Gajadien (VHP) : het gaat steeds beter!

Article – Gajadien (VHP) : het gaat steeds beter!

PARAMARIBO, 13 januari 2024 – Tijdens de meest recente parlementaire zitting over de begroting uitte DNA-lid Asiskumar Gajadien opnieuw zijn grote optimisme over de huidige economische situatie in ons land.

Verliesgevend

Hij benadrukte dat, na meerdere jaren van financiële tegenslagen, het begrotingstekort nu slechts 4% bedraagt.

Gajadien projecteerde dat de overheidsuitgaven in 2024 rond de SRD 60 miljard zullen liggen, terwijl de inkomsten geschat worden op ongeveer SRD 53 miljoen.

Dit resulteert in een tekort van ongeveer SRD 6.7 miljard.

Volgens hem wordt deze verbetering niet alleen erkend door internationale instellingen maar ook gevoeld door de samenleving, mede dankzij de versterking van de koopkracht.

We draaien nog steeds verlies, maar het gaat steeds beter

Gajadien wees ook op het feit dat staatsbegrotingen in voorgaande jaren vaak niet werden afgerond, waardoor overheden geen verantwoording konden afleggen.

Hij meldde tenslotte dat het Ministerie van Financiën en Planning, samen met de Rekenkamer en de CLAD, inspanningen leveren om begrotingen vanaf 2019 af te sluiten.

We zijn nu al bezig met de cijfers van 2019, de VHP werkt!

Daarnaast drong hij nog aan op het verhogen van inkomsten uit invoerrechten en vermogensbelasting en vroeg naar de BTW-opbrengsten van de staat in 2023.

Sombere toekomst

De VHP'er was wel bezorgd over de totaal afwezige voorbereiding van Suriname in de olie– en gassector, ondanks het sluiten van belangrijke internationale overeenkomsten onder de regering Bouterse.

Verder uitte Gajadien kritiek op de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname, die hij als een potentieel gevaar voor de economie beschouwde.

De OMO's zijn slecht en winst uit olie is nog heel onduidelijk

Hij suggereerde dat er belasting geheven moet worden op beleggingen om de staat ook te laten profiteren, in tegenstelling tot alleen particuliere bedrijven.

Gajadien concludeerde dat de OMO geleidelijk moet worden afgebouwd en dat men een keer moet beginnen om een plan te schrijven voor de eventuele olie-inkomsten na 2030.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ervaart u ook dat het steeds beter gaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!