⌛ Skelet grotere "T-rex" ontdekt

Article – ⌛ Skelet grotere "T-rex" ontdekt

PARAMARIBO, 12 januari 2024 – Archeologen hebben onlangs een totaal nieuwe soort tyrannosaurus ontdekt, genaamd Tyrannosaurus mcraensis.

De voorouder van de wereldwijd bekende Tyrannosaurus rex (T-rex) was zelfs een flink stuk groter dan zijn beroemde nazaat.

De Tyrannosaurus mcraensis wordt beschouwd als de ultieme jager uit zijn tijdperk.

In 1983 ontdekten wetenschappers een gedeeltelijke schedel van deze tyrannosaurus in de McRae-formatie in New Mexico, Verenigde Staten.

Deze nieuwe soort is naar deze vindplaats vernoemd.

Hoewel de schedel overeenkomsten vertoonde met die van de Tyrannosaurus rex, waren er voldoende verschillen waardoor paleontologen vermoedden dat het om een andere soort ging.

Deze aannames dat het hier daadwerkelijk om een nieuwe, unieke soort gaat is nu, na meer dan veertig jaar, dus bevestigd.

Tyrannosaurus mcraensis

De schedel van de Tyrannosaurus mcraensis is ouder dan die van de T-Rex, die ongeveer 66 tot 68 miljoen jaar geleden leefde. De mcraensis leefde ongeveer vijf tot zeven miljoen jaar eerder.

De Tyrannosaurus mcraensis onderscheidt zich van de T-Rex door een krommere onderkaak en lagere 'wenkbrauwen'.

De nieuwe soort was net zo gevaarlijk als zijn latere "broer"

Deze anatomische verschillen suggereren dat de mcraensis op een andere manier jaagde en at dan de rex, maar net zo gevaarlijk was.

Volgens hoofdonderzoeker Nick Longrich zouden beide soorten aan elkaar gewaagd zijn als ze tegelijkertijd hadden geleefd.

Veel groter lichaam

De grootte van de schedel duidt erop dat de mcraensis wel veel groter was dan de T-Rex, die tot twaalf meter lang kon worden.

De exacte grootte van de mcraensis blijft nog wel even onbekend, aangezien er nog geen volledig skelet is gevonden.

Bron : Parool.nl / nu.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hebben dino's uw interesse gehad als kind?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!