Freek Vonk : "teken deze petitie!"

Article – Freek Vonk : "teken deze petitie!"

PARAMARIBO, 22 januari 2024 – In augustus 2021 beloofde president Chandrikapersad Santokhi dat Suriname het groenste land ter wereld zou blijven en tegelijk de voedselschuur van de Caricom werd.

In het kort

Heeft u geen zin om het artikel te lezen, maar wilt u de petitie om ons oerwoud te beschermen wel tekenen? Druk dan op onderstaande button.

Het artikel dat deze petitie meer achtergrond geeft, gaat hieronder verder.

Beloften

Allebei de beloften blijken nu, drie jaar later, mislukt en zelfs het tegendeel te zijn geworden.

Tijdens een bezoek aan Nederland in dat jaar beloofde Chan dat Suriname "er alles aan zou doen om Nederlandse boeren te huisvesten".

Chan : "Nederlandse boeren willen ons massaal helpen"

Enkele weken later herhaalde hij de belofte in Suriname en was volgens hem de interesse vanuit Nederland zelfs zo groot "dat het maar de vraag was we genoeg landbouwgrond hadden voor de massa's Hollandse agrariërs die hier wilden komen werken".

Ook beloofde hij dat er "vergevorderde plannen waren met de landbouwuniversiteit Wageningen" (in Nederland – redactie) en dat zij "miljarden gingen investeren in onze landbouwtechnologie".

Mislukt

Behalve de beloften is daar verder niets van terecht gekomen. Er bleek geen enkele Nederlandse boer of euro onze grens te passeren.

Naar nu blijkt tekende hij een jaar later, in 2022, wel een ander landbouwcontract; in ruil voor een onduidelijk bedrag is 500.000 hectare Amazone verkocht om vernietigd te worden door de sektarische mennonieten.

"Chandrika vernietigt juist wat hij had beloofd te realiseren"

Met deze geheime overeenkomst, die inmiddels aan alle kanten is uitgelekt, zet de president in één klap een streep door zijn twee eerdere beloften;

  1. Onze groene en CO2-neutrale status verdwijnt hiermee, waardoor we miljarden aan subsidies en compensaties dreigen mis te lopen.

  2. Het algemeen bekend dat mennonieten nooit voor de overheid of lokale bevolking werken, maar enkel voor zichzelf. Ze betalen geen belasting, delen geen exportproducten, ze ontduiken BTW en houden alle inkomsten voor zichzelf.

Wanneer de plannen van de regering doorgaan hebben we straks dus nauwelijks oerwoud over en moet de Caricom op zoek naar een andere leverancier voor haar voeding.

Petitie

Om te voorkomen dat Suriname haar oerwoud in de uitverkoop zet, heeft de bekende Nederlandse bioloog professor dr. Freek Vonk op Instagram een oproep gedaan om de voorgenomen vernietiging van ons bos te voorkomen.

Waar de komende "genocide op de Amazone" in eigen land redelijk passief wordt ondergaan, had zijn noodoproep in Nederland wel direct effect.

Via de petitie kunt u steun geven aan behoud van ons bos

Aaangezien Vonk in Nederland een "zeer bekende Nederlander" is, werd zijn oproep weer opgepikt door een van de grootste nieuwsshows, Shownieuws, en toen ging het snel.

De Surinamer John Goodschalk had eerder al een petitie online gezet om zo handtekeningen te verzamelen die duidelijk moeten maken dat de ontbossing niet door kan gaan.

Na de oproep van Freek explodeerde het aantal handtekeningen in nog geen vier uur tijd van nog geen 5.000 naar ruim 10.000 stuks en de ondertekening blijft groeien.

Maakt u zich, net als Freek Vonk en sommige Surinamers, zorgen om de voorgenomen vernietiging van zeker 1 miljoen hectare oerwoud?

Teken dan de petitie van John Goodschalk via de button hierboven.


Achtergrond

Opmerking vanuit de app;

Dit bericht is geplaatst na uitdrukkelijk verzoek van enkele lezers. De app zelf voert dus geen "hetze" tegen de regering of "actie" voor de petitie zelf.

De petitie is een paar dagen geleden online gezet door Surinamer J. Goodschalk en gezien de turbulente ontwikkelingen heeft Nederlander F. Vonk, die een grote voorliefde voor ons land heeft, daar aandacht aan besteed.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaat de regering reageren op deze petitie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!