BTW : Suriname buigt voor IMF

Article – BTW : Suriname buigt voor IMF

PARAMARIBO, 6 januari 2024 – Op het laatste moment heeft ons land, onder druk van het IMF, besloten om de wetgeving aangaande de Belasting Toegevoegde Waarde (btw) alsnog te herzien.

Belastingwetgeving

De stap is genomen nadat vorig jaar de zeer slecht voorbereide implementatie helemaal niet doorging.

Het volgens critici amateuristische beleid resulteerde direct in het verlies van toegang tot financiële ondersteuning vanuit het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

In ruil voor hervorming mag ons land namelijk voor vele honderden miljoenen USD aan extra schuld maken die het IMF tijdelijk voorschiet, de zogenaamde "tranches" waar de regering vaak vol trots over spreekt.

Als de hervormingen zijn doorgedrukt, dienen deze schulden van het oliegeld weer terugbetaald te worden.

Het IMF had echter zeer strenge voorwaarden gesteld aan hun tijdelijke steun, waarbij de afwezigheid van btw-wetgeving een belemmering vormde om in aanmerking te komen voor het verhogen van ons schuldplafond.

In ruil voor hervorming mag ons land meer schuld maken

Na goedkeuring van het IMF is nu een herziening van de wetgeving over de BTW gepland.

Nieuwe belofte

President Chan Santokhi heeft het volk beloofd dat deze herziening tot stand zal komen na uitvoerig overleg.

BTW : Suriname buigt voor IMF

Verouderde economie
– barsten in het beleid –

Dit overleg zal achter gesloten deuren gebeuren met zowel de parlementaire leiding als de betrokken, verschillende sectoren in onze samenleving.

De stap om de btw-wetgeving met terugwerkende kracht alsnog aan te passen is zoals vermeld essentieel om de IMF-steun veilig te stellen.

Suriname is afhankelijk van het IMF om niets af te lossen

Zonder steun kan Suriname de komende jaren niet nog meer geld lenen en moet begonnen worden met terugbetalen.

Dat laatste is een groot probleem aangezien er helemaal geen geld is.

Slecht doordacht

"Door verschillende sectoren te betrekken bij het herzieningsproces, streeft Suriname naar een evenwichtige benadering die rekening houdt met diverse belangen en omstandigheden binnen de samenleving", aldus de president.

In het kort komt het er op neer dat de nieuwe btw-regelgeving iedereen hard zal treffen, maar iets minder hard dan het IMF had geëist.

Volgens het IMF zou het btw-percentage hoger moeten liggen, omdat het anders op lange termijn geen verbetering voor de economie opbrengt.

Santokhi is het daar vanwege zijn kennis en expertise niet mee eens en pleitte voor een lager percentage aan btw.

Dat lagere percentage wordt nu doorgevoerd, maar het IMF waarschuwt dat Suriname nu enkel de negatieve effecten gaat voelen.

De btw-regel gaat iedereen weliswaar geld kosten, maar is zo slecht doordacht dat het op termijn niets positiefs oplevert.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft u in btw als economisch middel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!