De vroege jaren van Santokhi

Article – De vroege jaren van Santokhi – deel 1

PARAMARIBO, 23 december 2023 – In reacties op de veroordeling van ex-president Bouterse werd huidig president Santokhi er vaak van beticht "ook een moord gepleegd te hebben".

Duister verleden?

Er werd daarbij door meerdere lezers gevraagd ook eens een keer aandacht te besteden aan "de vroege jaren" van Chandrikapersad (de jaren '80 en begin '90 – redactie).

Volgens lezers zou Santokhi (ook) moorden gepleegd hebben

Om de discussie over de actuele ontwikkelingen rondom 8 december overzichtelijk te houden, is in de reacties aangegeven dat hier later op teruggekomen wordt.

Vandaag wordt een eerste artikel "uit de oude doos" hier gepubliceerd, morgen (zondag) volgt een tweede deel.

Er zijn overigens meer verhalen bekend over "oneigenlijke executie" door politieagent Santokhi (waaronder de moord op inspecteur Herman Gooding – redactie) maar die zijn nooit zo gedocumenteerd verslagen als die van Boyke Bikharie.

Chan zou als agent (onschuldige) mensen hebben gedood

Er is in de jaren '80 veel geschreven over beide (naar later zou blijken) presidenten en eeuwige kemphanen, Bouterse en Santokhi.

Onderstaand artikel is daar een voorbeeld van en is verschenen na de moord op Boyke.

Waar nodig zijn er kleine opmerkingen toegevoegd of zaken aangepast om duidelijk te maken dat dit een verhaal is van jaren terug.

De vroege jaren van Santokhi – deel 1

Suriname, jaren '80
– Langeman Produkties –

De zaak Boyke Bikharie


PARAMARIBO, 21 januari 1983 – Boyke Bikharie, en nog een paar vrienden van hem, liepen tegen 12 uur ’s avonds terug naar huis.

Ze hadden net een film bezocht en deden dat in de zogenaamde revolutieperiode, toen de avondklok nog telde.

Na een avondje film kijken hield Santokhi de vrienden aan

De vrienden spraken na over de film die zij die avond in het theater hadden gezien. Niet ver van de Sevagramweg te Charlesburg en dichtbij Boyke’s huis, werden hij en zijn vrienden staande gehouden door de militaire politie.

Boyke, die zich door het intimiderend optreden van de leidinggevende agent bedreigd en angstig voelde, probeerde weg te komen door over een trens naar zijn ouderlijk huis te springen.

Chan werkte als politieagent onder legerleider Bouterse

De trens liep evenwijdig aan de Charlesburgweg en was slechts enkele meters verwijderd van de woning waar zijn moeder zich op dat moment bevond.


In de rug geschoten

Halverwege deze fatale sprong werd hij, zonder waarschuwing, met een gericht schot standrechtelijk doodgeschoten door een politieman.

De, op dat moment, onbekende agent bleek later schuil te gaan onder de naam Chandrikapersad Santokhi.

Boyke werd op straat gedood door een 'onbekende' agent

Bovenstaand verslag wordt met veel emotie en verdriet verteld door Boyke’s moeder, Somaria Bikharie. Zij doet dit tijdens een persoonlijk gesprek aan Dagblad Suriname (in de jaren '80 – redactie).

Het geluid van de meerdere schoten die Santokhi op haar zoon loste, kan ze nooit meer vergeten. Ze zat thuis op haar zoon te wachten en was één van de vele getuigen van deze zinloze schietpartij.


Ongewapend

Boyke, een onschuldige jongeman van nog geen 19 jaar oud, was ongewapend en stond de agenten aanvankelijk beleefd te woord, toen Chan hem uit het niets doodschoot.

Santokhi zou later, op politiepost Geyersvlijt waar hij was gestationeerd, aan de moeder vertellen dat hij dacht Boyke te herkennen als een kippendief.

Santokhi : 'ik wilde die kippendief doodschieten, niet Boyke'

Moeder Bikharie rouwt nog steeds om haar zoon. Na de dood is zij (in de jaren '80 – redactie) jarenlang van het kastje naar de muur gestuurd.

Ze kan het nog steeds niet begrijpen dat haar zoon uiteindelijk levend wegging en als een lijk aan de voordeur werd teruggebracht.

De vroege jaren van Santokhi – deel 1

Suriname, jaren '80
– Langeman Produkties –

Ze is nu een oude vrouw van tegen de 80 jaar en lijdt aan ouderdomskwalen (inmiddels is ze overleden – redactie).

Het meest pijnlijke is dat zij niet eens een foto van haar zoon heeft.


Politiek misbruik

Nadat ze haar verhaal vrijwillig aan een zekere "Hardoar" had verteld, is Bikharie's wereld nog verder ingestort.

Tegen de afspraken in is haar eenmalige gegeven interview op de politieke podia van meerdere partijen afgespeeld (via luidsprekers in die tijd – redactie) en uitgebuit. Het heeft daarmee een veel groter publiek bereikt dan ze van te voren kon bedenken.

Om haar kant van het verhaal, ditmaal zonder politieke bemoeienis te vertellen, heeft ze ingestemd met een tweede, en laatste, interview in DBS.


Familieruzie

Haar kinderen zijn nu echter woedend op haar en haar buurman wil dat zij binnen 3 maanden van zijn erf moet (waar ze een kleine woning met haar zoon huurde – redactie).

Dit nadat zij al langer dan 50 jaar op het perceel heeft gewoond en elke maand netjes de kosten wist te voldoen.

'Ik heb niets en op deze manier krijg ik mijn zoon niet terug'

De moeder van de vermoorde Boyke is wanhopig.

"Mi no wan probleem moro. A sani psa' k’ba en mi zoon no e go kong moro. Me e' libi ala sani gi Gado", zucht Bikharie.


Minister Justitie

De huidige (in die tijd – redactie) minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, heeft intussen verlof aangevraagd.

Een reden en termijn voor zijn plotselinge vertrek is niet gegeven, wel is bekend dat hij "voor langere tijd" in het buitenland zit.

Santokhi zit in het buitenland en weigert te antwoorden

Hij verwees afgelopen woensdag constant naar zijn raadsman, Freddie Kruisland, toen journalisten hem vroegen naar zijn (volgens sommigen) duistere verleden.


Chan klaagt aan

Toen de oorspronkelijke verklaring van Boyke's moeder verscheen, raakte Chandrika zodanig in paniek dat hij direct een kortgeding aanhangig maakte aan Bouterse (die, net als de VHP, in die tijd het verhaal politiek probeerde uit te buiten – redactie).

Hij beloofde ook de krant (DBS – redactie) voor het gerecht te dagen vanwege leugens, smaad, laster en het opzettelijk besmeuren van zijn goede naam.

Chan wees naar Bouterse om snel de aandacht te ontlopen

Uiteindelijk heeft Santokhi helemaal niets gedaan en bleef het slechts bij ontkenningen, vingerwijzen en loze woorden.

De vroege jaren van Santokhi – deel 1

Suriname, jaren '80
– Langeman Produkties –

In een andere zaak werd de moord op Boyke door de rechter indirect aangehaald en bleken de ooggetuigenverslagen gewoon te kloppen..


Moord of misverstand

Santokhi schoot de jongeman met een gericht schot en zonder aanleiding in de rug neer.

Er is nooit een gedegen rapport uitgegeven en nu hij zelf minister van Justitie is, hoeven we ook geen verder onderzoek te verwachten; hij gaat zichzelf natuurlijk niet kritisch bekijken.

Onderzoek komt er niet, alles is in de doofpot beland

Chan weigert ook mee te werken aan een onderzoek naar deze, inmiddels, cold case (oude zaak – redactie). De zaak is weer in de doofpot, waar het zal blijven.


Zwijgen en draaien

Deze minster, Santokhi, wekt naar buiten toe graag de indruk voor het herstel van de rechtstaat te zijn, maar zijn eigen daden houdt hij verborgen.

Santokhi : 'het ligt niet aan mij, mijn vrouw is de schuldige'

Hij is nimmer verantwoordelijk voor zijn daden, aldus hijzelf. Nooit ligt het aan hem, hij doet alles goed en als je er aan twijfelt ben je dom of onwetend.

Als het niet de revolutie is, dan schuift hij het af op anderen en zelfs zijn echtgenote (toenmalig Sharda Santokhi Harkisoen – redactie).

Bron : DBS / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kende u dit verhaal?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!