🧪 China kloont aap

Article – 🧪 China kloont aap

PARAMARIBO, 16 januari 2024 – Wetenschappers in China hebben onlangs een doorbraak weten te bereiken binnen de wetenschappelijke wereld; het klonen van een resusaap.

Mensen

Los van deze, wetenschappelijk gezien, knappe prestatie is het ook een bijzondere mijlpaal aangezien resusapen nauw verwant zijn aan mensen.

Ze worden dan ook vaak gebruikt in medische onderzoeken zonder een geneesmiddel direct op patiënten zelf toe te passen.

Met gekloonde dieren, die genetisch identiek zijn, hopen de wetenschappers het onderzoek naar geneesmiddelen te versnellen.

Ondanks de wetenschappelijke vooruitgang binnen deze sector uiten dierenbeschermers wel hun zorgen over de gevolgen van dit klonen.

Genetisch gelijk

Resusapen delen zoals gezegd veel genetische kenmerken met mensen, wat hen tot ideale kandidaten maakt voor medisch onderzoek.

Eerdere pogingen om deze soort te klonen waren niet succesvol. Door dezelfde methode toe te passen die gebruikt werd bij het klonen van het schaap Dolly (in 1996 – redactie), is het de Chinese wetenschappers nu wel gelukt.

Schaap Dolly bleek model te staan voor deze resusapen

Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het tijdschrift 'Nature Communications' blijkt dat de gekloonde resusaap, genaamd ReTro, al meer dan twee jaar in goede gezondheid verkeert.

Zorgen over welzijn

De RSPCA, een Britse dierenbeschermingsorganisatie, uit tegelijk zijn zorgen over het welzijn van de dieren en de medische ethiek die hiermee gepasseerd wordt.

Zij benadrukken dat dierenleed inherent is aan medicijnonderzoek en vrezen dat het klonen van dieren voor dergelijke doeleinden het probleem alleen maar vergroot.

Volgens China is er met het klonen van een aap niets mis

De wetenschappers verdedigen hun werk echter door te stellen dat ze over alle nodige vergunningen beschikken en dat hun onderzoek voldoet aan de hiervoor geldende, internationale richtlijnen.

Bron : Nature Communications / geschreven door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Van wie zou u een kloon willen zien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!