Drinkwater in Coronie extreem duur

Article – Drinkwater in Coronie extreem duur

PARAMARIBO, 11 januari 2024 – Eerder deze week bracht president Santokhi een bezoek aan Coronie om te melden hoe goed hij zijn eigen beleid vond en hoe zijn plan van aanpak, naar eigen zeggen, heeft gezorgd voor een grote economische groei in het district.

Zeer tevreden

Volgens het staatshoofd was het aan hem en zijn visie te danken dat Coronie zich nu eindelijk ontwikkelt en een zeer sterke groei kent.

Chan gaf in Coronie aan zeer tevreden met zichzelf te zijn

Aantoonbare cijfers en onderbouwingen kon hij echter niet melden en aan de pers werd ook geen gelegenheid gegeven om vragen hierover te stellen.

Wel is het zo dat, volgens Chan, de regering in principe bereid is om eventueel te gaan onderzoeken hoe men op termijn aan geld kan komen om wellicht landbouwmachines voor het kokosdistrict aan te schaffen.

Deze mogelijke zoektocht naar misschien beschikbaar geld voor de optionele aanschaf van enkele machinerie was volgens hem al genoeg om te spreken over "een tijdperk van ongekende groei en ontwikkeling" in Coronie.

Inwoners van het district zelf werden echter nog tijdens zijn bezoek geconfronteerd met aanzienlijke stijgingen in de bekende waterverbruikstarieven.

4.000,– SRD kosten

In sommige gevallen liepen deze binnen een maand op tot meer dan maar liefst 4.000,– SRD.

De enorme stijging van deze kosten volgde na de installatie van enkele watermeters in het gebied.

Op 10 januari werd er daarom, onder leiding van Leroy Doorson, een petitie overhandigd aan de Nationale Assemblee. Hierin worden grote zorgen geuit over de verhoogde tarieven en bijkomende kwesties. Een gegeven waarover de president niet wilde spreken.

Doorson lichtte verder toe dat nog niet eens alle huishoudens in het district voorzien zijn van een watermeter en dat bij vele waar wel meters zijn geplaatst, het waterverbruik niet eens is geregistreerd.

Er wordt geld in rekening gebracht zonder iets te verbruiken

Bovendien is de ingangsdatum van de nieuwe tarieven totaal onduidelijk.

De bewoners vinden de situatie onrechtvaardig, gezien de onlangs beloofde (maar nog niet toegekende – redactie) koopkrachtversterking bedoeld was voor nutsvoorzieningen, terwijl de kosten voor levensonderhoud ook stijgen.

De bewoners vroegen de president om transparante tarieven, goede communicatie en een eerlijke manier van berekenen.

Weglopen

Er is wel contact geweest met minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, die beloofde in overleg te treden. President Chandrikapersad zelf gaf tijdens zijn bezoek aan Coronie aan niet op vragen hierover te willen antwoorden.

Santokhi is veel te druk om zich met Coronie bezig te houden

Tijdens zijn recente bezoek probeerden de inwoners deze kwestie tevergeefs aan te kaarten, maar door zijn "drukke, overvolle en zeer belangrijke agenda" kwam dit niet tot stand.

De bewoners hadden gehoopt dat Santokhi voor een keer wel naar ze zou luisteren en betreuren dat hij de loftrompet over zichzelf afstak zonder iets aan de problemen te willen doen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u wel eens een bezoek gebracht aan Coronie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!