🧪 Lavaplaneet ontdekt

Article – 🧪 Lavaplaneet ontdekt

PARAMARIBO, 21 januari 2024 – Amerikaanse astronomen hebben recentelijk een exoplaneet ontdekt die geheel bedekt is met extreem hete en vloeibare lava.

HD 63433 d

De nieuw gevonden planeet, met weinig fantasie genaamd HD 63433 d, bevindt zich op een afstand van "slechts" 73 lichtjaren van ons.

De planeet is aan één zijde volledig bedekt met lava

Opvallend is dat HD 63433 d in slechts iets meer dan vier dagen een volledige baan rond zijn ster voltooit, een schril contrast met de 365 dagen die de aarde nodig heeft om de zon te omcirkelen.

Een andere eigenschap van de planeet is dat één zijde permanent naar de ster is gericht, wat leidt tot een oppervlak dat volledig bedekt is met een oceaan vol gesmolten gesteente.

De planeet wordt geschat op een leeftijd van ongeveer 500 miljoen jaar, waarmee het een relatief jonge planeet is.

Qua grootte lijkt hij sterk op de aarde en is het de kleinste jonge planeet die ooit waargenomen is.

Astronomen trekken parallellen met de aarde, die momenteel zo'n 4,5 miljard jaar oud is, en hoe onze planeet eruitzag in haar (relatief) jonge jaren.

🧪 Lavaplaneet ontdekt

Vloeibare lava
– Langeman Produkties N.V. –

Leven?

Volgens hoofdonderzoeker Melinda Soares-Furtado biedt deze planeet belangrijke inzichten in hoe een jonge aarde er ooit uit kan hebben gezien.

Ondanks dat deze exoplaneet (een planeet buiten ons zonnestelsel – redactie) dichter bij zijn eigen ster staat dan de aarde bij onze zon, vertoont het proces waarbij gassen en atmosfeer betrokken zijn vergelijkbare eigenschappen.

Ook de aarde bestond vroeger uit grote hoeveelheden lava

Daarbij was de aarde in haar vroege stadia eveneens bedekt met lava. De afkoeling van deze lava creëerde de ideale omstandigheden voor het ontstaan van leven.

Echter, voor HD 63433 d is de kans op leven, zoals wij dat kennen, wel erg klein.

De nabijheid van de planeet tot zijn ster en de hoge oppervlaktetemperaturen maken het onwaarschijnlijk dat leven daar kan gedijen.

Bron : NASA / ESA / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u wel eens een vulkaan in Europa of elders bezocht?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!