President : 'meer geld voor toppers'

Article – President : 'meer geld voor toppers'

PARAMARIBO, 21 januari 2024 – Terwijl de regering flinke druk uitoefent op de bevolking om te bezuinigen, doet zij dat zelf allerminst.

Iedereen rijk

President Chandrikapersad Santhoki begin dit jaar, in zijn eerste Staatsbesluit, besloten dat de emolumenten (vergoedingen, bonussen en extra's – redactie) voor directeuren flink moeten gaan stijgen.

Ook ex-directeuren en andere 'toppers' krijgen meer geld

Opvallend genoeg geldt dat niet alleen voor directeuren die nu in dienst zijn bij alle Staatsbedrijven, maar ook alle voormalige directeuren, ontslagen directeuren en voormalige (ontslagen) onderdirecteuren.

Het besluit is extra opmerkelijk vanwege de huidige economische, neergaande situatie.

Volgens critici brengt het serieuze vragen met zich mee over hoe consequent de regering is in haar eigen bezuinigingsbeleid en of dit niet weer een "friends & family" besluit is.

Deze voordelen uit het Staatsbesluit 2024 gaan niet alleen over extra inkomsten, maar variëren van gratis telefoon– en autogebruik tot aanvullende representatie– en departementstoelagen.

Meer belasting

Opvallend is wel dat er pensioenpremie wordt ingehouden op de beloofde toelagen, wat de financiële lasten en schulden voor de overheid flink doet toenemen; uiteindelijk zal de belastingbetaler hiervoor moeten opdragen.

Friends & family krijgen meer geld, gratis zorg en auto's

Een ander onderdeel van het Staatsbesluit 2024 is de uitgebreide medische dekking die (ex-)directeuren en al hun familieleden genieten.

De zorg omvat een breed scala aan medische diensten, van huisartsenzorg tot tandheelkundige zorg en ook geestelijke gezondheidszorg.

De staat dekt volledig alle kosten van tandheelkundige zorg en ongelimiteerde benodigdheden voor het gezichtsvermogen.

Friends & family

Het Staatsbesluit 2024 kent trouwens een erg ruime definitie van 'familie en gezin', men kan zelfs aangeven wie tot de familie behoort en wie niet.

Men mag zelf kiezen wie tot het gezin / familie behoort

De door Santokhi beloofde vergoedingen hebben niet alleen grote financiële gevolgen voor de overheid, maar werpt ook een schaduw over het algemene beleid van fiscale verantwoordelijkheid en bezuinigingen, aldus de oppositie.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Steunt u deze nieuwe besluiten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!