Amazone : Brazilië beschermt, Suriname vernietigt

Article – Amazone : Brazilië beschermt, Suriname vernietigt

PARAMARIBO, 5 januari 2024 – In tegenstelling tot Suriname treedt de (nieuwe) regering in Brazilië wel hard op tegen vernietigers van het Amazonewoud.

Bescherming

Waar onze toppers zelf een flinke vinger in de pap hebben wat de ontbossing van het Amazonewoud betreft, probeert Brazilië haar kostbare natuur juist te beschermen.

Suriname wil net zo veel vernietigen als Brazilië beschermt

Op basis van recente satellietbeelden blijkt dat er vorig jaar "slechts" 5.000 vierkante kilometer bos in de Braziliaanse Amazone is verdwenen.

Dit is vergelijkbaar met de oppervlakte van een Nederlandse provincie, maar opvallend genoeg is het "slechts" de helft van de jaren tot 2022.

De 5.000 kilometer verdwenen regenwoud is overigens een schijntje van wat onze regering wil laten vernietigen.

Naar blijkt is al ruim 450.000 hectare (4.500 vierkante kilometer) uitgegeven om te laten ontbossen door de beruchte Mennonieten.

Na deze "test fase" is er voor deze sektarische beweging een optie ingebouwd voor nog eens 350.000 hectare extra, en dat terwijl ons land vele malen kleiner is dan Brazilië.

Mariana Napolitano, van de Braziliaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds, benadrukt de enorme vooruitgang die, in tegenstelling tot Suriname, in haar land wél is geboekt op milieugebied.

Vooral de drastische vermindering van ontbossing in het Amazoneregenwoud is een enorme positieve opsteker voor Brazilië.

Amazonewoud

Het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld, speelt een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering, aangezien de bomen een grote hoeveelheid CO2 absorberen.

Amazone : Brazilië beschermt, Suriname vernietigt

Vernietiging Amazone
– Surinaamse belangen –

Daarentegen is er in het minder bekende Braziliaanse savannegebied Cerrado juist een aanzienlijk verlies aan natuur te betreuren.

Landbouwactiviteiten slopen de savanne in Brazilië

In 2023 ging daar meer dan 7.800 vierkante kilometer aan vegetatie verloren, het hoogste cijfer sinds het begin van de monitoring in 2018.

Milieugroeperingen leggen de schuld bij de regering van de vorige president Lula, die beschuldigd wordt van het sluiten van een oogje bij de verwoesting van de Cerrado.

Dit deed hij waarschijnlijk om de invloedrijke landbouwindustrie niet tegen de haren in te strijken.

Deskundigen wijzen erop dat zowel in de Amazone als in de Cerrado de landbouw de hoofdoorzaak is van de vernietiging; een enorm probleem dat extra benadrukt hoe extreem vernietigend de Mennonieten voor ons land straks gaan zijn.

Bij de vorige president was eigenbelang en corruptie leidend

Met de terugkeer van de linkse president Lula beloofde Brazilië opnieuw een actieve rol te spelen in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering.

Onder zijn voorganger Bolsonaro, die van 2019 tot 2022 aan de macht was, nam de ontbossing juist sterk toe, wat internationaal veel kritiek opleverde.

Suriname wereldwijd paria

De ogen van de rest van de wereld zijn nu vooral gericht op ons land. De aanstaande vernietiging en ontbossing van Suriname staan gepland voor het tweede deel van 2025; precies nadat de verkiezingen zijn geweest.

In juni 2025 mogen de Mennonieten hun dodelijke slag slaan

Met de uitgifte van honderdduizenden hectare oerwoud aan de Mennonieten is duidelijk dat milieu– en klimaatbescherming in ons land geen enkele steun kan verwachten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat deze regering ons bos nog gaat beschermen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!