Ondanks belofte; geen geld SWM

Article – Ondanks belofte; geen geld SWM

PARAMARIBO, 12 januari 2024 – Alhoewel president Santokhi ook dit jaar al meerdere malen heeft gemeld dat "geld geen probleem meer is", blijft geld toch een zeer groot probleem.

Moni no de

Het is er namelijk niet.

Eind oktober (vorig jaar – redactie) beloofde Chandrika nog "minimaal 7 miljoen USD vrij te maken voor de SWM, zodat elke hardwerkende Surinamer het water krijgt waar hij / zij recht op heeft".

Naar nu blijkt was dit een loze belofte en is het geld niet beschikbaar.

Het bedrag en de post waar het vandaan zou moeten komen is door de Surinaamse regering met veel persberichten naar buiten gebracht.

Dit geld was bestemd om het voortdurende probleem van drinkwatervoorziening in verschillende wijken in het land aan te pakken.

Echter, tot op heden is dit beloofde bedrag nog niet overgemaakt aan de Surinaamse Waterleidingmaatschappij.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft toegegeven dat de financiële steun vertraging oploopt en zelfs "niet meer waarschijnlijk is".

Voorbereidingen

Ondanks het gebrek aan geld, het ontbreken van een goed plan en een visie voor de langere termijn zijn de voorbereidingen voor het project toch van start gegaan.

Een van de eerste maatregelen is het opstarten van het aanbestedingsproces voor bepaalde onderdelen van het waterproject.

Er wordt gekeken wie het project ooit moet gaan uitvoeren

Minister Abiamofo verklaarde: "We zijn al begonnen met de beperkte middelen die we hebben."

Verliesgevend water

Op dit moment is de verkoopprijs van water aanzienlijk lager dan de kostprijs. Voor de productie en distributie van één kubieke meter water bedragen de kosten ongeveer 42 Surinaamse dollar (SRD), terwijl het water verkocht wordt voor slechts ongeveer 13 SRD.

Minister Abiamofo liet weten dat sommige reparaties aan de distributiepompen zijn uitgevoerd met de huidige besparingen en uitgestelde projecten.

'Door nieuwe schulden te maken, kunnen we wel repareren'

Dit heeft sommige dringende problemen deels opgelost. Ondanks deze inspanningen blijft de uitdaging groot, en de druk op SWM neemt toe.

Blijf hopen

De minister erkent dat financiële ondersteuning cruciaal is voor de verbetering van de drinkwaterinfrastructuur.

Het geld is er niet, maar we blijven hopen op betere tijden

Hij hoopt dat de beloofde 7 miljoen dollar spoedig wordt vrijgegeven, zodat SWM de problemen met betrekking tot drinkwater effectief en efficiënt kan aanpakken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Waarom beloven als er geen geld is?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!