"Chan heeft geld nodig : 1 miljoen hectare mennonieten"

Article – "Chan heeft geld nodig : 1 miljoen hectare mennonieten"

PARAMARIBO, 22 januari 2024 – Ruud Soeverein is het meest bekende gezicht van het bedrijf Terra Invest dat namens de mennonieten het woord doet in ons land, zijn zakenpartner heet Adrián Barbero en gaf onderstaand interview aan de buitenlandse website Nomadas.

Introductie

Opmerking vooraf : volgens Ruud Soeverein is onderstaand interview vals, de foto's fake, de citaten verzonnen en berust alles op leugens.

In Santa Cruz gaf Adrián Barbero onlangs wat details vrij over het proces van de massale migratie van mennonieten vanuit Bolivia naar Suriname.

Hij verklaarde dat het de regering van Suriname zelf was die contact met hem opnam, en na een "socialisatieproces" van bijna twee jaar keurden zij de ontwikkeling van een landbouwproject goed.

Het project start met 30.000 hectare, kan binnen enkele jaren uitbreiden tot 300.000 hectare en er is een optie voor zeker 1.000.000 hectare oerwoud.

Adrián Barbero
Terra Invest

Hij erkent het risico van ‘overmatige ontbossing’ in een land dat daar niet aan gewend is, als de mennonieten in Suriname eenmaal gaan doen wat ze willen.

'Suriname gaat kapot'

Hoe zijn de mennonieten eigenlijk bij de Surinaamse overheid terecht gekomen?

De overheid (van Suriname) heeft zelf contact met ons opgenomen.

Ze zeiden: "Wij willen dat jullie ons oerwoud nemen en daar gaan produceren."

Ik begon na die aanvraag vanuit de Surinaamse regering veel aanvragen te ontvangen voor land buiten Bolivia. Bolivia zit overvol met mennonieten, de regering daar doet steeds lastiger en de landbouwgrond is "op", dus zij hebben grote behoefte aan meer grond.

De president was enthousiast over ons plan tot ontbossing

Dus ging ik daarheen (naar Suriname – redactie), zag hoe het er daar aan toe ging en begon het "consultatiebureau" waar mennonieten kunnen intekenen. Ik heb nu al 1.000.000 hectare Surinaams oerwoud in bestelling om te laten ontbossen.

Ik nam daarna direct contact op met mijn partner (de in Suriname gevestigde Nederlander, Ruud Souverein die de regering en het land goed kent – redactie) en de mensen van het Ministerie van Landbouw. Maar ook heb ik contact gelegd en was ik welkom bij de president van de Republiek Suriname.

We hebben hem verteld dat we inmiddels genoeg boeren hadden die geïnteresseerd waren om te gaan planten en het Amazonewoud te ontbossen.

Klein begin

Zij (de regering van Suriname) vertelden me dat ze ons direct en zonder voorwaarden 300.000 hectare gingen geven.

Ik moest echt op de rem staan en zei: "Nee, laten we op kleinere schaal werken en geleidelijk, er is tijd, want we willen die grond voor zeker 40 jaar krijgen".

Zonder eisen wilde Santokhi 300.000 hectare "overdragen"

Als ik de landaanvragen (van de mennonieten) neem, is het een miljoen hectare die we op de middellange termijn op het oog hebben. Maar dat gaat zeker meer worden over 10 jaar,

Ik heb de president een overzicht gegeven van religieuze koloniën die ze hebben, en aangevuld met wat de sekte nu nog mist. Op basis daarvan hebben we binnen nu en een paar jaar een miljoen hectare nodig.

Wanhoop

Die Surinaamse regering is echt wanhopig. Ze hebben er geen verstand van, controleren niets en ze wilden direct een deal met mij sluiten op basis van "alle grond die ik kan krijgen".

De president wilde ons op voorhand geven, ze zijn wanhopig

Ze vertelden me zelfs "we kunnen je nu al land geven, dan betaal je ons over twee jaar pas het geld" (dat zou rond 2025 zijn, aangezien de gesprekken in 2022 zijn gevoerd – redactie).

Maar ik heb hun smeekbede niet geaccepteerd, omdat het niet van mij afhangt. Het zijn uiteindelijk de mennonieten die deze honderdduizenden hectare bos moeten gaan platgooien

Uiteindelijk was het een harde lobby bij de Surinaamse overheid om alles op onze voorwaarden te regelen.

Chan : 'als jullie rond 2025 betalen is het ook goed'

We spraken met iedereen en hebben afspraken met iedereen, bijvoorbeeld de president, en de minister van Landbouw.


Heeft u te maken gehad met tegenstand of inheemse gemeenschappen?

We hebben jarenlang met alle betrokkenen in de regering gepraat.

Bij de lokale mensen was het veel lastiger. Eerlijk gezegd dacht ik dat we bij hun geen vooruitgang zouden boeken.

Als je nu zoekt op internet heeft de Surinaamse overheid 300.000 hectare uitgetrokken voor het project, en zij veranderen de omtrek niet.

Maar dat is onzin, want inmiddels hebben we al toezeggingen voor 500.000 hectare en zelfs opties voor 1.000.000 hectare.

Ongeveer vier maanden geleden was de komst van de mennonieten in Suriname nog wel gevoelig, maar we hebben veel PR en lobby gedaan.

Suriname heeft grote problemen, wij vallen niet eens op

Suriname en haar bevolking hebben momenteel zulke grote problemen dat deze ecologische ramp hun niet echt interesseert.

Dat trok trouwens wel mijn aandacht , omdat ik dacht dat het probleem veel meer over het milieu zou gaan, maar het maakt ze echt niets uit.


Hoe gaan de eerste 50 families van mennonieten in Suriname leven?

We hebben eerst aan de president ons project getoond.

Daarin hebben we geeïst welk gebied wij willen hebben voor deze families. Dat was afhankelijk van de topografie, de hoogte en andere vereisten.

We hebben de coördinaten van deze gronden verstrekt om te zien of ze eigendom zijn en geen eigenaar hebben.

De regering zegt dat zij eigenaar is van het hele land, met dit verschil dat ze een concessie of vergunning verlenen voor 40 jaar.

De toezichthoudende instantie van Suriname heeft toen, samen met het ministerie van Landbouw, een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Uiteindelijk volgt de effectieve aankoop van de grond en deze is afgeleid van de Engelse en Nederlandse systemen.

'Ik heb de grond voor 40 jaar en kan er mee doen wat ik wil'

De concessie die wij krijgen geldt voor minimaal 40 jaar en ik kan er ook een hypotheek op nemen, erven, en zelfs doorverkopen; ze controleren het niet eens en alles is gedaan met goedkeuring van de overheid.

Als ik na 40 jaar de concessie wil voortzetten, dan geven ze me nog eens 40 jaar is er nu toegezegd. Suriname zelf gaat er niets aan verdienen, als ik af en toe maar wat belasting betaal.

Ik kan daar een leven lang leven, als ik de regels van de regering volg.

40 jaar

Krijgt elk gezin dan een concessie voor 40 jaar?

De Surinaamse regering heeft nu al 30.000 hectare aan mijn bedrijf toegekend, over drie jaar kan dat 350.000 hectare zijn en we blijven zeker 40 jaar. Uiteindelijk kan het 500.000 of 1.000.000 hectare gaan worden.

De mennonieten praten wel met mij, niet met Suriname

Ik regel (via Terra Invest – redactie) al deze zaken, omdat de Surinaamse regering dan gegarandeerd is dat de afspraken worden nagekomen. En ik draag hun goedkeuring weer over aan de mennonieten; zij willen geen zaken doen met de regering of ook maar iets te maken hebben met de lokale wetten en regelgeving.

Het is een complexe situatie met enorm veel grond en belangen daarom zijn we bijna twee jaar bezig geweest om dit project bij de regering "er doorheen te drukken" (men begon in 2022 – redactie).


Dus de Surinaamse regering heeft de concessies aan uw bedrijf gegeven, zodat u volledige controle krijgt over de ontbossing?

Exact. Ik maak deel uit van het bedrijf (Terra Invest), omdat ik de overheid moest overtuigen van de houding die wij hebben als investeringsontwikkelaars.

Chan : om mijn macht te behouden, heb ik jullie geld nodig

De Surinaamse president zelf zei tegen ons, en ik zeg het in zijn eigen woorden;

Over zes maanden moet ik hier maïs hebben, want ik heb enorme problemen.

Als de Surinaamse bevolking om financiële redenen besluit in opstand te komen, wat kan ik dan doen? Dan raak ik mijn macht kwijt, ik kan helemaal niets doen.

We hebben echt een heel groot probleem, ik heb jullie geld nodig.

President Santokhi
staatshoofd Suriname

Dus we hadden direct door dat we sterk stonden en zeiden; "laten we de volgende keer wat mennonieten meenemen".

Santokhi kwam wanhopig over en deed alles voor deze deal

Want ik kan een mennoniet in een extreem moeilijke omgeving plaatsen, en in korte tijd passen ze zich aan. Zij kunnen direct gaan produceren en het geld geven dat je zoekt.

Toen begon de president te schreeuwen: "We hebben jullie maïs, soja en geld nodig!"

Opmerking / aanvulling.

De vraag naar soja en maïs is in Suriname sinds 2010 zeer sterk afgenomen en bedraagt momenteel ongeveer 5.000 ton op jaarbasis.

Dat aantal kan gemakkelijk worden geproduceerd op nog geen 2.000 hectare.

Hetzelfde geldt voor de maïsimport, die dezelfde trend heeft gevolgd en iets meer dan 6.000 ton per jaar bedraagt.

Het is belangrijk op te merken dat mennonieten genetisch gemodificeerde soja en maïs produceren die in Suriname verboden zijn.

Ook is het illegaal om deze producten te exporteren naar bijvoorbeeld Europa en Amerika vanwege de grote gevaren voor volksgezondheid.

Suriname Nieuws
gratis app

Zijn jullie al begonnen met ontbossen?

We ontvangen de landtitels ten gunste van de mennonieten en spelen die dan door.

In de contracten staat dat we minimaal 50% van alle grond volledig mogen vernietigen, maar naar nu schijnt is de lokale bevolking daar niet van op de hoogte. Die denken dat het om minder dan de helft gaat, maar wij gaan echt alles platgooien.

De Surinaamse regering heeft de grond aan mij overgedragen en ik zal de titel weer overdragen en daarmee de eigendomsrechten

Maar de controle over de landoverdracht is volledig aan mij. Dus onderhandel ik met de mennonieten over wat ze met dat land mogen gaan doen. Ik bepaal dat, niet de regering.

Feit is wel dat de mennonieten vrij agressief en radicaal te werk gaan. Als zij oerwoud zien, willen ze het vernietigen. Klaar, dat is het.

In de jaren '50 van de vorige eeuw kon dat nog wel, maar nu ligt dat gevoeliger. Ik ga er dus voor waken dat er bomen blijven staan. Dat doe ik niet omdat ik een goede kerel ben, maar omdat ik over 40 jaar nog steeds geld hieraan wil verdienen.

De slechte publiciteit over hun komt in veel opzichten doordat ze doen waar ze zin in hebben; ze houden zich echt niet aan de wetten, waarden of normen van een land. Zo zijn ze nu eenmaal, het is een zeer gesloten, bijna sektarische groep.

Wij gaan de poorten van de hel openen in dit oerwoud

Wel moet ik waarschuwen voor de extreme schaal van vernietiging die hoe dan ook gaat plaatsvinden.

Het zal een hel worden, het zal een inferno worden.

Er zal sprake zijn van buitensporige ontbossing in een samenleving die daar niet aan gewend is.


Is er een onderzoek geweest naar de milieueffecten?

Ja, dit is zeker gedaan, maar de uitkomst is niet vrijgegeven.

Wanneer we eenmaal door de regering geautoriseerd zijn, en het project is ondertekend, dan kan ik automatisch alles laten vrijgeven. Ik neem aan dat de regering alles goed heeft onderzocht, anders hadden ze onze plannen toch niet goedgekeurd?

"Chan heeft geld nodig : 1 miljoen hectare mennonieten"

Is Suriname sterfende?
– Langeman Produkties N.V. –

Bron : Nomadas / samengevat door Suriname Nieuws


— UW MENING —

Hoe kijkt u hier tegen aan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!