Kwinti woest, Soeverein vlucht

Article – Kwinti woest, Soeverein vlucht

PARAMARIBO, 21 januari 2024 – Afgelopen vrijdag liepen de gemoederen hoog op tijdens een vergadering van verschillende tribale en inheemse groepen, die samen ten strijde trekken tegen de sektarische mennonieten in ons land.

Gehate mennonieten

De vertegenwoordiger van de mennonieten, Ruud Soeverein, moest tijdens deze krutu van Aggaffubu in Stibula zelfs vroegtijdig het krutu oso verlaten omdat hij zich bedreigd zou voelen.

Stibula staat voor Stichting Buurtwerk Latour en zij bood plek aan de krutu.

Een krutu is een traditionele vergadering die meestal wordt gehouden in een vergaderzaal, de krutu oso.

De Kwinti / Aggaffubu zijn tenslotte de aanwezigen van de vergadering; een moksi (mix) van zowel inheemsen als meer tribale stamgenoten zoals de Saamaka (Saramaccaners).

Suriname Nieuws
gratis app

De meest opzienbarende aanwezige bij deze bijeenkomst was echter Ruud Souverein, de directeur van Terra Invest en vertegenwoordiger van de inmiddels bijna gehate mennonieten in Suriname.

Simon, voorzitter van de stichting en organisator van de krutu, sprak over de noodzaak van duidelijkheid over de intenties van de mennonieten.

Bedreigde inheemsen / tribalen willen duidelijkheid hebben

Hij gaf aan zowel de mennonieten als de Surinaamse regering helemaal niet meer te vertrouwen en vroeg aan Soeverein of ze daadwerkelijk al grond in hun bezit hadden gekregen.

Dreigende sfeer

Toen Souverein via een tolk (hij is Nederlands en spreekt niet tot nauwelijks Surinaams – redactie) begon te spreken, ontstond er bij de aanwezige inheemsen en marrons veel onrust.

De vlam sloeg helemaal in de pan toen hij het had over "goede gesprekken met de Granman van de Kwinti's".

Volgens Soeverein spreekt hij helemaal niet met de regering

De aanwezigen sloegen aan op deze onthulling en stelden kritische vragen over deze gevoerde gesprekken.

Een inheemse vertegenwoordiger gaf duidelijk aan dat ze de mennonieten absoluut niet op hun grond wilden hebben.

Het is totaal verwerpelijk, zo meldde hij, dat inheemsen na 500 jaar nog steeds niet erkend worden en geen grond ter beschikking krijgen en dat een groep buitenlanders 500.000 hectare mag vernietigen.

Souverein probeerde te verduidelijken dat de mennonieten een zeer vriendelijk volk zijn en helemaal geen grond kopen zonder overleg met de lokale bevolking (mennonieten spreken nooit met de regering – redactie).

Ook zou hij, alhoewel gelekte documenten het tegendeel bewijzen, geen contact hebben met de regering en ook geen stichtingen op naam hebben die grond proberen te verkrijgen.

Na enige tijd moest Soeverein het pand snel weer verlaten

Ondanks pogingen om zich uit de situatie te redden, moest Souverein de bijeenkomst na enige tijd verlaten vanwege de, volgens hem, dreigende en onpersoonlijke sfeer.

Daarbij zou hij zijn gediscrimineerd vanwege zijn afkomst (Nederlands, koloniaal gedrag – redactie) en niet serieus genomen omdat hij telkens een ander verhaal vertelde.

Men liegt

De ontmoeting tussen Souverein en de Surinamers was georganiseerd door Stanley Oosthuizen van Terra Invest (die treedt op als woordvoerder van de mennonieten, aangezien deze nooit met de regering praten – redactie) en Robby Bron van Witagron (het dorp dat nu bedreigd wordt door diezelfde groep mennonieten – redactie).

De bespreking van het eerder gehouden gesprek tussen Soeverein en de (secretaris van de) Granman zorgde echter voor onvrede bij de aanwezige Kwinti-gemeenschap.

Kwinti woest, Soeverein vlucht

Soeverein niet welkom
– Langeman Produkties N.V. –

Volgens hun is de stam, en dus de Granman, absoluut tegen de komst van de mennonieten. Ook de aanwezige hoofdkapitein (die weer direct onder de Granman valt – redactie) trok fel van leer tegen de sekte en herhaalde dat deze groep absoluut niet welkom is.

Soeverein; 'de Surinaamse media liegt en is onbetrouwbaar'

Soeverein meldde echter doodleuk dat de Granman "toch wel open zou staan" voor gesprekken met zijn sekte, maar dat de media in Suriname gewoon onbetrouwbaar is en liegt over alle feiten.

Hij benadrukte meerdere keren dat er ook nog geen sprake was van een "definitief akkoord", maar dat de Granman eerst ging overleggen met zijn mensen.

Tegenstrijdigheden

Souverein ontkende tegelijk dat zijn bedrijf, Terra Invest, via verschillende stichtingen bijna 150.000 hectare of meer had aangevraagd voor de mennonieten.

'De documenten zijn fake en het interview is gelogen'

Probleem voor de eigenaar van Terra Invest is wel dat veel documenten en contracten dit weekend massaal zijn uitgelekt en zowel zijn naam / handtekening als die van de ministers Vorstwijk, Sewdien en president Santokhi overal te zien zijn.

Een ander dillema voor Soeverein was dat zijn eigen zakenpartner, Adrian Barbero, in een interview heeft toegegeven dat de mennonieten een massale invasie in Suriname voorbereiden.

Souverein beweerde echter dat dit interview helemaal gelogen en nep was.

Het bedrijf Terra Invest wil daarbij helemaal niet investeren in grond en dus hebben ze ook niets aangevraagd.

Hij gaf aan dat de mennonieten en Terra Invest niets te maken hadden met de stichtingen genoemd op de uitgelekte KKF-formulieren.

Zijn naam, mail-adres, personalia en andere gegevens zijn weliswaar duidelijk aanwezig en goed zichtbaar, maar ook dat zou nep en fake zijn.

Inheemsen

Simon, een van de aanwezigen op de krutu, benadrukte tenslotte nogmaals dat de regering eerst de grondrechten voor de oorspronkelijke Surinamers zelf moest oplossen.

Kwinti : regel eerst de grond voor Surinamers, dan de rest!

Pas daarna kan men over gaan tot het eventueel verkopen of aanwijzen van grond aan buitenlanders zoals Soeverein of zijn sekte.

De woordvoerder gaf aan dat er nog veel onduidelijkheid was en dat de inheemse en tribale gemeenschappen nu eerst verhaal gaan halen bij de regering.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Snapt u de woede van de Kwinti?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!