🌎 Nederland : discriminatietelefoon gestrand

Article – 🌎 Nederland : discriminatietelefoon gestrand

PARAMARIBO, 3 januari 2024 – Eerder deze week werd in Nederland de "discriminatietelefoon" aangekondigd; een telefoonnummer dat je gratis kan bellen als je denkt gediscrimineerd te worden.

0800-0880

Wanneer je in de rij bij de bakker staat en een wit iemand naast jou wordt eerder geholpen, dan kan dat discriminatie op basis van je huidskleur zijn.

In dat geval mag je bellen naar de discriminatietelefoon en je beklag doen.

Ook als je solliciteert op een functie die net iets hoger ligt dan je diploma verantwoord, mag je (na een afwijzing) het telefoonnummer contacten en aangeven dat je gediscrimineerd bent op basis van bijvoorbeeld je achternaam (die je vervolgens gratis mag veranderen, mits je niet wit bent).

Het grootste gedeelte van de Nederlanders is tegen de komst van het nummer, omdat het polarisatie en discriminatie juist in de hand zou werken; in plaats van bij jezelf te raden gaan, wordt nu alles snel op discriminatie gegooid en leren zwarte kinderen dat ze "per definitie in een racistisch land opgroeien".

"Er gaat een verkeerd signaal uit van dit telefoonnummer"

Daarbij is discriminatie al grondwettelijk verboden en kan dat reeds gemeld worden bij de reguliere meldpunten zoals "meld misdaad anoniem" en diverse "burgerinitiatieven".

Door discriminatie nu een speciale status te geven, wekt men de indruk dat dit een ergere overtreding is dan andere zaken die ook niet mogen binnen de grondwet.

Het nummer zou racisme opwekken en verdeeldheid geven

Ook zouden bijvoorbeeld SuriNeds, die normaliter nergens last van hebben, nu toch gaan twijfelen aan racisme aangezien zo'n nummer indirect aangeeft dat discriminatie blijkbaar ook voor hun een probleem zou moeten zijn; de befaamde selffulfilling prophecy.

Selffulfilling prophecy?

Een selffulfilling prophecy, letterlijk een zelfvervullende voorspelling, is een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling.

De selffulfilling prophecy is een van de mogelijke gevolgen van het Thomas-theorema dat erop neerkomt dat wannéér mensen situaties als werkelijk definiëren, die situaties ook werkelijke gevolgen hebben.

Oftewel; door een racismetelefoon te bedenken, gaan mensen onbewust op zoek naar racisme en ervaren dit terwijl het er helemaal niet is.

Suriname Nieuws
gratis app

Failliet

Hoe dan ook is het nummer al "mislukt" voor het op 1 januari actief werd.

De organisatie achter het telefoonnummer heeft namelijk gekozen voor de meest goedkope telecomaanbieder van Nederland en die is voor 2024 failliet verklaard.

Het nummer blijkt helemaal niet actief als het gebeld wordt

Dit faillissement was al maanden bekend, maar de mensen bij de discriminatietelefoon hebben dat vooraf blijkbaar nooit gecontroleerd.

Het nummer bestaat dus helemaal niet en wie het toch probeert te bellen krijgt te horen dat men "verkeerd is verbonden en / of een niet-bestaand nummer heeft gebeld".

Subsidie en gelden

Voor de stichting achter het initiatief maakt dat verder weinig uit aangezien de subsidies voor 2024 gelukkig wel zeker waren gesteld. Het hebben van een functionerend nummer was blijkbaar geen eis om de gelden toch tijdig te ontvangen.

Naar eigen zeggen is de stichting nu "met man en macht" bezig het nummer voor volgende week alsnog te lanceren.

Een eerder probeersel in Rotterdam is helemaal niet gebruikt

Of het een succes wordt is nog de vraag; een soortgelijk nummer in de regio Rotterdam is in heel 2022 welgeteld één keer gebeld om een klacht door te geven en die klacht bleek later ongegrond.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hebben we in Suriname zo'n nummer nodig?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!