🧪 Ook Japan landt op de maan

Article – 🧪 Ook Japan landt op de maan

PARAMARIBO, 20 januari 2024 – Japan heeft met success haar maanlander SLIM op de maan laten landen, maar heeft nu wel te maken met een technische uitdaging; de zonnepanelen zijn kapot.

Technisch mankement

Door het haperen van de techniek kan het ruimtevaartuig momenteel geen energie opwekken.

Met de geslaagde landing voegt Japan zich wel direct bij de elitegroep van landen die een succesvolle maanlanding hebben verwezenlijkt, zoals Rusland, Amerika, China en India.

De lander kan zelf een plek in kaart brengen om te landen

Japan's ruimtevaartorganisatie, JAXA, beschouwt de landing daarom als een belangrijke mijlpaal.

SLIM, wat staat voor Smart Lander for Investigating Moon, had als voornaamste doel het testen van nieuwe landingstechnologieën.

Het slimme aan deze lander was het vermogen om automatisch kraters en potentieel gevaarlijke rotsen op het maanoppervlak te identificeren.

Hierdoor kon de lander, indien nodig, zijn koers zelfstandig bijstellen.

De maanlander werd in september gelanceerd vanuit Japan en is een onbemand ruimtevaartuig bedoeld voor maanonderzoek. Een voormalig NASA-wetenschapper benadrukte de missie al als 70 procent geslaagd te beschouwen als de landing zou slagen, wat nu het geval lijkt.

Zonnepanelen

Ondanks het landingsucces kampt SLIM wel met serieuse problemen betreffende de zonnepanelen.

De zonnepanelen werken niet goed en dat is een probleem

Momenteel functioneert het ruimtevaartuig nog via opgeslagen energie, waardoor het in een spaarstand is geplaatst om energie te besparen. JAXA is druk bezig om de zonnepanelen werkend te krijgen en probeert tevens data en foto's van de lander te downloaden.

De exacte locatie van de landing is nog niet bevestigd, maar JAXA vermoedt dat de lander binnen 100 meter van het beoogde doel is geland.

Toekomstige landingen

SLIM was sowieso niet bedoeld voor een lange missie; het plan was dat de energievoorraad eind deze maand op zou zijn.

De lander zal de kou op onze maan niet gaan overleven

Wanneer het landingsgebied in de schaduw komt, zal de lage temperatuur onderdelen van SLIM beschadigen. Desondanks is SLIM uitgerust met instrumenten voor maanonderzoek en had het verkenningsvoertuigen aan boord om de omgeving te onderzoeken.

Deze technologie kan toekomstige maanmissies significant ondersteunen door landingen in gevarieerdere en potentieel risicovollere gebieden mogelijk te maken.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u een bezoekje aan de maan overwegen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!