Fransen verklaren 'oorlog' Surinaamse goudzoekers

Article – Fransen verklaren 'oorlog' Surinaamse goudzoekers

PARAMARIBO, 2 januari 2024 – De Franse regering, onder leiding van premier Élisabeth Borne, heeft besloten de keiharde acties tegen illegale goudzoekers uit vooral Suriname in 2024 te intensiveren.

Maripasoula

De aankondiging kwam tijdens een eendaags bezoek van Borne aan Maripasoula, nabij de grens met Suriname, tijdens de viering van de jaarwisseling met de lokale strijdkrachten.

Frankrijk accepteert geen enkele illegale goudzoeker meer

Illegale goudzoekers, beter bekend als porknokkers uit Suriname (en garimpeiro’s uit Brazilië – redactie), die in Frans-Guyana actief zijn, zullen een strengere aanpak ervaren.

Volgens schattingen van de Franse gendarmerie bevinden zich tussen de 6.500 en 7.500 illegale goudzoekers in het gebied, waarvan de overgrote meerderheid uit landen als Suriname en Brazilië komt.

De regio staat bekend om diverse illegale activiteiten, variërend van smokkel van levensmiddelen en brandstof tot prostitutie, witwassen, mensenhandel, gewapende berovingen en de handel in illegale wapens.

De aanwezigheid van de illegale praktijken heeft in het verleden geleid tot dodelijke slachtoffers onder de Franse strijdkrachten.

De uitdagingen bij de bestrijding van deze illegale activiteiten zijn de open grenzen met Brazilië in het zuiden en Suriname in het westen.

Zero tolerance

De Fransen hanteren een zero tolerance beleid, waarbij ze dagelijks 250 gendarmes en 500 soldaten inzetten.

Ze voeren acties uit waarbij goudzoekerskampen worden vernietigd en smokkelwaar bestemd voor de goudvelden wordt onderschept.

Dagelijks speurt men met 750 militairen naar goudzoekers

Deze missies hebben soms ook gevolgen voor Surinaamse goudzoekers die menen op Surinaams grondgebied actief te zijn.

Veel armoede

Veel van de betrokken goudzoekers leven overigs in pure armoede.

Ondanks dat ze in de beste maanden tot wel 60 gram aan goud kunnen verdienen, leiden de lange periodes in het bos en de zware omstandigheden ertoe dat ze slechts een zeer karig loon verdienen.

Veel Surinaamse goudzoekers vinden enkel meer schuld

Velen maken schulden om hun gezin te onderhouden, en de meesten van hen houden uiteindelijk weinig over.

De Franse autoriteiten benadrukken ook de milieuschade veroorzaakt door deze illegale goudwinning, zoals ongecontroleerde ontbossing en kwikvervuiling.

Suriname weigert

Suriname heeft tot nu toe nog geen landelijk beleid ontwikkeld om deze problematiek aan te pakken.

Suriname doet als één van de weinige landen helemaal niets

Er wordt, ook onder de huidige regering, van alles beloofd maar tot op de dag van vandaag helemaal niets gedaan.

De persoonlijke belangen in de top van alle coalitiepartijen zijn dusdanig dat men zelfs eigen mensen inzet om onze Amazone verder te vernietigen en wegkijkt bij alle vorm van kritiek.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Juicht u de aanpak van Frans-Guyana toe?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!