Internationaal vertrouwen Suriname keldert

Article – Internationaal vertrouwen Suriname keldert

PARAMARIBO, 19 januari 2024 – Suriname scoort zowel internationaal als regionaal in 2023 erg slecht als het aankomt op onze rechtsstaat, een open regering, corruptie en veiligheid.

Zwakke cijfers

De meest recente cijfers, van 2023, geven weinig hoop en zijn niet zo florissant als de regering het land wil doen laten geloven.

Waar president Santokhi en minister Ramdin zichzelf roemen wat betreft "herstellen van het internationale vertrouwen in ons land", wijzen de harde cijfers een heel andere kant op.

De regering bejubelt zichzelf, maar de wereld is erg kritisch

Zowel binnen de regio als de rest van de wereld scoort Suriname zeer benedenmaats en bungelen we ergens onderaan in de overzichten, samen met door corruptie en schandalen getroffen landen als Nicaragua, Wit-Rusland en Cambodja.

Rule of Law-index

Op de jaarlijks bijgewerkte, internationale Rule of Law-index (handhaving van de rechtsstaat – redactie) is ons land ook vorig jaar weer wat gezakt.

Item Wereld Regio
Bemoeienis regering 90 24
Afwezigheid corruptie 80 17
Open regering 115 29
Grondrechten 81 22
Orde en veiligheid 103 18
Handhaving regelgeving 95 23
Civiel recht 86 19
Strafrecht 51 12

Voor de eerste kolom is de beste score een 1 en het meest slecht 142. De tweede kolom heeft als hoogst haalbare score 1 en het allerslechtste is 32.

Rule of Law-index
cijfers 2023

De index meet een aantal zaken die belangrijk zijn voor het vertrouwen in de rechtstaat, telt die bij elkaar op en neemt daar vervolgens een gemiddelde van.

Suriname scoort daarbij steevast onderaan, en bevindt zich tussen de meest zwakke landen.

Falende regering

Simpelweg gezegd; ons land is een broeinest van corruptie, een onbetrouwbare regering en een overheid die meer liegt dan daadwerkelijk feiten presenteert.

Suriname neemt helaas een zeer prominente, negatieve positie in op de index. We staan steeds meer te boek als een land waar de rechtstaat ernstig wordt ondermijnd door het gedrag van de politici.

ENKELE CIJFERS

Op de wereldwijde index staan we op plaats 81 van de 142 landen met een gemiddelde score van 0,49 uit maximaal 1,00

Binnen de 32 landen van de regio Latijns-Amerika en het Caribisch gebied staan we op de 18e plek.

Schrikbarend is dat we bijna het slechtst van alle landen scoren op het gebied van negatieve bemoeienis van de regering; 24 uit 32, waarbij 32 het meest slechte ooit is.

Ook blijkt de regering zeer veel te liegen en totaal niet transparant te zijn met een score van 29 uit 32, waar 32 wederom het allerlaagste is.

Rule of Law-index
cijfers 2023

We scoren bijzonder slecht op gebieden als het handhaven van veiligheid, het waarborgen van een zowel transparante als betrouwbare overheid en het naleven van juridische orde.

Suriname blijkt corrupt, onbetrouwbaar en juridisch zwak

Factoren zoals overmatige politieke invloed op de rechterlijke macht, corruptie, een gebrek aan transparantie bij de overheid en het niet respecteren van grondrechten, dragen bij aan deze lage score.

Internationaal vertrouwen Suriname keldert

Suriname
– zwakke wortels? –

Ook de onbetrouwbare justitie, nepotisme en de bemoeienis van de regering met gerechtelijke uitspraken en vonnissen zet ons land in een zeer slecht daglicht.

Grote zorgen

De vijf best presterende landen in termen van rechtstaat, transparantie, rechtvaardige justitie en eerlijkheid (vanuit de regering – redactie) zijn Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden en Duitsland.

Aan de andere kant van het spectrum staat Venezuela op de laatste plaats met een score van 0,18.

Suriname bungelt ergens onderin het meest recente lijstje

Nicaragua en Egypte bezetten respectievelijk de 141ste en 140ste plaats. Wit-Rusland en Cambodja volgen met scores van 0,26. Suriname doet het met slechts 0,49 niet veel beter en bungelt ergens onderaan.

Slechte vooruitzichten

Zo is er ook in ons land een dalende trend te zien in de effectiviteit van het rechtssysteem, mede door de moeilijkheid die Suriname ondervindt bij het bieden van tijdige, betaalbare en toegankelijke rechtspraak.

Volgens de index van 2023 is Suriname, net als veel andere slecht scorende landen, flink tekortgeschoten op het gebied van burgerlijk recht.

De regering van ons land is niet betrouwbaar of transparant

De samenstellers van de lijst benadrukken dat een effectieve rechtstaat essentieel is voor het verminderen van corruptie in ons land, het bestrijden van armoede binnen de samenleving en het voorkomen van ziektes bij de mensen.

Ook wordt onze bevolking te weinig beschermd tegen onrecht. Er zou een multidisciplinaire aanpak moeten komen om de rechtstaat te bevorderen, aangezien veiligheid, rechten, rechtvaardigheid en bestuur sinds een paar jaar flink onder druk zijn komen te staan.

Bron : Rule of Law / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Onderschrijft u dit rapport, of juist de visie van Chandrika dat alles steeds beter gaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!