🌎 Meerderheid 'slachtoffers' toeslagenaffaire fraudeert

Article – 🌎 Meerderheid 'slachtoffers' toeslagenaffaire fraudeert

DEN HAAG, 22 januari 2024 – Nieuw onderzoek in Nederland heeft naar boven gebracht dat slachtoffers van de toeslagenaffaire geen slachtoffer zijn, maar juist misbruik maken van de hele affaire.

Misbruik

Meer dan 68.000 mensen hebben in het land aan de Noordzee aangegeven "mogelijk slachtoffer" te zijn van de toeslagenaffaire en recht denken te hebben op een vergoeding van € 30.000,-.

Een eerste strenge controle van de slachtoffers bracht eerder al naar boven dat ruim 2/3e geen slachtoffer hiervan was en soms zelfs niet eens kinderen hadden (een voorwaarde om het bedrag te kunnen krijgen – redactie).

Zeker 2/3e van de "gedupeerden" bleek niet gedupeerd

Een tweede, handmatige, inspectie toont nu aan dat ruim de helft van de overgebleven 68.000 "slachtoffers" ook geen recht hebben op een vergoeding en "gewoon proberen het geld te ontvangen".

De overgebleven, kleinere groep, komt mogelijk nog wel in aanmerking voor een schadevergoeding.

Volgens een vertegenwoordiger van het Ministerie van Financiën gaat het exact om een kleine 70.000 aanmeldingen.

Tot nu toe is 95% van deze aanmeldingen geëvalueerd, waarbij zeker 35.000 personen blijken te liegen dat ze zijn gedupeerd.

Die groep, soms kinderloos, heeft dus geen recht op de beloofde €30.000 compensatie.

Nadat zeker 2/3e een initiële afwijzing hebben gekregen, kunnen de overgebleven aanvragers een diepgaander onderzoek aanvragen.

Meer dan de helft van de gemelde ouders heeft deze stap al gezet. Uit dit onderzoek kan blijken dat ze eventueel recht hebben op een hoger compensatiebedrag.

Toeslagenaffaire?

De toeslagenaffaire kenmerkt zich doordat sommige mensen in Nederland vonden onterecht als fraudeur te worden bestempeld.

Mensen moesten subsidie voor kinderen soms terugbetalen

Deze personen moesten vaak in korte tijd grote bedragen aan ontvangen toeslagen terugbetalen.

Dit leidde voor velen tot ernstige financiële problemen. Voornamelijk ontvangers van kinderopvangtoeslag werden getroffen.

Na een rapport uit begin 2021 trad het derde kabinet-Rutte af.

Pieter Omzigt

De toeslagenaffaire is in de kern veroorzaakt door CDA'er Pieter Omzigt die jaren daarvoor eiste dat alle mogelijke vormen van fraude met toeslagen "keihard en zonder terughouding" moeten worden tegengegaan, desnoods "als er dan maar fouten gemaakt werden".

De oorsprong van de fraude is een wetsvoorstel van Omzigt

Op basis van zijn scherpe en harde wetsvoorstel, oorspronkelijk gericht tegen de "Bulgaren-fraude" in Nederland, zijn de regels aangescherpt en meldden mensen later dat zij onterecht hun toeslag moeten terugbetalen.

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou u € 30.000,– claimen zonder rechten?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!