Chaos rond 8-december houdt aan

Article – Chaos rond 8-december houdt aan

PARAMARIBO, 9 januari 2024 – In het steeds langzamer voortslepende verhaal van de 8-decembermoorden blijft het totaal onduidelijk wat de vervolgstappen van het Surinaams Openbaar Ministerie (OM) zijn.

Afwachtend

De deadline voor een gratie-aanvraag, die invloed kon hebben op de uitvoering van het vonnis, verliep gisteren op 8 januari 2024 om middernacht.

Tot nu toe is er op geen wijze duidelijkheid over het plan van aanpak van het OM, de reden waarom niemand iets doet en wat de oorzaak is van de afwachtende, bijna ongeïnteresseerde houding van alle (Surinaamse) betrokkenen.

Opmerkelijk is daarbij dat er ook helemaal geen gratieverzoek is ingediend en het extra lange wachten dus nergens goed voor was.

Advocaat Irvin Kanhai suggereerde eerder al dat de kans hierop heel klein is en dat Bouterse het zelf niet eens zou willen.

Het OM treedt niet actief op, blijft wachten en draait weg

Deze onzekerheid maakt de vraag naar de volgende juridische stappen nog dringender, ook omdat het OM na de uitspraak van 20 december 2023 iedereen "alle ruimte gaf om na te denken en eventueel gratie aan te vragen".

Verdediging

De veroordeelden, waaronder hoofdschuldige Desi Bouterse, hebben inmiddels wel een nieuw team van juristen ingeschakeld.

Chaos rond 8-december houdt aan

Vrouwe Justitia
– de weg kwijt in Suriname? –

Het nieuw samengestelde team bestaat tegenwoordig uit aardig wat deelnemers;

Zij hebben verzoekschriften ingediend voor de schorsing en anders opschorting van de vonnissen.

De straf zou nu moeten worden geschorst of uitgesteld

Nu de termijn voor gratieverlening breed verstreken is, lijkt het OM vrij baan te hebben voor het uitvoeren van het vonnis. Echter, de exacte stappen die zij zullen ondernemen, zijn nog steeds onbekend.

De juridische gemeenschap in ons land en het publiek in zowel Suriname als daarbuiten wachten dus alweer af op de volgende ontwikkeling in deze langdurige rechtszaak.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom zou het OM niets doen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!