Chan : "ik zweer, geen centimeter naar mennonieten!"

Article – Chan : "ik zweer, geen centimeter naar mennonieten!"

PARAMARIBO, 23 januari 2024 – Maandag heeft president Santokhi tijdens de begrotingsbehandeling gezworen dat de regering niet van plan is om ook maar een centimeter grond toe te wijzen aan de mennonieten.

"Ik beloof u"

Zijn belofte kwam nadat er via de media vragen rezen over de toekenning van grote stukken oerwoud aan deze groep (er lijkt een principeakkoord bereikt voor 35.000 tot 500.000 / 1.000.000 hectare – redactie).

De voorzitter van de Nationale Assemblee, Marinus Bee, had specifiek om opheldering gevraagd over deze kwestie en meldde zich "grote zorgen te maken".

De mennonieten krijgen geen grond en wonen hier al jaren

President Santokhi bevestigde daarop dat de regering, na snel beraad, besloten heeft toch geen enkel land toe te wijzen aan de mennonieten.

Ze zijn er al lang!

Hij vermeldde dat er in het verleden wel een verzoek was om de mennonieten toe te staan landbouw te bedrijven.

Na een uitgebreide discussie over de voor– en nadelen, werd besloten om een proefproject te starten met 50 families voor een periode van drie jaar, waarvan er nu al twee voorbij zijn.

Het staatshoofd erkende dus dat de mennonieten geen grond krijgen, maar hier al wel twee jaar actief zijn. Op welke grond dat dan is, wilde hij niet beantwoorden.

Interessant is dat geen enkele mennoniet ooit een verblijfsvergunning heeft aangevraagd, en hoewel er geen directe aanvragen voor grond waren, lijkt het erop dat dit nu indirect wel gebeurt via enorm veel stichtingen.

Als het betoog van Santokhi klopt, waarin hij zichzelf vaak tegensprak, dan zouden na 2025 de mennonieten massaal ons land bezoeken.

Ook zou de "proefperiode" dan voorbij zijn en mogen tienduizenden streng gelovigen voor minimaal 40 jaar bijkans 500.000 hectare oerwoud vernietigen.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering deze kwestie opnieuw zal bespreken en streng zal controleren. Vanuit de oppositie werd gemeld dat het lijkt op totale chaos en dat iedereen om de materie draait.

Chan : ze zijn er niet, o ja – toch wel. Ik weet niets, of wel?

Hij benadrukte tenslotte dat het besluit vaststaat; er zal geen grond beschikbaar gesteld worden aan de mennonieten en hieraan zal ook niet getornd gaan worden.

Of de groep via stromannen, tussenpersonen en vermogensbeheerders alsnog een miljoen hectare grond krijgen, wenste het staatshoofd niet te beantwoorden; daarvan was hij niet op de hoogte en sowieso was dat fake news (al staat zijn handtekening wel op alle gelekte documenten).

Bron : Suriname Nieuws


— UW MENING —

Vindt u het een duidelijke verklaring?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!