Chan : 'voorbeeld financiële wereld'

Article – Chan : 'voorbeeld financiële wereld'

PARAMARIBO, 11 januari 2024 – President Chandrikapersad Santokhi heeft de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds geprezen en een enorm groot, uniek en nooit eerder vertoond succes genoemd.

Wereldleider

Suriname zou onder zijn bezielende leiding zelfs wereldwijd als voorbeeldland gelden dat erin is geslaagd om in minder dan drie jaar alle economische uitdagingen te overwinnen.

Dat allemaal dankzij zijn visie, daadkrachtig optreden, het topteam van experts en de steun van het IMF.

Hij noemde Suriname meerdere malen een "etalage" voor andere landen die overwegen een programma van het IMF uit te voeren en ons land als groot voorbeeld zien.

Binnenkort komt het IMF weer controleren waar de regering mee bezig is en dat bezoek is volgens Chan "het ultieme bewijs hoe ontzettend goed Suriname zich op de kaart heeft gezet".

'De wereld is jaloers op alles dat Suriname al bereikt heeft'

Het succes van Suriname, dat binnen slechts drie jaar van een zogenaamd financieel bankroet naar economische hervormingen ging, wordt door het staatshoofd toegeschreven aan zijn discipline en het vermogen van de regering om zich te houden aan financiële maatregelen en het goede beleid.

Opgemerkt dienst wel te worden dat Suriname, volgens het IMF althans, in 2020 helemaal niet bankroet was en nog ruim 350 miljoen USD op de rekening had staan.

Dit wordt door Santokhi ontkend, maar door het het IMF wel benadrukt.

Kritiek

Ondanks de gevierde successen van Santokhi is er wel kritiek over de manier waarop sommige herstelmaatregelen, op aanwijzing van het IMF, zijn doorgevoerd.

Chan : 'voorbeeld financiële wereld'

Chandrikapersad
– financieel voorbeeld –

Zo doet de regering wel exact wat het IMF wil, maar zonder hier een vervolg of uitwerking aan te geven. Op korte termijn lijkt dat beleid misschien even te helpen, maar op langere termijn zal dit desastreus uitpakken omdat er geen echt herstel blijkt ingezet.

Achter de schermen zou Suriname er toch slecht aan toe zijn

Zo is er internationaal vooral veel bezorgdheid over het feit dat bepaalde stappen mogelijk strategisch zijn neergezet om een positieve indruk op het IMF te wekken, terwijl men achter de schermen liegt over wat er gebeurd en met fraude en corruptie zichzelf probeert te verrijken.

Valse voorwendselen

Ook worden er volgens de critici met valse voorwendselen investeerders gelokt, terwijl ons land niets te bieden heeft en er in 2024 zelfs nog slechter voorstaat dan in 2020 het geval was.

Critici menen dat de regering dus veel te veel de nadruk legt op het creëren van een positief beeld voor internationale partners, terwijl dit nergens op gebaseerd is.

De Communicatiedienst Suriname was niet bereikbaar voor een reactie op deze kritiek, geuit na het verschijnen van hun eigen jubelbericht.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft Santokhi af en toe teveel in zichzelf?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!