vlucht– of recidivegevaar bij Bouterse was of door de bescherming van de rechtsstaat te benadrukken.

Er is geen enkele noodzaak om Bouterse gevangen te nemen

Het Hof verklaarde dat, hoewel de vervolgingsambtenaar mogelijk van mening was dat Bouterse direct na een veroordeling in hoger beroep gevangen genomen zou moeten worden, zij de noodzaak hiervan niet zagen.

Verbijsterend

Dit is verbijsterend, gezien de ernst van de schending van de rechtsorde en het geschokte rechtsgevoel binnen de samenleving.

Het Hof had een duidelijke norm moeten stellen tegen degenen die de rechtsorde ernstig schenden.

Als het Hof echt van mening was dat het aan het OM is om het vonnis uit te voeren, dan had het Hof zich moeten onthouden van een oordeel over het verzoek van het OM.

In plaats daarvan hadden ze kunnen aangeven dat het aan het OM en de minister van Justitie is om richtlijnen te bepalen voor de uitvoering van het vonnis.

Dit gebrek aan duidelijkheid en het niet direct bevelen van gevangenneming in deze zaak, terwijl dat in andere gevallen wel gebeurt, zet de deur open voor klassenjustitie en ondermijnt verder het vertrouwen in de rechtsstaat.

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Sunil Sookhlall / Kries Mahabier / samengevat door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Verbaast de gang van zaken rondom Bouterse u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!