🌎 Buitenland : "Suriname bananenrepubliek"

Article – 🌎 Buitenland : "Suriname bananenrepubliek"

PARAMARIBO, 8 januari 2024 – Ons wachten, twijfelen, wegdraaien en wegkijken inzake de "kwestie Bouterse" begint ook in het buitenland steeds meer op te vallen.

Boven de wet

Ze zien Suriname inmiddels als, simpel gezegd, een bananenrepubliek waarbij bepaalde mensen blijkbaar boven de wet staan en anderen te bang zijn om in te grijpen.

🌎 Buitenland : "Suriname bananenrepubliek"

Suriname voorpaginanieuws
– NOS –

Vandaag ging het proces, of volgens sommigen inmiddels de soap, rond Desiré Delano Bouterse weer een andere richting in.

Hij zou ruzie hebben gekregen met Kanhai die, onder de streep, vindt dat Bouterse uiteindelijk dan maar in detentie gezet moet worden.

Er zou zelfs al een vleugel voor hem worden ingericht in het militaire hospitaal, al dan niet zwaar bewaakt naar keuze.

Een andere optie was dat Bouterse uiterlijk vandaag via diezelfde Kanhai gratie zou aanvragen, maar ook dat heeft Bouterse blijkbaar gedwarsboomd.

Uit het niets is hij met een nieuw en goed gevuld team aan advocaten gekomen die eisen dat de hele rechtszaak ongeldig wordt verklaard of anders tenminste overnieuw wordt gedaan.

Chan : "ik kijk uit naar de opties die zich nu aandienen"

Bepaalde uitspraken in 2016 (van de toenmalige rechters en betrokkenen – redactie) zouden namelijk gebaseerd zijn op de Amnestiewet van 2012 en deze is in 2022 ongeldig verklaard.

🌎 Buitenland : "Suriname bananenrepubliek"

Suriname voorpaginanieuws
– Telegraaf –

Alles dat na 2016 is gebeurd in het proces, is dus een voortborduursel van een niet-geldige wet en daarmee niets rechtsgeldig.

Oftewel; Bouterse moet vrij gesproken worden en anders moet men alles vanaf 2016 overnieuw doen.

Na onmin zou Kanhai door Bouterse aan de kant zijn gezet

Zowel Kanhai als Bouterse waren niet voor commentaar bereikbaar en zijn nieuwe advocaten lijken vooral met zichzelf bezig te zijn.

Nederland

Het nieuws in ook in de rest van de wereld doorgedrongen, met name Nederland natuurlijk. Waar men daar eerst "vol bewondering over onze rechtsstaat sprak", lijkt het sentiment nu omgekeerd naar verbazing, frustratie en ongeloof.

🌎 Buitenland : "Suriname bananenrepubliek"

Suriname voorpaginanieuws
– nu.nl –

Men begrijpt niet dat je 15 moorden kan plegen en na 41 jaar nog vrij rond kan lopen.

Ook ervaart men het als onbegrijpelijk dat Bouterse 20 december niet is opgepakt en dat Chandrikapersad, binnen de wettelijke kaders, niets anders doet dan de boel op zijn beloop laten.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat het te ver ons een "bananenrepubliek" te noemen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!