⌛ Oudste huid ooit ontdekt

Article – ⌛ Oudste huid ooit ontdekt

PARAMARIBO, 13 januari 2024 – Amerikaanse wetenschappers hebben onlangs een mooie ontdekking gedaan; in een grot troffen zij de oudst gevonden huid ooit aan

Onbekend dier

Deze huid, die doet denken aan die van een krokodil, was van een nog ongeïdentificeerd dier.

Dit "onbekende" dier leefde ongeveer 300 miljoen jaar geleden, een tijdperk zo oud dat het zelfs nog voorafging aan de bekende dinosauriërs.

Deze bijzonderevondst werd gedaan in een grot te Oklahoma, Amerika.

Normaal gesproken vergaat huid snel na de dood van een dier, maar dit exemplaar is opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Factoren zoals lage zuurstofniveaus en de aanwezigheid van olie en teer in de grot hebben hier waarschijnlijk aan bijgedragen.

Ethan Mooney
hoofdonderzoeker

Met een geschatte leeftijd van tussen de 286 en 289 miljoen jaar, is deze huid ongeveer 20 miljoen jaar ouder dan de allereerste dinosauriërs op onze planeet.

Evolutie

De periode waarin het anonieme dier leefde markeert een tijdperk waarin veel diersoorten zich van het water naar het land begaven en daar verder evolueerden.

⌛ Oudste huid ooit ontdekt

Captorhinus Aguti
– impressie door Langeman –

De gelijkenis van de huid met die van een krokodil kan hiermee samenhangen. Krokodillen staan immers bekend om hun lange geschiedenis (ze zijn er net als haaien al sinds het tijdperk van de dino's) en hebben weinig fysieke verandering ondergaan.

Captorhinus Aguti

De huid kan mogelijk toebehoren aan een Captorhinus Aguti, een klein hagedisachtig dier waarvan eerder al wel botten zijn gevonden.

Een Captorhinus Aguti is een uitgestorven geslacht van vroege reptielen.

Het leefde tijdens het Vroeg-Perma, wat meer dan 250 miljoen jaar geleden was. Deze wezens behoorden tot de vroegste reptielen op aarde.

Het waren relatief kleine, hagedisachtige dieren en hun fossiele resten zijn gevonden in Noord-Amerika.

Tot nu toe was er echter nog geen huid van dit dier ontdekt en of nu daadwerkelijk zijn huid is ontdekt, wordt momenteel verder onderzocht.

Bron : newscientist.nl / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het leuk af en toe niet-Surinaams nieuws te lezen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!