🌎 Venezuela stopt met eigen cryptomunt

Article – 🌎 Venezuela stopt met eigen cryptomunt

PARAMARIBO, 15 januari 2024 – President Chandrikapersad Santokhi heeft eind vorig jaar, na een langdurig gesprek met een notoire crypto-oplichter, aangegeven snel over te willen stappen op de Bitcoin als landelijk betaalmiddel.

Oplichting

Volgens minister Ramdin kunnen de afgelegen dorpen in het oerwoud nu eindelijk van het goud af beginnen met mijnen naar crytpo-geld.

Het is duidelijk dat beide heren voor de zoveelste keer met open ogen zijn opgelicht en in een meer dan doorzichtige val zijn gelopen.

December vorig jaar is Santokhi opgelicht met crypto-scam

In Venezuela heeft president Nicolás Maduro zelfs besloten, na een kort experiment, helemaal te stoppen met crypto; het is veel te duur, niemand gebruikt het en in de praktijk heb je er niets aan.

Volgens Chan is dat allemaal niet relevant en zijn "de beste financiële experts van Suriname momenteel bezig te kijken hoe we zo snel mogelijk massaal Bitcoins kunnen gaan mijnen".

Petro-crypto

Zoal vermeld heeft Venezuela inmiddels besloten een einde te maken aan haar eigen cryptomunt, de Petro.

Deze werd zes jaar geleden door president Nicolás Maduro werd geïntroduceerd als een middel om Amerikaanse sancties te omzeilen. Vervolgens deed de Petro nooit aan de hoge verwachtingen van de regering.

De Petro werd in februari 2018 met veel fanfare gelanceerd, bedoeld om de financiële blokkade tegen het door fraude en corruptie geplaagde, olierijke land te doorbreken.

Voor veel van de Venezolanen bleef de werking van deze nieuwe munt onduidelijk en onwerkbaar.

Daarnaast werd de Petro door bijna alle internationale risicobeoordelaars bestempeld als frauduleus; net als de persoon met wie Santokhi nu in zee wil gaan.

In een poging de munt nieuw leven in te blazen, instrueerde Maduro in 2020 nog wel de luchtvaartmaatschappijen om verplicht de Petro te gebruiken voor het betalen van brandstofkosten.

Desondanks bleef het gebruik ervan beperkt tot enkele staatsdiensten, zoals belastingbetalingen.

In de praktijk bleek je niet eens met crypto te kunnen betalen

Opmerkelijk genoeg was het niet mogelijk om verkeersboetes, die in Petro's werden uitgedeeld, daadwerkelijk met de cryptomunt te betalen.

Oliewinning

De definitieve ondergang van de Petro werd onlangs ingeluid door een corruptieschandaal rond de oliewinning, waarbij cryptotransacties een grote rol speelden.

Dit schandaal leidde tot het aftreden van olieminister Tareck El Aissami en diverse arrestaties. Niet lang daarna verklaarde een toonaangevende, internationale cryptopartij de Petro officieel voor dood en waardeloos.

De crypto werd gebruikt om oliegeld massaal wit te wassen

De "digitale crypto-portemonnees" op het Patria Platform, het enige platform waar de Petro nog verhandeld kon worden, worden daarna gesloten.

Overgebleven Petro's worden omgezet in Venezolaanse bolivar, maar die is – net als de cryptomunt zelf – totaal waardeloos.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u de wens van Santokhi om over te stappen op crypto?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!