Ori zwicht voor UNESCO

Article – Ori zwicht voor UNESCO

PARAMARIBO, 31 december 2023 – Minister Ori, die eerder nog de UNESCO uitschold voor "koloniale blanken die ons niet moeten voorschrijven hoe wij met onze cultuur omgaan" (vanwege de kritiek op het nieuwe parlementsgebouw – redactie) keert nu op zowel zijn schreden als knieën terug naar diezelfde UNESCO. De reden? Geld.

Koto en angisa

De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft eind vorige week namelijk zijn "immer aanwezige toewijding" uitgesproken om de koto, onze traditionele Afro-Surinaamse klederdracht, voor te dragen voor opname op de Werelderfgoedlijst.

Deze lijst is gevuld met immaterieel cultureel erfgoed en wordt samengesteld door de eerder door hem zo vervloekte UNESCO.

De werelderfgoedlijst is een sleutel naar subsidie en toerisme

Een plek op deze lijst is van groot belang om geld te krijgen voor de ontwikkeling van toeristische bezienswaardigheden.

De binnenstad van Paramaribo staat bijvoorbeeld op deze lijst, maar wordt bedreigd doordat de regering geen rekening houdt met de voorwaarden die daarbij horen.

Prodo fu Koto

Zijn zwichten voor "de koloniale blanken van de UNESCO" gebeurde tijdens de overhandiging van het boek "Prodo fu Koto" (trots / pronken met de jurk / rok – redactie).

Ori scheldt de UNESCO uit, maar wil nu wel hun geld zien

Deze is geschreven door Christine van Russel-Henar en de minister toonde zijn "diepste en grote waardering" voor de auteur en haar werk.

Het boek, uitgegeven door het Koto Museum, biedt een uitgebreid inzicht in zowel de geschiedenis als ontwikkeling van de koto als nationale klederdracht.

Het schrijven bevat ook een Engelse vertaling en bespreekt de diverse aspecten van de koto, zoals de bijpassende angisa, sieraden en conserveringsmethoden.

Het belicht tenslotte verandering van de koto en introduceert nieuwe ontwerpen van deze rok die de traditie in ere moeten houden.

Koto Museum
Fu Memre Wi Afo

Harrold Sijlbing en Henri Henar, adviseurs van de uitgevende stichting Fu Memre Wi Afo, waren eveneens aanwezig bij de overhandiging.

Ori zwicht voor UNESCO

Tentoongestelde Afrikaanse kleding
– Langeman Produkties –

Sijlbing benadrukte het belang van de koto als een belangrijk element van immaterieel erfgoed in Suriname.

Hij riep op tot wereldwijde erkenning, vooral omdat de koto een symbool is van de onafhankelijke Surinaamse vrouw.

Geen plan

Waarom en op welke wijze Ori zich gaat inzetten om de koto aan te melden bij de UNESCO wist hij niet te vertellen.

Ori : 'hoe ik de koto bij de UNESCO krijg, ga ik niet zeggen'

Ook omdat hij alle kritische vragen van de aanwezige pers weigerde en aangaf "niet in te gaan op onzinnige vragen van de media die zijn persoon enkel willen beschadigen".

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van Ori?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!