Bolivia : vernietigende landbouw mennonieten

Article – Bolivia : vernietigende landbouw mennonieten

BOLIVIA / La Paz, 20 januari 2024 – De mennonieten, die altijd op zoek zijn naar meer land om hun allesvernietigende leefstijl uit te breiden, hebben de afgelopen eeuw duizenden families in Zuid-Amerika gesticht.

Sojabonen

In bijna alle beboste gebieden, en dan met name het Amazonewoud, is hun drang naar grond zeer problematisch geworden.

De teelt van soja is zeer intensief en slecht voor het milieu

De sektarische gemeenschap kapt op extreem grote schaal bomen om zo ruimte te maken voor hun zeer intensieve landbouw. Vaak ontbossen ze hiervoor gebieden van duizenden hectaren tegelijk.

Intensieve landbouw

Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia heeft de afgelopen jaren het meest geleden onder de impact van de milieuvernietigende wijze waarop deze gelovige groep haar sojabonen teelt.

De sojaboerderijen van deze mennonieten zijn namelijk een belangrijke drijfveer geweest voor grootschalige ontbossing in de departementen Beni en Santa Cruz.

Mennonieten veranderen en vernietigen ons bos volledig

Kwetsbare gebieden, zoals de unieke regio van Chiquitanía, hebben daar van nature al te lijden onder droogte veroorzaakt door klimaatverandering.

"Wat er in de afgelopen dertig jaar is gebeurd onder de mennonieten, heeft het bos niet alleen veranderd, maar ook vernietigd," zegt Daniel Larrea. Hij is de programmacoördinator wetenschap en technologie bij Conservación Amazónica in Bolivia.

Bolivia

Recent vrijgegeven satellietbeelden tonen aan dat sojaplantages en overige landbouwactiviteiten tussen 2001 en 2021 verantwoordelijk waren voor de vernietiging van maar liefst 1.000.000 hectare oerwoud in Bolivia.

Dat is een landmassa net zo groot als de staat Vermont in Amerika, welke is platgewalst door onder meer deze religieuze sekte.

Bolivia : vernietigende landbouw mennonieten

Mennonieten in Bolivia
– allesvernietigende sojateelt –

De mennonieten kwamen in de jaren vijftig al naar Bolivia, maar vonden pas echt een stevige voet aan de grond in de jaren negentig.

Via omwegen kwamen ze buiten de regering van het land om aan grote stukken grond en begonnen hun gemeenschappen flink uit te breiden.

Dit deden ze onder het oog van de overheid, maar zonder de directe, wettelijke verwerving van landtitels.

Er is namelijk geen limiet aan de hoeveelheid land die een buitenlandse inwoner in Bolivia kan bezitten, en veel mennonieten hebben "geleerd" hoe ze het Boliviaanse grondaankoopsysteem moesten misbruiken.

Daniel Larrea
natuur– en milieubeschermer

"Ze zijn niet eens illegaal in de gebieden gekomen," gaat Larrea verder.

In Bolivia kregen de mennonieten via via veel stukken grond

"Het proces vindt plaats door de wettelijke verwerving van land, regularisatie, wat via omwegen en tussenpersonen is gebeurd."

Tussenpersonen

Andere sojaplantages in dezelfde regio zijn op papier eigendom van lokale boeren, maar in de praktijk zijn het gewoon de mennonieten die alles verbouwen en exploiteren.

De zwaar gelovige landbouwproducenten zijn verantwoordelijk voor duizenden hectaren ontbossing in het oosten en noordoosten van Bolivia.

De mennonieten komen in vrede, maar slopen snel je land

"De mennonieten kwamen met heel veel technologische, organisatorische en financiële mogelijkheden."

"Op het eerste oog was iedereen onder de indruk, maar uiteindelijk hebben ze zeer uitgebreide ontbossing gerealiseerd, de schade is niet te overzien," vertelt senator Cecilia Requena.

Falende overheid

Requena concludeert dat de grootschalige vernietiging van het oerwoud in Bolivia een teken is van het falen van de Boliviaanse regering en haar totaal afwezige milieubeleid.

"De Boliviaanse staat en zeker ook de Boliviaanse zakenwereld heeft belangen om het bos te slopen."

Als de mennonieten er zijn, dan krijg je ze nooit meer weg

"Wij zijn er als land niet in geslaagd om deze religieuze en ecologische catastrofe te vermijden."

"Het ergste is dat beiden zichzelf elke dag op zeer grote uitbreiden en het nu te laat is om in te grijpen," sluit Cecilia haar betoog neerslachtig af.

Bron : Mongabay


— UW MENING —

Ziet u de mennonieten toch als aanwinst voor Suriname?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!