Suriname : enorme zwendel mennonieten

Article – Suriname : enorme zwendel mennonieten

PARAMARIBO, 20 januari 2024 – Sinds is uitgelekt dat onze regering al twee jaar bezig is om honderdduizenden hectare grond "over te dragen" aan de mennonieten, stapelen de verhalen en ellende van deze sektarische geloofsgemeenschap in het buitenland zich op.

Groot schandaal

Uit gelekte papieren blijkt zelfs dat de huidige regering bijna twee keer meer grond gaat laten vernietigen dan aanvankelijk werd gesteld.

Suriname zit bovenop het grootste schandaal van deze eeuw

Aangenomen werd eerst dat er 300.000 hectare oerwoud zou worden ontbost, maar gelekte documenten tonen nu aan dat het om zeker 500.000 hectare gaat.

Behalve dat de verkochte stukken grond tweemaal zo groot zijn als eerder uitgelekt, blijkt dat zelfs natuurreservaten en inheemse leefgronden op de kaart staan om te worden verkocht.

Zelfs natuurreservaten worden verkocht door de regering

Los van dit nationale schandaal kwamen er de afgelopen week ook er alarmerende berichten naar buiten uit zowel Mexico als Bolivia.

In Mexico dreigen de mennonieten, nu zij daar langzaam de overhand krijgen, de oorspronkelijke Mayabevolking uit te roeien en weg te vagen.

Bolivia luidde de noodklok nu blijkt dat er de afgelopen tien jaar maar liefst 1 miljoen hectare oerwoud is vernietigd om plaats te maken voor zeer intensieve sojateelt.

Recente documenten, in handen van de onderzoekswebsite Mongabay, tonen nu aan dat er in Suriname al tienduizenden hectare aan oerwoud zijn "doorgeschoven" om uiteindelijk in handen te komen van de mennonieten.

In Bolivia en Mexico handelen de mennonieten hetzelfde

Een gegeven dat, met tegenzin en verontwaardiging, is bevestigd door minister Sewdien. Tegelijk vallen president Santokhi, minister Ramdin, Vorstwijk en diezelfde Sewdien over elkaar heen om in felle bewoordingen de media alle schuld te geven van leugens, bedrog en ophitsing.

De Surinaamse regering zou namelijk, zo beweren ze, helemaal geen grond aan de mennonieten hebben gegeven.

De Surinaamse overheid is direct betrokken bij de zwendel

Strikt genomen klopt die bewering, maar in de praktijk is het een grote leugen. Wie kijkt naar voorgenoemde landen als Mexico en Bolivia weet dat mennonieten nooit onderhandelen met de overheid.

Tussenpersonen

Via via krijgen zij echter wel de beschikking over enorme stukken grond om daar hun allesvernietigende soja– en maisteelt voor te zetten.

Santokhi liegt niet, maar spreekt totaal niet de waarheid

Dit gaat via lokale stichtingen, tussenpersonen, zakenmensen en zelf politici die de grond eerst op eigen naam zetten om deze vervolgens te laten "exploiteren" door derden.

En die derden, dat zijn per definitie altijd mennonieten.

Verontwaardiging

De aangekondigde, grootschalige landbouw, in ons land heeft afgelopen week wederom tot verontwaardiging geleid onder inheemse gemeenschappen.

Ook natuurbeschermingsgroepen en sommige parlementsleden van de oppositie maken zich grote zorgen om gelekte berichten en landkaarten.

Zij maken zich niet alleen druk over de ontbossing van ons kostbare Amazonewoud, maar ook het lot van de inheemsen en hun voorouderlijke gebieden.

Volgens Surinaamse overheidsdocumenten, die eind vorig jaar voor het eerst door Mongabay (een online onderzoekscollectief – redactie) zijn gepubliceerd, zijn inmiddels honderdduizenden hectares van het primaire in aanmerking gekomen voor allesvernietigende landbouw.

Via tussenpersonen worden hectaren grond doorverkocht

Hugo Jabini, een mensenrechtenadvocaat en lid van de Saamaka-stam (Saramaccaners – redactie), verklaart dat de inheemsen, Saramaccaners en Aukaners volledig afhankelijk zijn van het bos en land voor jacht en visserij.

Deze regering communiceert niet met de mensen in het achterland.

Ze geven niets om het welzijn van de (tribale) gemeenschappen.

De coalitie richt zich alleen op hun eigen politieke voordeel, hun eigen familie, hun eigen economische belangen.

Hugo Jabini
advocaat

De website Mongabay rapporteerde eind 2023 al dat ruim 350.000 hectare land is gereserveerd voor ontbossing en landbouwdoeleinden.

Regering: wij liegen helemaal niet, de media liegt!

Dit is bewezen via gelekte documenten van verschillende Surinaamse ministeries, inclusief contracten en handtekeningen van hooggeplaatste functionarissen.

Totale vernietiging

Het ontbossen van honderdduizenden hectaren oerwoud zou direct resulteren in het volledig kappen van enorme delen van ons regenwoud.

En dat zou "slechts" binnen drie jaar moeten gebeuren; na 2026 krijgen de mennonieten nog meer grond toegewezen volgens de contracten.

De 350.000 hectare vernietiging blijkt slechts het begin

Een nieuw verslag van het "Monitoring of the Amazon Project" (MAAP) heeft, na een zeer grondige en diepgaande analyse van Mongabay's gegevens, aangetoond dat toegewezen gebied zelfs nog veel groter gaat zijn.

Namelijk bijna 500.000 hectare waarvan 450.000 hectare op dit moment primair bos is (origineel, eeuwenoud oerwoud – redactie).

Directe betrokkenheid

Nog erger is dat uit documenten en kaarten blijkt dat ons Ministerie van Landbouw direct betrokken is bij de overdracht en indeling van deze enorme stukken oerwoud.

Het gebied dat vernietigd moet worden is zelfs de grootste hoeveelheid ontbossing ter wereld in de afgelopen eeuw.

Het ministerie heeft nu al 500.000 hectare land aangewezen

De gelekte kaart, bevestigd via cartografen en satellietbeelden, toont verschillende lokale en inheemse Surinaamse gemeenschappen die zich binnen de vermeende ontwikkelingsplannen van de regering bevinden.

Ook wordt duidelijk dat het overgrote deel van de gebieden direct in kaart is gebracht, en wordt verhandeld, door de Surinaamse regering zelf (het verantwoordelijke ministerie).

Wie naar landen als Mexico en Bolivia kijkt weet dat de mennonieten er alles aan zullen doen om de lokale bewoners te verdrijven om vervolgens de absolute macht in het gebied over te nemen.

Suriname : enorme zwendel mennonieten

Beoogde vernietiging Suriname
– geel is in kaart gebracht door het ministerie –

Opgeofferde natuurgebieden

Niet alleen de inheemse leefgebieden worden verkocht, maar ook verschillende beschermde gebieden zoals;

Suriname is zoals bekend het enige land ter wereld dat de land– en bestaansrechten van haar eigen inheemse bevolking op geen enkele manier erkend.

De bestaande wetgeving is via het nationale parlement zelfs nog versterkt om de rechten niet verder te hoeven erkennen.

Geen toekomst

Diverse lokale gemeenschappen maken zich nu grote zorgen dat landbouwontwikkeling het einde zal betekenen van hun eeuwenoude bestaan en van de natuur waarin zij leven.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) verklaarde na het uitlekken van de door het ministerie in kaart gebrachte gebied;

Wij worden bedreigd met landdiefstal, kaalkap van bossen, verlies van biodiversiteit en milieuschade.

Het belangrijke levensonderhoud van de eerste bewoners van Suriname worden ons ontnomen.

De stammen en inheemse groepen zijn doodsbang voor deze regering, men maakt zich grote zorgen om onze veiligheid.

VIDS
inheemsen Suriname

VIDS vindt het onacceptabel dat grote gebieden momenteel door de regering worden uitgegeven voor grootschalige landbouwdoeleinden door derden.

Een petitie, gericht aan de president van ons land, werd begin deze maand gelanceerd om bewustzijn te verhogen en te voorkomen dat de landbouwontwikkeling alles vernietigd.

Suriname vernietigt bos, haar inheemsen en CO2 status

"We zullen het potentieel verliezen om jaarlijks tot $2 miljard te verdienen aan de koolstofopslag die ons bos biedt," meldt de petitie.

Politici

Lokale Surinaamse politici, ondernemers en landontwikkelaars proberen nu hun projecten in hoog tempo op te schalen ter voorbereiding van de mennonieten.

De mennonieten zelf zijn, via tussenpersonen, in gesprek met onze regering om naar Suriname te verhuizen en extreem grootschalige boerderijen op te zetten.

Als mennonieten beginnen met slopen, is er geen einde aan

Hun geschiedenis van allesvernietigende, agressieve expansie en ontbossing, met name in Mexico, Belize en Bolivia, is een grote zorg voor natuurbeschermingsgroepen in Suriname.

Mennonieten staan bekend om het snel opkopen van land, het bespelen van zowel lokale gemeenschappen als boeren en het selectief handelen via tussenpersonen.

Rabin Parmessar

"Ik roep op tot een dringend onderzoek naar de acties van de minister van Grondbeleid," zei Rabin Parmessar vorige week nog.

Men luistert niet naar inhoudelijke kritiek van de oppositie

Maar omdat hij van de oppositie is, neemt niemand de boodschap echt serieus. In Suriname kijkt men eerder naar de boodschapper dan naar de boodschap zelf.

"Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een minister van grondzaken betrokken is bij zo'n extreme schaal van corrupte grondtoewijzingen."

Niet eerder was de illegale handel in grond zo groot als nu

Hij voegde eraan toe: "het is verwerpelijk dat buitenlanders in aanmerking komen voor hectares grond, terwijl onze eigen landgenoten jaren wachten op een vierkante meter om tuinbouw en landbouw te bedrijven."

Parmessar vertelde Mongabay dat hij gefrustreerd is over het gebrek aan transparantie van de ministeries.

Regering aanklagen

Inheemse groepen en de Saamaka-gemeenschap, hoewel die laatste nog niet direct getroffen wordt, overwegen een zaak aan te brengen bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten in Costa Rica.

Dit hof houdt zich bezig met kwesties die betrekking hebben tot mensenrechtenschendingen in heel Latijns-Amerika.

Stammen en inheemsen willen de regering gaan aanklagen

"De wereld zal de rol kennen die deze regering speelt in dit alles," zei Jabini.

"Als ze op internationale fora verschijnen en praten over Suriname als het groenste land, zal iedereen weten dat dit een grote leugen is, omdat hun daden anders zijn dan wat ze zeggen."

Geen commentaar

Het kantoor van de president, de vicepresident, het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken hebben geweigerd te reageren op een verzoek om commentaar voor dit verhaal.

Bron : Mongabay


— UW MENING —

Moet de regering zich verantwoorden voor dit verhaal?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!