Mexico : Maya's verdreven door mennonieten

Article – Mexico : Maya's verdreven door mennonieten

BACALAR / Mexico, 20 januari 2024 – Nog geen tien jaar geleden was het El Bajío Ejido – een enorm gebied in Mexico – bedekt met regenwoud en werd enkel bewoond door nakomelingen van de Maya's.

Vernietigd

Tegenwoordig is het landschap, in het zuidelijke deel van de Mexicaanse staat Quintana Roo, drastisch veranderd in uitgestrekte, kaalgekapte open velden met maïs en worden de Maya's er verdreven.

In tien jaar groeiden de mennonieten van 25 naar ruim 1.000

De vernietigende transformatie is het resultaat van de gemechaniseerde landbouwactiviteiten van mennonietenfamilies die zich hier begin jaren 2000 vestigden.

Vroeger konden we te paard naar binnen, maar sinds de mennonieten, hebben ze veel wegen voor ons gemaakt

Dat lijkt positief, maar ze hebben duizenden hectaren gekapt... en het meeste daarvan is met veel natuurgeweld gegaan en illegaal gebeurd.

Rigoberto
Ejidatario (oorspronkelijke bewoner)

De mennonieten, de inmiddels beruchte religieuze groep die zich ook in Suriname wil vestigen, staat bekend om hun uitgebreide monocultuurplantages en drang naar altijd meer grond.

Als ze eenmaal binnen zijn, vragen ze steeds meer (permanente) grondrechten aan.

Open armen

Waar de regering van Suriname de groep met open armen ontvangt, hebben ze in andere landen zoals Mexico wel veel tegenstand ondervonden. Zo zijn er veel inwoners in de regio die beweren dat de groep alle milieureguleringen negeert en zich aan geen enkele (lokale) wet houdt.

"Ze hebben duizenden hectaren gekapt... er is veel illegaliteit rondom hen," meldt een lid van Kabi Habin, een coöperatie van bijenhouders in Quintana Roo.

Mexico : Maya's verdreven door mennonieten

Kaalgekapt oerwoud
– landbouwgrond mennonieten –

Het lid, dat anoniem wilde blijven uit veiligheidsoverwegingen en angst voor de mennonieten, zei dat hun grootschalige landbouw zich inmiddels heeft verspreid van het Salamanca Ejido naar andere delen van de Mexicaanse regenwouden.

Opnames tonen aan dat het oerwoud snel wordt vernietigd

Satellietgegevens van Global Forest Watch tonen inderdaad aan dat de ontbossing, geassocieerd met grootschalige landbouw, zich is blijven uitbreiden.

De gegevens tonen ook aan dat veel van deze ontbossing ten koste gaat van het resterende primaire bos van de regio en een allesvernietigende werking heeft op het oerwoud.

Jacobo vertelt

"Er was niet langer genoeg land voor alle mennonieten in Belize," zegt Jacobo, een mennoniet die ermee instemde om met de journalist te praten op voorwaarde dat zijn echte naam niet wordt gebruikt.

"Maar we zagen hier veel land in Bacalar om een nieuwe kolonie te starten en onze families direct uit te bereiden."

Jacobo zei dat mennonietengroepen een 30-jarige overeenkomst met de Ejidatarios (oorspronkelijke bewoners) uit Bacalar gebruikten om 5.000 hectare land te krijgen.

Buiten de Mexicaanse regering om werd er grond verkregen

Deze aanpak stelde hen in staat om de Mexicaanse grondwetten, die de verkoop van Ejidogrond verbiedt, te omzeilen en via via toch enorme stukken grond te kopen en bewerken.

Het Salamanca Ejido, de grootste mennonietenkolonie in het gebied, werd opgericht in 2005 door een groep van slechts 25 mennonieten.

Momenteel huisvest de kolonie ongeveer 300 families, ruim 1.000 personen, afkomstig uit Belize en enkele Mexicaanse staten

Lokale bronnen in de regio zeggen dat het grootste deel van het gekapte land zonder toestemming van het ministerie is gedaan. Ook hadden de mennonieten helemaal geen rechten om het gebruik van bosgrond te veranderen.

"Ten tijde van gouverneur Felix Canto ontvingen we steun in de vorm van mest en machines," zei Jacobo.

"In deze periode dekte hij 60% van de kosten van een tractor en ondersteunde ons met nog eens 12 tractoren."

Met wegen en tractoren worden de mensen omgekocht

Jacobo zegt dat er sinds 2012 zonder vergunning nog eens drie mennonieten-nederzettingen zijn opgericht op ongeveer 20 kilometer van hun eigen landbouwvelden.

Inheemse minderheid

"Eerst waren er 12 mennonieten-families, dat werden er al snel 24 in Paraíso, even verderop," meldt een lid van de Maya-inheemse Raad van Bacalar, die ook anoniem wilde blijven uit angst voor de sekte.

Mexico : Maya's verdreven door mennonieten

Illegale occupatie
– middenin beschermd gebied –

"Nu zeggen ze dat zij in de meerderheid zijn en ze willen ons en de andere families manipuleren."

De mennonieten grijpen na verloop van tijd de lokale macht

"De dag dat de mennonieten in de meerderheid zijn, kunnen ze ons van onze geboortegrond gooien."

Sinds de vestiging van de mennonietenkolonie in de regio, is de landontginning in op de inheemse gronden flink geïntensiveerd. Ook dat is inmiddels bewezen via satellietgegevens van Global Forest Watch.

Zinloze sancties

In maart 2017 inspecteerden het Federale Openbaar Ministerie voor Milieubescherming (PROFEPA) en de Mexicaanse marine al drie regio's bezet door mennonieten.

De inspectie onthulde grootschalige en niet-geautoriseerde houtkap op duizenden hectare bosgebied.

In juli 2018 beboette diezelfde PROFEPA een aantal mennonieten met bedragen tot $500.000.

Naast de boete werd bevolen dat ruim 1.000 hectare oerwoud opnieuw bebost moest worden

Inwoners van Paraíso en El Bajío melden echter dat de boetes door fraude en corruptie nooit zijn betaald. Ook zouden de mennonieten zowel hun families als landbouwgrond blijven uitbreiden.

"Ze blijven het bos kappen omdat ze zagen dat er geen consequenties waren," zei een Ejidatario die anoniem wilde blijven uit veiligheidsoverwegingen.

De mennonieten betalen geen boetes en negeren de wetten

"Ze blijven kappen. De wet wordt voor hun helemaal niet streng toegepast," zegt een andere Ejidatario (inheemse – redactie) die ook anoniem wilde blijven.

Al met al is de regio in nog geen tien jaar tijd getroffen door een enorme ontbossing. Tussen 2011 en 2021 verloor de gemeente Bacalar ten minste 125.000 hectare boombedekking en werd de oorspronkelijke Mayabevolking steeds verder in het nauw gedreven.

Het vernietigende einde van de opmars van deze mennonieten is ook in Mexico nog lang niet in zicht.

Bron : Mongabay


— UW MENING —

Waarom zou onze regering de mennonieten verwelkomen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!