Nederland : "Suriname weer failed state"

Article – Nederland : "Suriname weer failed state"

PARAMARIBO, 14 januari 2024 – Er heerst in Nederland een steeds groter wordende bezorgdheid en felle kritiek (vanuit de Surinaamse gemeenschap – redactie) op voornamelijk president Santokhi en ons Openbaar Ministerie.

Vrijgeleide

Verschillende mensen en instanties uiten hun verdenkingen dat de top van de Surinaamse regering en het Openbaar Ministerie niet adequaat hebben opgetreden of gewoon weggekeken hebben bij de vlucht van Desi Bouterse.

"Suriname speelt dat Bouta opgespoord en gepakt wordt"

Onder de critici zitten zowel advocaten, notabelen als kenners van het justitiële systeem.

De vermoedens naar onze regering en president zijn ontstaan na berichten dat Bouterse mogelijk het land heeft verlaten.

Veel SuriNeds menen dat de Surinaamse pers de zaak vervolgens veel te lichtvaardig oppakt en geen enkele kritische vraag durft te stellen.

Er wordt aangedrongen op meer diepgang en grondig onderzoek door de media, als de 'vierde macht' in het land.

Groeiend wantrouwen
Nederland, Suriname de wereld

Er is vanuit de SuriNed-gemeenschap een oproep voor een intensief onderzoek naar mogelijke voorkennis bij de Surinaamse autoriteiten over deze zaak.

Einde verhaal

Inmiddels lijkt de zaak voor Suriname afgesloten en doet niemand moeite om Bouterse op te sporen, laat staan te achterhalen waar hij is.

De hele kwestie veroorzaakt een enorme golf van wantrouwen en kritiek binnen de Surinaamse gemeenschap, overigens ook in beperktere mate in Suriname zelf.

Nederland ziet Suriname in één klap weer als "failed state"

Nederland ziet ons zelfs weer als "failed state", omdat de overheid blijkbaar niet functioneert, er sprake is van zowel wijdverbreide corruptie als wetteloosheid en er totale financiële chaos heerst.

Ernstige schade

Als de beschuldigingen richting OM en president waar zijn, zou dit een ernstige schending van ons rechtsstaat betekenen en het vertrouwen in de Surinaamse regering en justitiële autoriteiten internationaal ernstig en voor zeer lange termijn ondermijnen.

Het internationale wantrouwen naar ons land is enorm

De situatie rond de "ontsnapping" van Bouterse en de vermeende betrokkenheid van hogere autoriteiten is nog in ontwikkeling, maar lijkt langzaam in slaap gesust te worden van hogerhand.

De vraag naar duidelijkheid en gerechtigheid wordt steeds luider, in ieder geval vanuit Nederland die altijd al de motor achter de vervolging van de 8-Decembermoorden is geweest.

Nederland : "Suriname weer failed state"

Bouterse bewust vrij?
– u vindt van wel –

Ook in de app is een duidelijk consensus waarneembaar wat betreft de vraag "heeft de overheid / regering Bouterse bewust laten lopen".

Slechts (ongeveer) 10% denkt dat het puur toeval is en de rest is een andere mening aangedaan.

Beter onder Bouterse

Sommigen gaan zelfs zo ver door te stellen dat de rechtsstaat onder Bouterse beter functioneerde dan onder Santokhi.

Paradoxaal functioneerde de rechtsstaat onder Bouterse beter

Bouterse probeerde zichzelf in 2012 (toen het kabinet Bouterse I aan de macht was – redactie) gratie te geven.

Een wet die nog tijdens zijn eigen bewind door de hoogste rechter van tafel werd geveegd, waarna in 2019 (Bouterse II – redactie) een eerste veroordeling volgde van twintig jaar celstraf.

"Onder Santokhi is de rechtstaat nog verder verslechterd"

Jaren later, in 2023, is het juridisch stelsel blijkbaar dusdanig uitgehold dat ditzelfde systeem de hoofdverdachte gewoon laat gaan, alle kansen geeft ongemerkt te verdwijnen en dus geen enkele uitvoering geeft aan de jaren eerder opgelegde straf.

Reacties

Ook op het populaire forum van nieuwssite nu.nl reageerde men vol ongeloof en verontwaardiging dat ons land Bouterse blijkbaar bewust alle kans en vrijheid heeft gegeven om in alle rust verder te leven.

Een bloemlezing van de meest gelikte reacties;

Tja, dat had iedereen zien aankomen.

Waarom wordt een veroordeelde in Suriname niet direct aangehouden? Dan hadden ze dit kunnen voorkomen.

Kagenaar
nu.nl


Bizar natuurlijk, dat iemand tussen veroordeling en de aanvang van de straf eerst nog een paar weken vrij kan rondlopen en dan verwachten dat die zich vrijwillig meldt om voor waarschijnlijk de rest van zijn leven opgesloten te worden.

Als het mij zou overkomen, zou ik ook de benen nemen.

Je hebt het hier niet over een paar maanden vastzitten en dan vrolijk verder op vrije voeten.

NBA
nu.nl


Dat zie je toch mijlenver van te voren aankomen?

Onbegrijpelijk dat hij niet meteen is opgepakt na de definitieve uitspraak. Ben wel benieuwd of ze dat nu wel gaan doen, hem oppakken.

Vlo70
nu.nl


Ik vind het behoorlijk naïef dat verondersteld wordt dat deze man uit zichzelf zich zal gaan aangeven!

Natuurlijk doet hij dat niet.

Een heksenjacht gaat waarschijnlijk ook niet eens plaatsvinden aangezien hij heeft zeker voldoende figuren om zich heen die hem zullen beschermen.

Poeke2010
nu.nl


Bouterse komt zich niet vrijwillig melden, en zijn huidige verblijfplaats blijkt onbekend.

Misschien ben ik een beetje sceptisch, maar dat zal toch zeker niet als verrassing zijn gekomen? Het was natuurlijk ook gewoon te verwachten dat hij zou verdwijnen. Hij was al niet aanwezig bij de uitspraak, en ook na de uitspraak in het hoger beroep mocht gewoon voorlopig vrij mocht blijven rondlopen.

Dat besluit was natuurlijk een blunder van jewelste van justitie (danwel heel handige manipulatie van het systeem en vriendjespolitiek, wat gezien de reputatie van Suriname ook niet ondenkbaar is).

RembrandVanRijn
nu.nl


Ja, dit had iedereen natuurlijk al van verre aan zien komen!

Normaal gesproken pak je zo iemand natuurlijk gewoon zelf op in plaats van lijdzaam af te wachten of hij zichzelf meldt.

Deze man ontloopt zijn verantwoordelijkheid al meer dan 40 jaar dus dit was te verwachten. Triest, weer een klap voor het vertrouwen in Suriname.

JanJansen
nu.nl


Het is op z’n zachtst gezegd erg bijzonder dat iemand, die veroordeeld wordt voor 15 moorden, zichzelf mag melden bij de gevangenis.

Ik kan niets anders bedenken dan een hele snelle arrestatie na het vonnis.

En hoezo “niet bij de uitspraak aanwezig”?

Zielig land.

Tamme_Kanarie
nu.nl


Gisteren bij de NOS met stijgende verbazing aanschouwd hoe voor Bouterse een soort tuinhuisje als gevangenis wordt gebouwd!

Gewoon naast de openbare weg. Het was trouwens nog 'work in progress".

Wat maakt Suriname zich volstrekt ongeloofwaardig en belachelijk met de rechtsopvolging op het uitgesproken vonnis!!

NPJSnowman
nu.nl

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Maakt Suriname zich internationaal belachelijk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!