✉️ Reislust en ambtenaren

Article – ✉️ Reislust en ambtenaren

PARAMARIBO, 1 januari 2024 – Ondanks herhaalde beloftes van de regering om dienstreizen van ministers en het aannemen van nieuw personeel te beperken, lijkt het tegendeel waar te zijn.

Staatsuitgaven

De regering, onder leiding van president Santokhi, excelleert in precies datgene wat ze beweert te vermijden, wat leidt tot een toegenomen druk op de staatsuitgaven.

In februari van vorig jaar verklaarde de Communicatiedienst Suriname nog dat president Santokhi zijn dienstreizen zou beperken als onderdeel van het bezuinigingsbeleid.

Dit was de tweede keer in zes maanden dat een dergelijke verklaring werd afgelegd.

Echter, de realiteit van heel 2023 blijkt volledig anders.

Na de covid-19-pandemie werd een toename van dienstreizen van ministers en ambtenaren opgemerkt. Er werd besloten dat alleen essentiële reizen goedgekeurd zouden worden.

Men beloofte minder reizen, maar ging veel meer op pad

Uitzonderingen waren onder andere reizen gerelateerd aan het Caricom-voorzitterschap van Suriname en politiek noodzakelijke bezoeken.

Toch wordt er niet aan deze beperkingen voldaan.

Reizende Ramdin

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) wordt genoemd als een van de meest reislustige ministers.

Onderwijsminister Henry Ori en minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken hebben in 2023 ook een flink aantal reizen gemaakt, ondanks de gestelde beperkingen.

✉️ Reislust en ambtenaren

Grote reiskoffers
– Overvol ambtenarenapparaat –

Meer ambtenaren

Verder heerst er een discrepantie in de regering wat betreft het aannemen van nieuw personeel.

Ondanks een aangekondigde personeelsstop bij ministeries en parastatalen sinds 2020, is er een aanzienlijke toename van nieuwe werknemers, vaak bestaande uit vrienden en familieleden van regeringsleden.

Er worden ambtenaren aangesteld zonder dat er werk is

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning gaf opdracht aan het Centraal Bureau Mechanische Administratie (Cebuma) om geen nieuwe medewerkers op de betaalrol op te nemen, maar deze instructie lijkt weinig effectief.

Verkiezingsbelofte

De situatie weerspiegelt een schijnbare strijd binnen de regering om wie de meeste personeelsleden kan aanwerven, met als doel stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen.

Hoe meer ambtenaren op je ministerie, hoe meer zetels

Dit roept vragen op over de geloofwaardigheid en het bezuinigingsbeleid van de huidige regering.

Opmerking : dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : redactie SR Herald / samengevat door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft vier jaar reizen ons iets aantoonbaars opgeleverd?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!